Kedvezményes ajánlatok
Márka
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem
Terhesség, szoptatás

Szoptatási kiegészítők kismamáknak

 

A legtöbb elsőgyermekes anyuka szembesül a szoptatás kezdeti nehézségeivel. Hasznos szoptatási tanácsokkal, a helyes szoptatási technika elsajátításával és praktikus segédeszközökkel bárki átlendülhet a megpróbáltatásokon és gyötrelmek nélkül, zökkenőmentesen táplálhatja babáját anyatejjel. A patikák polcain számos támogató eszköz kínálatából válogathat, mint például a bimbóvédők, elektromos vagy kézi mellszívók vagy akár az anyatejtároló zacskók. Ezek alkalmazása jelentősen mérsékli az anyukák napi nehézségeit. Tovább olvasom

 

Szoptatás

A szoptatás egy ősi, ösztönös folyamat, mely azon túl, hogy szorosabbá fűzi anya és gyermek kapcsolatát, megfelelően táplálja a gyermeket, az anyatej jótékony hatásait pedig számos tanulmány bizonyítja. 

A legtöbb kismama a kórházban vagy a védőnőjétől, de akár anyatejes táplálási tanácsadótól is kaphat kézzelfogható, hasznos szoptatási tanácsokat, gyakorlati tippeket, hogy a gyermekkel mielőbb belejöjjenek és ne éljen át kellemetlen pillanatokat, rossz érzést az édesanya, ami esetleg elveszi a kedvét.

 A tejtermelés elősegíthető kézi vagy elektromos mellszívó használatával, a lefejt anyatej pedig sterilen eltárolható anyatejtároló zacskókban. 

A bimbóvédők a berepedezett, fájdalmas mellbimbó védelmét szolgálják, míg a bimbókiemelők a lapos vagy befelé forduló bimbók kiemeléséhez nyújtanak támogatást, némely termék mindkét funkciót ellátja.

Szoptatási tanácsok

  • készüljön fel a baba érkezése előtt, a szoptatási kellékeket szerezze be!
  • az anyatejes táplálás ideje alatt gondoskodjon a megfelelő vitaminpótlásról, ásványi anyag bevitelről, fogyasszon bőségesen folyadékot és kerüljön bizonyos ételeket!
  • alakítson ki kényelmes szoptatási testhelyzetet, melyben a babával együtt jól érzik magukat!
  • ne ijedjen meg a változástól, a baba tejigénye, evési ritmusa, az anyatej összetétele, sűrűsége folyamatosan változik, pár napos átmeneti állapot után beáll az új rendszer
  • hangolódjon érzelmileg is a szoptatásra, teremtsen nyugodt légkört maguk körül!
  • ha szükséges, ne féljen tanácsot kérni szakembertől!

Mellszívó

A mellszívó használatával akkor is tudja babáját anyatejjel táplálni, ha valamiért a szoptatás nem megoldható. Ez a hasznos segédeszköz több módon is segíti a folyamatot:

  • az etetések közötti mellszívás serkenti a tejtermelődést
  • az anyatejet hűtőben 72 órán át, fagyasztóban akár 6 hónapig tárolhatja. Jól jön, amikor el kell mennie vagy másra hagyni a gyermekét, ugyanúgy anyatejjel lehet táplálni, hiába Ön nincs mellette
  • ha túl sok tej termelődik, mellszívó alkalmazásával leszívható és anyatejgyűjtőbe adható, segítve ezzel, hogy mások is anyatejet adhassanak csemetéjüknek

Elektromos mellszívó

Az elektromos mellszívó kényelmes használatot tesz lehetővé, több fokozatba is állíthatók, bár a szívás intenzitását és gyorsaságát az eszköz szabályozza.

 Az elektromos mellszívók részei – a vezérlőegység és áramellátó rész kivételével – szétszedhetőek, így praktikusan tisztíthatóak. Több gyártó termékeihez külön is megvásárolhatók az elemek elhasználódás esetén.

Kézi mellszívó

A kézi mellszívó gyors fejést tesz lehetővé szinte bárhol, könnyen magával viheti. A telt mellek feszülése csökkenthető, a tejelválasztás fokozható, de kis mennyiségű anyatej is leszívható vele baba étel készítéséhez. 

Anyatejtároló zacskó

Ha a lefejt tejet későbbre szeretné eltenni vagy anyatejgyűjtőbe leadni, érdemes otthon tartani anyatejtároló zacskókat, melyek teljesen steril, szivárgásmentes, erős anyagból készülnek. A rajtuk található méretezés segíti a megfelelő mennyiség adagolását. Fagyasztóban is tárolható. Általában írható résszel rendelkeznek, ahová feljegyezheti a fejés dátumát vagy a nevet (pl. leadáshoz).

Bimbóvédő

A bimbóvédő szilikon és a bimbó kiemelő két különböző termék és funkciójuk is eltérő. 

A bimbóvédő a mellbimbó és bimbóudvar sérülései ellen véd. Segíthet, ha kisebesedett, fájdalmas a terület az édesanyának, de meg is előzhető a sérülés, ha használjuk. Szoptatás előtt kell a bimbóudvarra helyezni. 

A bimbóvédő használata sok szakember szerint nem előnyös, inkább az etetési technika változtatását javasolják. Léteznek bimbóvédő krémek is, melyek puhítják, hidratálják a mellet szoptatás előtt, nem kell lemosni sem, a sérült részeket is regenerálják. 

Bimbókiemelő használata

A mellbimbókiemelő használata már a várandósság alatt is ajánlott, kivéve az utolsó trimesztert a stimulálás elkerülése végett. A szoptatás hatékonysága függhet a mellbimbó alakjától, persze ez ellen nem tehetünk sokat, el kell fogadni, amivel a genetika megáldott, mégis, ha valaki ilyen nehézséggel küzd, bimbókiemelővel ugyanúgy sikeresen szoptathat, mint bárki más.

A bimbókiemelő kagyló az egyik típusa ezeknek az eszközöknek, amit a bimbóudvarra kell helyezni, ott állandó nyomást fejt ki, így a mellbimbó kiemelkedik.

A másik a bimbókiemelő pumpa, ezt a bimbóudvarra felhelyezve, pumpáló mozdulataival vákuum képződik, így emelkedik elő a mellbimbó.

Tovább