Kozmetikum típusa

A kozmetikumok közé számos bőrápolási, hajápolási, higiéniai termék, egészségügyi termék, sminktermék tartozik, ki többet, ki kevesebbet használ belőlük. A kozmetikai termékek a mindennapi élet részei, az egészségmegőrzés és a higiénia, a megfelelő test-, haj-, bőrápolás nélkülözhetetlen kellékei.

Kozmetikumok

Létezik úgynevezett kozmetikai rendelet, ami az alábbi módon definiálja a kozmetikai termékeket:

Kozmetikai termék – kozmetikum – minden olyan anyag vagy keverék, amely azt a célt szolgálja, hogy az emberi test különböző külső részeivel (hámréteg, haj és testszőrzet, körmök, ajkak, külső nemi szervek, fogak vagy szájüreg nyálkahártyájával) kapcsolatba, érintkezésbe kerüljön kizárólag vagy elsősorban azok tisztítására, illatosítására, kinézetük megváltoztatására, védelmére, megfelelő állapotban tartására, testszag megszüntetésére.

A kozmetikumok szerepe a mindennapokban

A kozmetikumok szerepe a mindennapokban jelentős, nélkülük már nehezen elképzelhető a megszokott életvitel. Egy reggeli és esti fogmosáshoz elengedhetetlen a fogkrém, de az arckrémek, arclemosók, dezodorok, sminktermékek, fényvédők, testápolók, hajápolók is ugyanolyan fontosok.

Mindenkinek megvan az a néhány vagy akár sok kozmetikai terméke, amiket használ és melyekhez ragaszkodik. 

Kozmetikai termékek

A kozmetikai termékekkel szemben elvárás, hogy biztonságosan használhatóak legyenek. 

A kozmetikai termékeken a gyártóknak fel kell tüntetni a termék funkcióját, alkalmazási javaslatát.

A forgalmazásukhoz különböző engedélyekhez van szükség, itt Magyarországon, patikai forgalomban biztosan nem vásárolható olyan kozmetikum, ami nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel.

Ajak

Az ajak ápolása ugyanolyan fontos, mint az arcbőr vagy a haj ápolása. Az ajkak számos külső hatásnak vannak kitéve, hidegnek, melegnek, nyállal, étellel és itallal is érintkeznek.

Hidratálásukhoz kiváló minőségű ajakápolók, ajak stiftek állnak rendelkezésre, sőt ma már ajakradír is beszerezhető, melynek használatával az elhalt bőrréteg könnyedén eltávolítható, az ajkak megújulhatnak.

Arckrém

Nem könnyű eligazodni az óriási arckrém választékban. Az arckrémek alapvető funkciója a hidratálás, de más elvárásai vannak egy normál bőrnek, száraz/érzékeny bőrnek és egy zsíros bőrnek is.

Mindig válasszon a bőrtípusának megfelelő arckrémet, ami ráadásul pozitív hatással lehet az esetlegesen fennálló bőrproblémákra is. (pl.: ráncok, pigmentfoltok, feszülés, viszketés).

Az anti-aging termékekre ma már külön iparág épül, és a legújabb hatóanyagok után kutatva igyekeznek a bőrápoló készítményeket a lehető leghatásosabb összetevőkkel piacra dobni.

Arcradír, hámlasztó

Az arcradírok mechanikai úton, szemcsékkel, dörzsöléssel segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket, a kémiai hámlasztók gyengéd módon feloldják azt. 

Azért javasolt bizonyos időközönként használni hámlasztó terméket, peelinget, mert az arcbőr sokkal jobban felveszi utána a hatóanyagot, üdébb, frissebb lesz!

Izzadásgátló, dezodor

Az izzadásgátló dezodorok lehetnek spray formátumúak, golyós dezodorok, stiftek

Az izzadás természetes jelenség, de a hónalj területén igen kellemetlen szaggal párosulhat, ezért a legtöbb embernek alapvető higiéniai terméke valamilyen izzadásgátló termék. 

A jó minőségű dezodorok illatanyagokat, antibakteriális összetevőket, bőrápoló anyagokat tartalmaznak. Ha kerülné a verejtékmirigyek átmeneti blokkolását, ne vásároljon alumíniumsó tartalmú dezodort!

Férfi kozmetikum

A férfi kozmetikumok között férfi tusfürdők, férfi dezodorok, borotvahabok, férfi intim mosakodó termékek, bőrápoló krémek, after shave termékek, ajakápolók, samponok a legnépszerűbbek.

A férfiak általában kevesebb kozmetikumot használnak, mint a hölgyek, ugyanakkor törekednek a kiváló minőségre. 

Naptej, napozás, barnulás

A fényvédelem fontosságáról nem lehet eleget beszélni. Nemcsak nyáron, de télen is ki van téve a bőr a káros UV sugárzásnak. 

A neves gyártók termékei garantáltan azt a faktorszámú védelmet tudják nyújtani a bőrnek, ami a dobozon szerepel. 

A naptejek, fényvédők könnyed tej vagy lotion formában, spray formában vagy akár sűrű, vízálló krémként is beszerezhetőek igény szerint.