Akciós termékek
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Szájvíz

A hatékony szájápolás kötelező eleme a jó minőségű fogkefe és fogkrém mellett a szájvíz alkalmazása. A szájvizek kínálata óriási, hatóanyagban és ízesítésben is számos variáció áll a vásárlók rendelkezésére. Egyes szájvizek általános célú, napi használatra ajánlottak, míg vannak olyanok, melyeket orvos irányoz elő fogászati probléma kiegészítő terápiájaként.

Szájvíz

A szájvíz lényegében egy szájöblítő folyadék, mely segít a szájhigiénia fenntartásában. Ha a szájvíz használata tekintetében két alapvető típusba sorolhatók a termékek:

  • általános célú szájvizek
  • terápiás hatású szájvizek

Az általános célúak alacsony koncentrációban tartalmaznak hatóanyagokat, ezek gyakran tartalmaznak színezéket, alkoholt, különböző aromákat.  Terméktől függően ajánlják fogszuvasodás megelőzésére, fogkő képződés ellen, fogfehérítés céljából, kellemes lehelet biztosítása miatt vagy éppen az érzékeny fogak támogatására. A terápiás célú szájvizeket a fogorvos irányozza elő, ezek koncentráltabb és magasabb hatóanyag tartalommal rendelkeznek, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatással.

Szájvizek főbb hatóanyagai

  • hialuronsav: afta és egyéb gyulladás esetén támogatja a regenerációt
  • fluoridok: a fogkrémek nagy részében is megtalálható
  • klórhexidin: antibakteriális hatóanyag, az ilyen hatóanyagú szájvíz ínygyulladásra is javasolt
  • cetilpiridinium-klorid: meggátolja a plakk-képződést

Szájvíz használata

A szájvíz használata mindenkinek ajánlott, különböző szájüregi problémákra nyújthatnak megoldást és számos jótékony hatással bírnak. Implantátumos egyéneknek, koronát viselőknek, fogszabályozóval rendelkezőknek kifejezetten fontos a szájvíz használata a baktériumok megtapadásának ellensúlyozására. A szájvíz használati ajánlása 3 lépésben:

  1. Töltsünk kb. 15-20 ml szájvizet egy pohárba ezután hígítás nélkül öntsük a szánkba
  2. Öblögessünk minimum 30 másodpercig, de még jobb, ha 50-60 másodpercig
  3. Szájvíz használata alatt végig zubogtassuk a folyadékot a fogaink és az ínyünk körül

Mire jó a szájvíz?

Ha azt szeretnénk tudni, mire jó a szájvíz? – alapvetően a szájhigiénia fenntartására. Termékfajtától, összetevőtől függően számos pozitív hatás tulajdonítható a szájvizeknek, de nem a szájvíz használata nem helyettesíti a fogmosást, kiegészítésként kell tekinteni rá!

Gyulladáscsökkentő szájvíz

A megfelelő szájvíz rendszeres használata segíthet, hogy elkerülhessük a fogágybetegségeket, fogínygyulladást. Egy gyulladáscsökkentő szájvíz hatékony lehet a fogínygyulladás kezelésében is. A szájvíz ínygyulladásra klórhexidint is tartalmaz általában.

Antibakteriális szájvíz

A szájvizek túlnyomórészt antibakteriális szájvíz kategóriába sorolhatók, azaz baktériumölő tulajdonsággal rendelkeznek. A szájüregben megtapadó rossz baktériumok ellen hatásosak az antibakteriális szájvizek, viszont az úgynevezett hasznos baktériumokat sem kímélik, ezért túlzásba vitt használatuk kerülendő!

Létezik úgynevezett ezüst kolloid szájvíz is, mely vírus és baktériumölő tulajdonságú. Torok és szájüreg fertőtlenítésre is javasolt az ezüst kolloid szájvíz használata, hiszen az ezüst kolloid egy kiváló fertőtlenítő hatású anyag.

Fogkő eltávolító szájvíz

Fogkő eltávolító szájvíz sajnos nem létezik, de a rendszeres fogmosás és hatékony, fogkő kialakulás elleni védelemmel bíró szájvíz használatával elkerülhetővé válhat a fogkő képződése. A fogkő nem csupán kellemetlen érzés és esztétikailag zavaró, de a fogínygyulladás kialakulásában jelentős szerepe van, ezért a fogkő képződés megelőzése rendkívül fontos.

Gyermek szájvíz

Ma már a szájvizek között létezik gyermek szájvíz is, viszont fontos, hogy 6 éves kor alatt ne használja a gyermek – vagy csak felügyelettel, mert lenyelheti. A gyermek szájvíz hatásos kiegészítője lehet a napi kétszeri fogmosásnak, kellemes aromájúak, a gyerekek elfogadják, megszokják a napi fogmosási rutin részeként tekintenek rá.  A fogszabályzós gyermekeknek fluoridos gyermek szájvíz ajánlott, alkoholmentes összetételben.

Tovább