Akciós termékek
Márka
Milyen tünetekre?
Korosztály
Ízesítés
Termékforma
Nem

Baba tápszer

Mi a baba tápszer?

A tápszer egy speciális, szárított tejporból készült anyatejpótló készítmény. A legtöbb csecsemőtápszer tehéntejből, vitaminokból és ásványi anyagokból készül. A tápszert lehűtött forralt vízzel keverik össze, és cumisüvegben, vagy pohárban etetik a csecsemőkkel.

A baba tápszerben lévő tápanyagok támogatják a csecsemő növekedését az első 6 hónapban. A 6 hónapos kor elérése után elkezdhetik a szilárd ételek fogyasztását is, de a baba legalább 12 hónapos koráig nem ihat rendes tehéntejet.

A tápszerben lévő fehérje fő forrása a tehéntejből származik. A tápszerek növényi olajokból származó zsírt is tartalmaznak, hogy támogassák a baba növekedését.

Egyes tápszerek a tehéntejen kívül más forrásokat is tartalmaznak, például szójababot, vagy rizst. Ezeket a speciális tápszereket úgy módosították, hogy könnyebben emészthetőek legyenek, vagy olyan csecsemők számára is alkalmasak legyenek, akik nem tolerálják a tehéntej fehérjét, vagy a laktózt. A speciális tápszereket csak egészségügyi szakember irányítása mellett szabad használni.

Miben különbözik a tápszer az anyatejtől?

A tápszer táplálkozási szempontból teljes értékű táplálék a csecsemők számára. Sok tápszer extra összetevőket tartalmaz, hogy jobban hasonlítson az anyatejhez.

A tápszer és az anyatej közötti egyik fő különbség az, hogy az anyatej antitesteket tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a babát számos betegséggel szemben. Az anyatej tápanyagtartalma a csecsemő élete során alkalmazkodik, ellentétben a tápszerrel, amelynek tápanyagtartalma változatlan marad.

Miért adjak tápszert a babámnak?

Számos oka van annak, hogy miért lehet a tápszer a legjobb választás Önnek és a babájának. Nem minden nő képes szoptatni: egyesek nem képesek elegendő tejet termelni a baba szükségleteihez, míg másoknak olyan egészségügyi problémájuk van, vagy olyan gyógyszert szednek, amely megakadályozza őket a szoptatásban.

A szoptatási problémák kihívást jelenthetnek, és egyes nők számára akár azt is jelenthetik, hogy nem reális a szoptatás folytatása.

Más nők úgy döntenek, hogy nem szoptatnak, vagy előfordulhat, hogy nem tudnak mindig a babájukkal lenni, például amikor visszatérnek a munkahelyükre.

Sok szülőnek nincs lehetősége a szoptatásra, például az örökbefogadó és nevelőszülőknek, valamint a rokoni gondozóknak.

Az anyatej emellett kevesebb fehérjét tartalmaz, mint a tápszer. A kevesebb fehérjét tartalmazó tápszer választása csökkenti a baba elhízásának kockázatát.

Milyen típusú tápszerek léteznek?

Minden Magyarországon értékesített tápszernek meg kell felelnie a szigorú táplálkozási és higiéniai előírásoknak. A legtöbb bébitápszer szárított tehéntejből készül, vitaminok, ásványi anyagok és növényi olajok hozzáadásával. A tiszta tehéntej nem alkalmas a csecsemő emésztésére, kivéve, ha azt úgy módosították, hogy könnyen emészthető legyen, és a tápanyagok fel tudjanak szívódni.

A tápszereknek 3 típusa létezik:

A tejalapú tápszerek tehéntejből készülnek, növényi olajok, vas, vitaminok és ásványi anyagok hozzáadásával.
A szója alapú tápszerek szójababból készülnek és hozzáadott növényi olajokat, tápanyagokat tartalmaznak.
A speciális tápszerek tehéntejből készülnek, amelyet "előemésztettek", és a fehérjét eltávolították vagy csökkentették. Számos hipoallergén tápszer is kapható. A legtöbb speciális tápszert olyan csecsemők számára fejlesztették ki, akik tejérzékenyek vagy allergiásak a tehéntejre.

A tápszer lehet a legjobb választás olyan csecsemők számára is, akiknek táplálékfehérje-allergiájuk, vagy egyéb emésztési, felszívódási, vagy bélrendszeri problémájuk van.

A tápszerek egyéb típusai közé tartoznak:

Az 1. fázisú vagy kezdő tápszerek: Ezek 6 hónapos korig alkalmasak a csecsemők számára. Ezt a kort követően a követő tápszerek ajánlottak, mivel ezeknek gyakran magasabb a vastartalmuk.

Anti-reflux tápszerek: Ezekhez sűrítőanyagot adnak, amely segít a tejet a baba gyomrában tartani, és csökkenti a reflux valószínűségét.

Hasfájós baba tápszer

Ha a kisgyermekének érzékeny a pocakja, a megfelelő tápszer kiválasztása nem mindig egyszerű.
Mit tehetünk ilyenkor?

1. Lehet, hogy várnia kell.

A tápszerváltás néha rövid távú kellemetlenségekkel járhat. Ha most váltott új tápszerre, fontolja meg, hogy vár még egy kicsit, hátha elmúlik a kellemetlen érzés.

2. Váltson bio tápszerre.

Az érzékenység megoldásához gyakran elég lehet egyszerűen bio tápszerre váltani.

3. Próbáljon ki egy laktóz alternatívát.

Ha úgy gondolja, hogy a pici laktózérzékeny, vagy esetleg tejfehérje-allergiás, a bio kecsketejen alapuló tápszer például nagyszerű alternatíva lehet.

1 hetes baba tápszer adagja

Az első hetekben mintegy 60-90 milliliteres cumisüvegnyi tápszerrel érdemes kezdeni. Fokozatosan növelje ezt a mennyiséget, ahogy megismeri a baba étkezési szokásait és étvágyát.

Íme egy általános áttekintés arról, hogy a baba mennyit ehet az első hetekben:

Egy újszülött átlagosan 2-3 óránként körülbelül 45-90 milliliter tápszert iszik.

Tovább