Fül

Fülhigiéniai termékekre, fülcseppre, füldugóra vagy fülgyertyára bármikor szükség lehet, jó, ha van a házipatikánkban mihez nyúlni. A fülhigiéniás termékek lehetővé teszik a különböző fülproblémák orvosi terápiájának kiegészítését vagy éppen a fül megfelelő tisztítását, a fülzsír eltávolítását. [CD1] A fül az egyik legfontosabb érzékszerv, egészsége és funkcionalitása minden egyén számára rendkívül fontos! Tovább olvasom

Fül

Az emberi fül nagyon fontos szerv, a hallás, egyensúlyérzék is ide kapcsolódik többek között. A hallójáratok tisztán tartására, a dobhártya megóvására mindig figyelmet kell fordítani!

Aki érzékeny a zajokra, alváshoz, pihenéshez egy kényelmes füldugót is beszerezhet, ha pedig hangos környezetben dolgozik egész nap, szinte kötelező a viselése az egészségkárosodás elkerülése végett.

Egyes uszodai fülbetegségek is megelőzhetők a megfelelő füldugó használatával.

A fülzsír eltávolításához ma már hatékony sprayk állnak rendelkezésre, de vannak, akik a jól bevált fülgyertyát hívják segítségül. A fülsprayk feloldják a zsírt, és nem beljebb tolják.

A fájdalmas fülekkel viszont óvatosan kell bánni, mindenképpen szakorvosnak kell megvizsgálnia, mielőtt bármilyen fülcseppet használna, hiszen nem tudhatja, milyen állapotban van a dobhártya, mivel tesz jót és mivel nem.

Fülcsepp

Sokféle hatóanyagú fülcsepp létezik, ezeket érdemes szakorvosi javaslatra és szakorvosi vizsgálat után alkalmazni.

Van, hogy ekcéma okoz panaszokat, máskor fülgyulladás, esetleg külső hallójárat irritációja vagy éppen gombás megbetegedés.

Egy fülfájdalom hátterében lehet fülkürthurut de középfülgyulladás is.

Orvosi vizsgálat nélkül ne alkalmazza a vény nélküli fülcseppeket fájdalomcsillapításra, hiszen nem ismert a dobhártya állapota, épsége.

Fülcsepp gyulladásra

A fül-orr-gégész szakorvos elrendelheti a fülcseppet gyulladásra, lehetséges, hogy kiegészíti a terápiát fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, esetleg antibiotikummal, ha szükséges.

A fülgyulladás a fül fájdalmát, duzzanatát, viszketését is okozhatja, de akár halláscsökkenés, láz, füldugulás vagy fül váladékozás is előfordulhat, sőt szédülés is, ha belső fül gyulladás áll fenn.

Kövirózsa fülcsepp

A kövirózsa fülcseppek is elterjedtek a fülfájás kezelésében. A kövirózsa vagy régies nevén fülfű levele a népi gyógymódban régóta ismert praktika a fülgyulladás, fülbántalmak enyhítésére.

A patikánkban elérhető kövirózsa fülcseppek a fülproblémák megelőzésében is hasznosak lehetnek, fültisztító hatásuk a fülzsír kiürülését is segítheti.

Fülcsepp gyerekeknek

Gyermekek fülpanaszai esetén is követendő, hogy mindenképpen vizsgálja meg szakorvos a kis pácienst!

Addig nem ajánlott a fülcsepp gyerekeknek sem, hiszen ismerni kell a panaszok kiváltó okát és a megfelelő készítményt a megadott dózisban és időtartamban kell alkalmazni a gyógyulás eléréséig.

Bedugult fül kezelése otthon

A bedugult fül igen kellemetlen érzés, ráadásul több ok is megbújhat a hátterében.

Ha a bedugult fül kezelése otthoni praktikákra korlátozódik, érdemes megpróbálni a Toynbee manővert. Igyon egy korty vizet, tartsa a szájában, a szájat becsukva. Az orrát fogja be, majd így nyelje le a vizet. Ha pattanó hangot hall, esélyes, hogy megszűnt a dugulás.

A füldugulás oka lehet a felhalmozódott fülzsír. Ahhoz, hogy ezt ne mélyebbre tolja, használjon fülzsír elleni sprayt, ami fellazítja a zsírt, az pedig távozni tud a fülből.

Ha víz ment a fülébe és attól dugult be, alacsony fokozatú hajszárítóval igyekezzen megszárítani a fül környékét, míg a fülbe folyt folyadék is felszárad, vagy a fejet mozgatva távozni tud.

Füldugó használata

Viasz, szilikon, habszivacs füldugó és sok más modern, hatékony, komfortos termék áll rendelkezésre a zajok elleni védekezéshez, de létezik füldugó úszáshoz is. Fontos, hogy az egyszer használatos füldugókat használat után dobja ki, a többször használatos típusokat pedig tisztítsa megfelelően, hogy elkerülje a kórokozók megtelepedését!

Aki esetleg füldugót alváshoz szeretne, úgy tudja ellenőrizni a „működését”, hogy behelyezése után a saját hangját is tompítottan hallja.

Fülgyertya használata

Ha a fülgyertya használata helyesen történik, 1-2 nap elteltével a kezelés után fellazulhat a fülzsír és távozhat a fülből.

 A fülgyertyázás relaxáló és stresszoldó, otthon is alkalmazható természetes gyógymód. A tapasztalatok alapján jótékony hatással bír a hallórendszerre, pozitívan hat a fülakupunktúrás pontokra.

 A fülgyertya használata elsősorban fülfájás, fülgyulladás, arcüreggyulladás esetén terjedt el, a vérkeringésre jó hatással van, az illóolajos fülgyertyák pedig más-más jótékony hatást is kifejthetnek a szervezetre.