A kalcium szerepe az emberi szervezetben
A kalcium bevitele a szervezetbe nem szokott problémát okozni, mivel elég sok és változatos ételben található meg. Szerencse, ugyanis ez az egyik legfontosabb tápanyag, amire a szervezetünknek szüksége van a normál működéshez. Előfordulhat azonban, hogy olykor mégis alacsony lesz a kalciumszintünk, és direkt pótlásra van szükség. Ezt megtehetjük úgy, hogy egy kis extra figyelmet fordítunk az étkezésünkre, de akár étrendkiegészítők segítségével is.
Mi a kalcium szerepe a szervezetben?
Kalcium nélkül nincs élet – olyannyira nincs, hogy ez a leggyakrabban előforduló tápanyag a szervezetünkben. A sejteknek, szöveteknek nagy szükségük van kalciumra a fejlődéshez, valamint a funkcióik ellátásához.
A lista messze nem teljes, de ezek a legfőbb feladatok. Érdekesség, hogy a kalcium 99%-a a csontszövetekben található, a többi a vérben, valamint a sejtekben. A csontszövetek így egyfajta kalciumraktárként is szolgálnak.
Mi számít magas kalciumszintnek?
Ezek után nehéz elképzelni, hogy a kalciumszintünk túl magas is lehet, pedig ez is egy létező probléma. A jelenség neve a hiperkalcémia – ilyenkor a vérben van túl sok kalcium, jellemzően azért, mert az ezt szabályozó hormonokkal kapcsolatban nincs rendben valami.
Normál esetben a szervezetben az összkalciumszint 2,2-2,6 mmol/l között kell, hogy legyen, az ionizált kalciumszint esetében a referenciatartomány 1,0-1,2 mmol/l.
A hiperkalcémiának különböző okai lehetnek:
- mellékvesét érintő problémák
- csontokat érintő rosszindulatú folyamatok
- túladagolt D-vitamin
- gyógyszermellékhatás
- D-vitaminra való túlérzékenység
- veseátültetés után is jellemző.
Érdekes, hogy a tünetek mindezek mellett leginkább emésztőrendszeri jellegűek: hasfájás, székrekedés, étvágytalanság, hányinger. A vese érintettsége miatt viszont vesekövek is kialakulhatnak. Csökkenést vehetünk észre az izmok erejében, és zavartság is jelentkezhet.
Mi gátolja a kalcium felszívódását?
Hiperkalcémia esetén a kezelés leginkább a magas kalciumszint mielőbbi megszüntetésére irányul. Akut esetekben biszfoszfonátokat szoktak alkalmazni, amik gátolják a kalcium felszívódását a csontokból.
Mi tartalmaz kalciumot?
A hiperkalcémiánál sokkal gyakoribb az alacsony kalciumszint. Ezt azonban jóval könnyebb orvosolni azzal, hogy kalciumban gazdag ételeket fogyasztunk, vagy kalciumtartalmú étrendkiegészítőt szedünk.
A következő ételekkel gondoskodhatunk a kalciumpótlásról:
- lazac
- ricotta
- chia mag
- mandula
- szardínia
- leveles zöldségek
- csontleves
- narancslé
- füge
- zabpehely
- brokkoli.
Amint az látható, kalciumot a legkülönfélébb ételek tartalmaznak. Éppen ezért ritka, hogy valakinek hiánybetegsége legyen: szinte mindenki talál olyan kalciumdús ételeket, amiket szeret, ezért minden ember étrendjében szerepel normál esetben is.
Ha viszont ez mégis kevésnek bizonyul, a táplálékkiegészítők jó alternatívát jelenthetnek.