Kedvezményes ajánlatok
Márka
Milyen tünetekre?
Korosztály
Illat
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Fülgyertya

A fülgyertya használata egyszerű, otthon elvégezhető. Általánosságban a fülgyertya segíthet a krónikus fülbetegségeknél (pl. fülzúgás, fokozott fülzsír termelődés), melléküreg gyulladásban. A fülgyertyázás ráadásul nyugtató, lazító élményt ad, a stresszes panaszokat is enyhítheti. A fülgyertya használata körültekintést igényel, fontos tudni, a fülgyertya mire jó, illetve hogyan működik a fülgyertya? Tovább olvasom

Fülgyertya

Fülgyertya fajtákat  vagy párban, vagy több darabos kiszerelésben lehet megvásárolni. Ennek az az oka, hogy a fület mindig párban ajánlott kezelni. Egyes fülgyertya fajták különböző illóolajokkal is gazdagítottak, mint például kamilla, eukaliptusz vagy levendula. A fülgyertya jótékony hatása is felerősíthető az illóolajok ereje által.

Fülgyertya használata

 • elő kell készíteni a 2 db fülgyertyát, hozzá vízzel teli tálka szükséges még a gyertyák eloltásához, gyufa és törölköző a haj, váll védelméhez
 • mindig nézze meg, hogy a gézfilter a helyén van-e a gyertyában?
 • a kezelendő személy feküdjön az oldalára, hogy a kezelendő fül hallójárata függőlegesen álljon
 • a fülgyertya nagyobb átmérőjű végét, a gézfilter nélküli véget meg kell gyújtani
 • a fülgyertya kisebb átmérőjű végé a fülbe kell helyezni, gyengéden addig igazítani a gyertyát, míg alul nem távozik füst
 • meg kell várni, hogy a fülgyertya jelzésig leégjen, majd a gyertyacsonkot vízbe helyezve eloltani
 • a fülgyertya használata után 15-20 perc pihenés ajánlott. Minimum 1-2 napig ajánlott kerülni a repülést, úszást!

Fontos, hogy a fülgyertyát mindkét fülön kell használni, akkor is, ha csak az egyik füllel van panasz.

Fülgyertya mire jó?

Ha kíváncsi rá, a fülgyertya mire jó, érdemes a népi gyógyászatban is utána olvasni. Évezredek óta használják a fülgyertyát jótékony hatása miatt elsősorban:

  • enyhe felsőlégúti panaszok

 • fülpanaszok

 

  • nátha, megfázás, szénanátha

 • fülzúgás
 • fülfájás

 

  • nyomásproblémák

 • fokozott fülzsírtermelődés
 • arcüreggyulladás esetén.

 

Hogyan működik a fülgyertya?

Érdekes folyamat, hogyan működik a fülgyertya. A külső hallójáratba helyezett fülgyertya égése során enyhe hőhatás és kürtő hatás alakul ki (enyhe vákuum keletkezik). Égés közben a gyertyában lévő levegőoszlop mozog, ez a kis mozgás a fül energiapontjait stimulálja, a dobhártyát masszírozza. A mozgás által javul a keringés, enyhülhet a fül vagy arcüreg problémák által okozott panasz.

Fülgyertya használata gyerekeknek

A fülgyertya használata gyerekeknek orvosi javallatra ajánlott, mindemellett elsősorban akkor, ha a gyerek elég nagy/és vagy elég nyugodt ahhoz, hogy körülbelül 15 percet nyugodtan feküdjenek. A fülgyertya gyerekeknek fülfájás, fülgyulladás esetén lehet hatásos, de gyermekeknél is tapasztalható lehet a stresszoldó, nyugtató élmény. A fülgyertya használata gyerekeknek 3 éves kor alatt nem ajánlott. A gyerekeknek szánt fülgyertyák általában rövidebb égési idejűek, kisebbek, mint a normál fülgyertyák. 

Fülgyertya arcüreggyulladásra

A fülgyertya arcüreggyulladásra is kipróbálható. A fülgyertyázás eredményeképpen tisztulásnak indulhat a homloküreg, arcüreg. Az üregek gyulladásos folyamatainak gyógyulása hatékonyan támogatható a lerakódások távozásával, melyben a fülgyertya segítségül hívható.

Középfülgyulladás

A középfülgyulladás komoly betegség, nem csupán fájdalmas, de nem megfelelő kezelés esetén szövődmények alakulhatnak ki. A fülgyertya középfülgyulladás esetén nem ajánlott. Gyakran a betegség magától gyógyul, máskor antibiotikum és/vagy orrcsepp is szükségessé válhat a kezelőorvos megítélése szerint. 

Fülgyertya fülzúgásra

A fülgyertya fülzúgásra is használható. A fülzúgás kellemetlen tünet, van, amikor 1-2 napon belül spontán elmúlik. Ha huzamosabb ideig fennáll, érdemes orvoshoz fordulni vele! Ha háttérben meghúzódó betegség nem tiltja, a fülgyertya fülzúgásra kiegészítheti az előírt terápiát.

Tovább