Vitaminok és egyéb ásványi anyagok

 

Az immunrendszer egyensúlyának érdekében a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat táplálékkal vagy táplálék-kiegészítő készítményekkel kell bevinni, mert a szervezet nem vagy nem elegendő mennyiségben képes előállítani ezeket. A szervezetünknek a folyadékbevitel mellett aminosavakra, esszenciális zsírsavakra, szénhidrátra, vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre és enzimekre is szüksége van. Tovább olvasom

Jó ha a szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat táplálkozással tudjuk biztosítani, ám ez sokszor nem könnyű feladat. A tápanyaghiányok sajnos számtalan betegség forrásává válhatnak, így fontos tudni, hogy melyek a legszükségesebb vitaminok és ásványi anyagok. Az A-, B-, C-, D-, E-vitaminok, a cink, a kalcium, a magnézium és a vas különösen fontosak az egészségünk megtartása érdekében.

A vízben oldódó vitaminokat (B-, C-vitamin) naponta kell pótolnunk, hisz ezek kiürülnek a szervezetből, míg a zsírban oldódó vitaminok elraktározódnak (A-, D-, E-, K- vitamin).

Fontos vitaminok, ásványi anyagok

A-vitamin

A látásért, a bőrszövetek épségéért, a kórokozók elleni védekezésben való szerepe miatt.

Miben van például: húsfélék, tojás, tejtermékek

B-vitaminok

A B12-vitaminnak 

Sejteknek, vérképzéshez, idegrendszer támogatására.

Miben van például: tojás, tengeri halak, olajos magvak, hüvelyesek, tejtermékek

A B2-vitamin 

Zsírsavak lebontásához, széndhidrátok anyagcseréjéhez, szövetekhez, nyálkahártyákhoz

Miben van például:  zöldségek - pl. spenót, spárga, gyümölcsök - alma, gyömbér

Ha szükséges és a táplálékkal nem tudunk elegendő B-vitamint biztosítani akkor patikákban és drogériákban kapható komplex B-vitamin készítményekkel is kiegészíthetjük az étrendünket.

C-vitamin

Vízben oldódó, immunrendszert-, szív- és érrendszert-, hormonrendszert, csontrendszert-, izmokat és még számtalan folyamatot támogató antioxidáns vitamin.

Miben van például: gyümölcsök-citrusok, zöldségek-pl. káposzta, brokkoli, paprika, paradicsom.

D-vitamin

A D-vitamin immunrendszert, a csontrendszert, a fogakat és az izomrendszert támogatja. Napfény hatására a bőrben képződő vitamin, ám tél végére kiürülhetnek a szervezet raktárai és fontos pótolni is, mert elsődleges szerepe van a kórokozók elleni védekezésben is.

Miben van pédául: belsőségek, tejtermékek, tojás, tengeri halak

E-vitamin

Az E-vitamin, azaz a tokoferoloknak nevezett vegyületek többek közt a sejthártya épségét védik, illetve  a vörösvérsejtek képzésében, az izmok és egyéb szövetek kialakításában segédkeznek. Az E-vitamin a szív és érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti, valamint meggátolja a béta-karotin és a C-vitamin oxidációját.

Miben van pédául: növényi olajok, húsok, máj, tojás

Kalium

A vérnyomás egyensúlyáért, a szív- és érrendszer egészségéért fontos bevinni. 

Miben van például: édesburgonya, burgonya, bab, banán, hal, paradicsom, dinnye, őszibarack, joghurt

Kalcium

A kalcium a csonttömeg felépítéséhez és a fenntartásához, illetve a fogak épségéhez a szervezetnek szüksége van kalciumra.

Miben van például: tejtermékek, hal, bab, mandula, szójabab, spenót, zabpehely

Magnézium

A magnézium szervezet energiatermelésében segít, illetve támogatja az izmok, az érrendszer és a szív megfelelő működését.

Miben van például: sütőtök, spenót, gabonakorpa, bab, szójabab, kesudió, mandula, dió

Vas

A vasnak kiemelkedő szerepe van az oxigén- és széndioxid szállításban, a hemoglobin és a mioglobin szintézisben, a fehérjék képzésében és az enzimek működésében.

Miben van például: hús, hal, tojás, spenót, sóska

Antioxidánsok

A  C-, az E-vitaminok, a karotinoidok, a koenzim Q10 és még számos értékes tápanyag a  szabadgyökök hatását semlegesítő vegyületek. Ezeknek az anyagoknak az összefoglaló neve az antioxidáns. Ezek a jótékony molekulák semlegesítik az ártalmas vegyületeket, a szabadgyököket a szervezetben, amelyek károsítják a sejteket és súlyos betegségeket okozhatnak bennünk. 

Omega-3 zsírsavak

Ezek a zsírsavak nem vitaminok és nem ásványi anyagok, de az elmúlt években egyre többet tudunk az omega-3 zsírsavak fontosságáról. Mérséklik a vér koleszterinszintjét, ezzel csökken az szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Az idegrendszer és a sejtek felépítésében is szerepük van. 

Miben van például: szójaolaj, repceolaj, lenolaj, tojás, hús

Multivitaminok és terhesvitaminok szerepe

A multivitaminok és a terhesvitaminok speciálisan kifejlesztett étrend-kiegészítő készítmények

A terhesvitaminok éppen azokat a tápanyagokat tartalmazzák, amire a várandósok megnövekedett tápanyagigénye miatt szükség van és amelyek csökkentik bizonyos fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát. A terhesvitaminokkal bevitt fokozott folsav bevitel például jelentősen csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek és a nyitott gerinc kialakulásának kockázatát.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ezek a komplex készítmények nem helyettesítik az egészséges étrendet és könnyen túladagolhatóak, így feltétlenül konzultáljunk szakemberrel mielőtt bármit szedni kezdünk. 

A vitaminhiány néhány jellegzetes tünete

  • hajhullás
  • gyengeség
  • fáradékonyság
  • száj sarkának kirepedése
  • kiütések
  • látásromlás 
  • szemszárazság
  • lehangoltság, depresszió
  • ingerlékenység
  • kar-, láb bizsergés, zsibbadás
  • ínyvérzés
  • fejfájások
  • gyakori fertőzés, megbetegedés

Fontos tudni, hogy a túlzásba vitt mesterséges vitaminbevitel is veszélyessé válhat! Nagyon fontos, hogy szakember tanácsát kövessük mielőtt étrend-kiegészítő szedésébe fognánk!