Zilola 5 mg filmtabletta 28 db
Vény nélkül kapható gyógyszer!

Zilola 5 mg filmtabletta 28 db

Várható szállítás csak Budapestre:
Ár: 2 079 Ft
(Egységár: 74 Ft/db)
Ezt a készítményt a Kalmia Gyógyszertár szakszemélyzete szállítja ki, csak Budapestre (Medicina Expressz).
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A Zilola allergia kezelésére szolgáló gyógyszer.
Az alábbi betegségekkel összefüggő tünetek kezelésére szolgál:
- allergiás nátha (beleértve az év bizonyos szakában rendszeresen visszatérő allergiás náthát is),
- csalánkiütés (urtikária).

Részletek
Hatóanyag
levocetirizin-dihidroklorid
Hány éves kortól?
6 éves kortól
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
betegtájékoztató
Alkalmazás
adatok
részletek

Zilola 5 mg filmtabletta 28 db betegtájékoztató

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Zilola 5 mg filmtabletta

levocetirizin-dihidroklorid


Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Zilola 5 mg filmtabletta (a továbbiakban Zilola) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Zilola szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Zilolát?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell a Zilolát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Zilola és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Zilola hatóanyaga a levocetirizin-dihidroklorid.
A Zilola allergia kezelésére szolgáló gyógyszer.

Az alábbi betegségekkel összefüggő tünetek kezelésére szolgál:
- allergiás nátha (beleértve az év bizonyos szakában rendszeresen visszatérő allergiás náthát is).
- csalánkiütés (urtikária).


2. Tudnivalók a Zilola szedése előtt

Ne szedje a Zilolát
- ha allergiás a levocetirizin-dihidrokloridra, a cetirizinre, a hidroxizinre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha veseműködése súlyosan károsodott (súlyos veseelégtelensége van, azaz a kreatinin klírensze 10 ml/perc alatt van).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Zilola alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha Önnél valamilyen, a hólyag kiürítési zavarára hajlamosító tényező áll fenn (mint pl. a gerincvelő sérülése, vagy megnagyobbodott prosztata), kérjen tanácsot kezelőorvosától.
Ha Ön epilepsziában szenved vagy görcsrohamok kialakulásának veszélye áll fenn Önnél, kérjen tanácsot kezelőorvosától, mivel a Zilola alkalmazása a görcsrohamok erősödését okozhatja.
Ha Önnél allergia vizsgálat elvégzését tervezik, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy az allergia vizsgálat elvégzése előtt néhány napig abbahagyja-e Zilola szedését. Ez a gyógyszer befolyásolhatja az Ön allergiatesztjének eredményeit.

Gyermekek és serdülők
A Zilola alkalmazása a 6 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem javallott, mivel a filmtablettával nem lehetséges a megfelelő adag beállítása.

Egyéb gyógyszerek és a Zilola
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Zilola egyidejű alkalmazása étellel, itallal vagy alkohollal
A Zilola szedésének ideje alatt az alkoholfogyasztás, illetve az agyműködésre ható szer együttes alkalmazása tekintetében ajánlatos az óvatosság.
Az erre érzékeny betegeknél a Zilola alkohollal vagy más, központilag ható szerrel történő együttes adása tovább csökkentheti az éberséget és ronthatja a teljesítményt. A Zilola bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül.

Terhesség és szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Egyes Zilolával kezelt betegek aluszékonyságot/álmosságot, fáradtságot és kimerültséget tapasztalhatnak. Óvatosan vezessen gépjárművet, illetve kezeljen gépeket, amíg nem tapasztalja ki, hogy ez a gyógyszer hogyan hat Önre. Speciális vizsgálatokkal ugyanakkor kimutatták, hogy egészséges személyeknél nem károsodott a szellemi éberség, a reakciókészség és a gépjármű-vezetési képesség, ha a levocetirizint az ajánlott adagban szedték.


A Zilola laktózt tartalmaz
A Zilola tablettánként 63,5 mg laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz. Ezt figyelembe kell venni azoknál a betegeknél, akik laktóz-érzékenységben szenvednek. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Zilolát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy a gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja felnőttek és 6 éves, valamint az annál idősebb gyermekek részére napi egy tabletta (1 x5 mg).

Különleges betegcsoportokra vonatkozó adagolási utasítások:

Vese- és májkárosodás
Vesekárosodásban szenvedő betegek - a betegség súlyosságától függően - kisebb adagot kaphatnak. Gyermekek esetében a dózis megválasztásánál a testtömeget is figyelembe kell venni. Az adagolást az Ön kezelőorvosa határozza meg.

Súlyos vesekárosodásban szenvedő betegeknél nem alkalmazható a Zilola.

A csak májkárosodásban szenvedő betegek esetében a szokásos adag alkalmazható.

Máj- és vesekárosodásban szenvedő betegeknél – a vesebetegség súlyosságától függően – alacsonyabb dózis alkalmazható. Gyermekek esetében a dózis megválasztásánál a testtömeget is figyelembe kell venni. Az adagolást a kezelőorvosa határozza meg.

Alkalmazása gyermekeknél
A Zilola alkalmazása 6 éven aluli gyermekeknek nem ajánlott.

65 év feletti idősek
Idősek esetében nincs szükség a dózis csökkentésére, amennyiben a vesefunkció nem károsodott.

Hogyan és mikor kell a Zilolát bevenni?
Csak szájon át történő alkalmazásra.
A tablettát egészben, vízzel kell lenyelni. Étellel vagy anélkül is bevehető.

Mennyi ideig szedje a Zilolát?
Az alkalmazás időtartama függ az Ön panaszainak típusától, fennállásuk idejétől és lefolyásuktól, és azt kezelőorvosa határozza meg.

Ha az előírtnál több Zilolát vett be
A levocetirizin túladagolása felnőtteknél álmosságot idézhet elő. A gyermekeknél először túlzott izgatottság, nyugtalanság, majd álmosság figyelhető meg.
Túl sok Zilola bevétele esetén azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, aki eldönti, hogy milyen kezelés szükséges az Ön számára.

Ha elfelejtette bevenni a Zilolát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, ha elfelejtette bevenni a Zilolát, vagy a kezelőorvosa által javasolt adagnál kevesebbet vett be! A következő adagot a szokásos időpontban vegye be.

Ha idő előtt abbahagyja a Zilola szedését
A kezelés az abbahagyása valószínűleg nem okoz káros hatásokat. Ugyanakkor, a Zilola kezelés abbahagyásakor ritkán viszketés fordulhat elő, abban az esetben is, ha ezek a tünetek a kezelés megkezdése előtt nem voltak tapasztalhatók. A tünetek spontán megszűnhetnek. Egyes esetekben a tünetek súlyosak lehetnek, és a kezelés ismételt megkezdése válhat szükségessé. A kezelés újrakezdésekor a tünetek megszűnhetnek.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A gyakori mellékhatások (10-ből kevesebb mint 1 beteget érinthet): szájszárazság, fejfájás, fáradtság, aluszékonyság/álmosság.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból kevesebb mint 1 beteget érinthet): kimerültség és hasi fájdalom.

Nem ismert gyakoriságú: (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):
Egyéb mellékhatások, amiket jelentettek: szívdobogásérzés (palpitáció), megnövekedett pulzus, görcsök, tűszúrás-érzés, szédülés, ájulás, remegés (tremor), az ízérzékelés zavara, forgás- vagy mozgásérzet, látászavarok, homályos látás, okulogíria (a szem akaratlan, körkörös mozgása), fájdalmas vagy nehéz vizeletürítés, képtelenség a hólyag teljes kiürítésére, vizenyő (ödéma), viszketés (pruritusz), bőrkiütés, csalánkiütés (duzzadt, vörös és viszkető bőr), súlyos bőrkiütés (erupció), nehézlégzés, testsúlynövekedés, izomfájdalom, ízületi fájdalom, agresszív vagy nyugtalan viselkedés, hallucináció, depresszió, álmatlanság, visszatérő vagy állandó öngyilkossági gondolatok, rémálmok, májgyulladás, kóros májfunkciós értékek, hányás, fokozott étvágy, émelygés és hasmenés. Viszketés (erős viszketés) a kezelés abbahagyásakor.

A túlérzékenységi reakció legelső jeleinek fellépésekor azonnal hagyja abba a Zilola szedését és keresse fel kezelőorvosát! A túlérzékenységi reakció tünetei a következők lehetnek: a száj, a nyelv, az arc és/vagy a torok duzzanata, csalánkiütéssel együtt jelentkező légzési vagy nyelési nehézség (mellkasi szorító érzés, zihálás), csalánkiütés, hirtelen vérnyomásesés, ami ájuláshoz vagy esetleg halálos kimenetelű sokkhoz vezethet.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Zilolát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Zilola
- A készítmény hatóanyaga 5 mg levocetirizin-dihidroklorid tablettánként.
- Egyéb összetevők
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid és magnézium-sztearát.
Filmbevonat: Opadry White 03B28796, ami hipromellózt (E464), titán-dioxidot (E171) és makrogol 400-at tartalmaz.

Milyen a Zilola külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Zilola 5 mg filmtabletta fehér vagy majdnem fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalon "R23" mélynyomással, a másik oldal bevésés nélküli.

Csomagolás:
Filmtabletták Al/PA/Al/PVC buborékcsomagolásban és dobozban.

Kiszerelés: 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 84, 90 és 100 db filmtabletta.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Richter Gedeon Nyrt.
H-1103 Budapest
Gyömrői út 19-21.
Magyarország

Gyártó

Gedeon Richter Polska Sp. z o.o.
ul. ks. J. Poniatowskiego 5
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Lengyelország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Dánia: Zilola
Magyarország: Zilola
Lengyelország: Zilola

OGYI-T-21995/01-11

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2019.április

Tovább
Alkalmazás

Alkalmazás: Zilola 5 mg filmtabletta 28 db

Adagolás és alkalmazás

Adagolás

Felnőttek és 12 éven felüli serdülők:
Az ajánlott adag naponta 5 mg (1 filmtabletta).

Idősek:
Közepesen súlyos vagy súlyos vesekárosodásban szenvedő idős betegek esetében ajánlatos módosítani a napi adagot (lásd a „Vesekárosodásban szenvedő betegek" című bekezdést alább).

Vesekárosodás
Az adagolási gyakoriságot a vesefunkció függvényében egyénileg kell megállapítani. Az alábbi táblázat áttekintése után az ott javasoltak szerint állítsa be a dózist. Az adagolási táblázat alkalmazásához szükség van a beteg kreatinin clearance-ének (CLcr) ml/percben kifejezett, becsült értékére. A CLcr (ml/perc) értéke a szérum kreatinin (mg/dl) meghatározását követően az alábbi képlettel számítható ki:

CLcr=[140−életkor (évek)]xtesttömeg (kg)72 x szérum kreatinin (mg/dl) ( x 0,85 nők esetében)

Dózisbeállítás károsodott vesefunkciójú betegek számára:

Csoport
Kreatinin clearance (ml/perc)
Dózis és adagolási gyakoriság
Normális vesefunkció
>= 80
5 mg naponta egyszer
Enyhe vesekárosodás
50-79
5 mg naponta egyszer
Közepesen súlyos vesekárosodás
30-49
5 mg kétnaponta
Súlyos vesekárosodás
< 30
5 mg háromnaponta
Végstádiumú vesebetegség - Dialízis kezelésben részesülő betegek
< 10
Ellenjavallt

Vesekárosodásban szenvedő gyermekgyógyászati betegeknél a dózist egyénileg kell megállapítani, a beteg renalis clearance-ének és testtömegének figyelembe vételével. Vesekárosodásban szenvedő gyermekekre vonatkozóan nincsenek specifikus adatok.

Májkárosodásban
Csak májkárosodásban szenvedő betegeknél nincs szükség dózismódosításra. A máj- és vesekárosodásban is szenvedő betegek esetében az adag módosítása javasolt (lásd a „Vesekárosodásban szenvedő betegek" című bekezdést a fentiekben).

Gyermekek és serdülők
6-12 év közötti gyermekek:
A javasolt adag naponta 5 mg (1 filmtabletta).

2-6 év közötti gyermekek biztonságos kezelése a filmtablettával nem lehetséges. Ilyen esetben a levocetirizin gyermekgyógyászati kezelésre alkalmas gyógyszerformájának alkalmazása ajánlott.

Az alkalmazás időtartama:
Az intermittáló allergiás rhinitist (melynek tünetei hetente 4-nél kevesebb napon vagy évente 4 hétnél rövidebb ideig állnak fenn) a betegségnek és a kórtörténetnek megfelelően kell kezelni. A tünetek megszűnésekor a terápiát abba lehet hagyni, majd ismételt jelentkezésükkor újra lehet kezdeni. Perzisztáló allergiás rhinitis esetében (a tünetek hetente 4 napnál tovább vagy évente 4 hétnél hosszabb ideig állnak fenn) az allergéneknek való kitettség időtartamára folyamatos kezelés is felajánlható a betegnek.
Legalább 6 hónapos kezelési időtartamra vonatkozóan áll rendelkezésre klinikai tapasztalat a levocetirizin alkalmazásával kapcsolatban. Krónikus urticariában és krónikus allergiás rhinitisben a cetirizin (racém forma) alkalmazásával maximum egy éves klinikai tapasztalat áll rendelkezésre.

Az alkalmazás módja
A filmtablettát szájon át kell bevenni - étkezéssel egyidejűleg vagy étkezéstől függetlenül -, és folyadékkal együtt, egészben kell lenyelni. A napi adagot ajánlatos egyszerre bevenni.

adatok

Zilola 5 mg filmtabletta 28 db adatok

Márka
Zilola
Termékforma
tabletta
Gyártó
ExtractumPharma Zrt./ Aesica Pharmaceuticals S.r.l.
Forgalmazó
UCB Magyarország Kft. - 1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 26-28.
Engedélyszám
OGYI-T-21995/04
Egészségpénztár
Egészségpénztári számlára elszámolható

Zilola 5 mg filmtabletta 28 db Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír a termékről!
Az alábbiak is érdekelhetik

Rólunk mondták