Akciós termékek
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Termékforma
Kiszerelés mérete

Fejfájás

A fejfájás az egyik leggyakrabban előforduló fájdalom típus, szinte nincs olyan ember, aki élete során ne tapasztalná meg a fejfájás tüneteit. Szerencsére ma már ez a fájdalom fejfájás csillapítóval, vény nélküli fájdalomcsillapítókkal is legtöbbször kezelhetővé, elviselhetővé válik. A fejfájás típusai többfélék és fontos, hogy amennyiben gyakran előfordul, legyen kivizsgálva, nincs-e szervi eltérés a háttérben vagy más kezelendő probléma, ami a fejfájás oka.

Fejfájás

Nagyjából a lakosság fele rendszeresen tapasztal fejfájást, és az emberek több, mint 90 százalékának volt már eseti fejfájása. A fejfájásnak kísérő tünetei is lehetnek, a hányinger, hányás, egyensúlyzavarok, szédülés, beszéd- esetleg látási zavarok. Egy megfázást, influenzát gyakran kísér fejfájás, amely a bevált vény nélküli fájdalomcsillapítók hatására hamar enyhül. Migrénes fejfájásra fejfájás gyógyszer vény nélkül is kapható, míg egyes hatóanyagokat csak szakorvos írhat fel a diagnózis felállítása után. 

Fejfájás okai

A fejfájás okait mindig fel kell tárni, neurológushoz kell fordulni! A fizikális vizsgálat, kórelőzmény mellett általában egyéb vizsgálatokat is rendelhet a szakember, mint például CT vagy MR. Ha a fejfájás oka ismeretlen, nincs kezelendő szervi oka, elsősorban a fejfájást kell csillapítani, mint tünetet. Ha a fejfájás okai között valamilyen betegség, kezelést igénylő probléma áll, elsősorban azt kell orvosolni, akkor várhatóan megszűnik a fejfájás is.

Fejfájás típusok

A fejfájás típusok szerint lehet primer vagy szekunder. A szekunder típusú fejfájásokat a háttérben megbúvó betegség, kórállapot idézi elő. A primer fejfájásoknál nincs nyilvánvaló fizikai ok.  A fejfájás típusok:

 • migrén: általában, de nem mindig! a fej fél oldalát érintő, rohamokban jelentkező erős fejfájás. A kínzó tünetek miatt azonnali fejfájás csillapítást igényel.
 • tenziós: kétoldali nyomó jellegű, enyhe vagy közepesen erős fejfájás.
 • cluster: a fejfájás tünetei általában éjjel kezdődnek, 1-2 óra múlva alábbhagynak, majd újra folytatódnak.

Migrénes fejfájásra gyógyszer

Ha migrénes fejfájásra gyógyszer szükséges, a kezelőorvos (neurológus) dönti el, hogy rohamoldó szert ír fel, ami a migrénes roham enyhítésére alkalmas, vagy migrén megelőző gyógyszert, amit rendszeresen kell szedni a migrénes roham megelőzése okán. Migrénes fejfájásra gyógyszer vény nélkül is kapható, ezek általában metamizol (erős fájdalomcsillapítót), drotaverin (simaizom lazító) hatóanyagot, esetleg koffeint is tartalmaznak, mely élénkíti az idegrendszert.

Fejfájás csillapító

Általában mindenkinek van otthon valamilyen fejfájás gyógyszer, ezek a házi patikák kötelező elemei. Egy nátha, vírusfertőzés során is szükség lehet fejfájás csillapítóra, vagy stresszes helyzetekben is előtörhet a kínzó fejfájás, jó, ha van mihez nyúlni. A fejfájás csillapítók lázat is csillapítanak, és 4-6 óránként (némelyik 8 óránként) vehető be 1 szem fejfájás gyógyszer. Ha néhány napon belül nem enyhülnek a tünetek, orvosi vizsgálat szükséges.

Fejfájás ellen házilag

Fejfájás ellen házilag is hatásos praktikák léteznek, mint például:

  • mély lélegzetvétel, hogy minél több oxigén juthasson az agyba
  • fejbőr átmasszírozása
  • halánték masszírozása (kizáró ok hiányában akár pici levendula illóolajjal)
  • hát, nyak átmozgatása 

 • bőséges folyadékfogyasztás

 

Fejfájás ellen házilag alkalmazható még a csendes környezetbe vonulás, fény, zaj kizárása, lehetőség esetén 25-30 perc pihenéssel. 

Vény nélküli fájdalomcsillapító

A vény nélküli fájdalomcsillapítók „életmentők”, mikor fáj valami. Persze a fájdalomcsillapítók szedését és a fejfájás csillapítást nem lehet hosszú ideig és kontroll nélkül folytatni! Egy ízületi fájdalom, láz esetén, fejfájás esetén, fogfájás esetén szinte mindenki elsősorban a vény nélküli fájdalomcsillapítókhoz nyúl. A nem szteroid típusú fájdalomcsillapítók (NSAID) és a paracetamol hatóanyagúak vény nélküli fájdalomcsillapítóként vannak forgalomban, könnyen beszerezhetők.

Tovább