Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Bőrkiütés

Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

Bőrkiütések igen gyakoriak, jelentkezhetnek az egész testen vagy adott bőrfelületen is. Fertőzés vagy sokféle betegség is állhat mögötte, akár bőrgyógyászati, akár belgyógyászati okok. Léteznek viszkető vagy nem viszkető kiütések, allergiás, gombás, hólyagos típusok. Az okok feltárása elsődleges a hatékony kezeléshez, mely különböző bőrkiütés elleni krémekkel, gyógyszerekkel lehetséges eredetüktől függően.

Bőrkiütés

Előfordul, hogy a bőrkiütés okai rejtve maradnak, mert ahogy jött, úgy múlik is a tünet. Előfordul viszont, hogy erősen viszket, nedvedzik, hólyagos, fájdalmas és egyéb kellemetlenség kíséri. Ebben az esetben természetes, hogy bőrgyógyász szakorvost kell felkeresni, aki a kiütések hátterét igyekszik feltárni, szükség esetén allergia teszteket vagy egyéb vizsgálatokat végez.

Ha a kiütések nagy felületen, akár testszerte jelentkeznek, mellé láz, esetleg nyirokcsomó megnagyobbodást tapasztal, azonnal keresse fel háziorvosát!

Bőrkiütés okai

A bőrkiütés okai ezerfélék lehetnek. A leggyakoribbak:

  • csalánkiütés: ezek hátterében sokszor ételallergia vagy gyógyszer okozta érzékenység áll, de krémek, rovarcsípés is okozhatja
  • ekcéma: a hajlam veleszületett, a kiszáradt bőr, a túlzott mosószerek, tisztítószerek használata pedig fokozhatja a tünetek megjelenését
  • bakteriális fertőzések: pl. rühesség, elhanyagolt állatoktól, emberektől is elkapható
  • pelenkakiütés: babáknál gyakori, hogy a vizelet, széklet miatt a pelenkában begyullad a popsija, a combtövek

Bőrkiütés fajtái

A bőrkiütés fajtái lehetnek allergiás, gombás, bakteriális, hólyagos, fertőzés miatti, ekcémás és még számos fajta. Megjelenési formájukban is eltérnek, de jellemző lehet a:

  • viszketés
  • apró pöttyök
  • hólyagok
  • láz és vagy fájdalom

Allergiás bőrkiütés

Az allergiás bőrkiütés lehet csalánkiütés, bőrgyulladás (dermatitisz) vagy ekcéma. Ezekre a kezelőorvos gyakran ajánl szájon át szedhető antihisztamint, esetleg viszketést csillapító krémet, szükség esetén szteroidos krémet. Allergiás kiütés kezelése során a leghatékonyabb a kiváltó allergén kiiktatása.

Viszkető bőrkiütés

Az allergiára hajlamos egyénnél a viszkető bőrterület ég, irritált, viszket általában valamilyen termék használatára adott reakcióként. Például egy mosópor vagy tusfürdő. Speciális bőrápoló termékeket használjon érzékeny bőrre! Viszkető bőrkiütés kézfejen gyakori, irritáló tisztítószer, mosószer használat után.

Tojás allergia bőrkiütés

Tojás allergia bőrkiütése elsősorban kipirosodás, bőrviszketés, csalánkiütés, arc, torok duzzadása, hányás, hasmenés, nehéz légzés is lehet.

Gombás bőrkiütés

Viszkető, hámló vörös foltok, berepedt bőr, hólyagos bőrfelszín a leggyakoribb tünetei a gomba okozta bőrelváltozásoknak.

Hólyagos bőrkiütés

A hólyagos bőrkiütés okai lehetnek autoimmun eredetűek, de növények, gyógyszerek és bakteriális fertőzés is okozhatja.

Nem viszkető bőrkiütés

A viszketést sokat a kiütések velejárójának gondolják, pedig létezik nem viszkető bőrkiütés is. A kiváltó ok és a probléma komolysága befolyásolhatja, hogy viszkető vagy nem viszkető kiütéssel van dolgunk.

Bőrkiütés gyakori helyeken

A testen a lábujjaktól a fejtetőig szinte bárhol jelentkezhetnek kiütések, mégis vannak olyan területek, melyek 1-1 fajta kiütésre, kiváltó októl függően jellemző lehet. Az arc, homlok, a kezek, lábszár a bőrkiütés gyakori helyei közé sorolhatók.

Bőrkiütés a homlokon

Bőrkiütés a homlokon gyakran szeborrheás dermatitisz vagyis bőrgyulladás, de persze sok minden más is lehet, szakértő szemek gyakran első ránézésre látják, mi lehet a háttérben.

Bőrkiütés háton

Bőrkiütés a háton is megjelenhet, egyik gyakori oka a melegkiütés, ami általában nem igényel kezelést.

Bőrkiütés a lábszáron

A bőrkiütés lábszáron sem ritka, sokféle ok lehet mögötte. Akár ekcéma, allergia, pikkelysömör, cukorbetegség és sok más, akár belgyógyászati háttere is lehet.

Bőrkiütés arcon

Szinte bármely kiütés jelentkezhet az arcon is, az egyik gyakori, arcon megjelenő típus az ótvar, aminél az elvakart seben mézsárga pörk jelentkezik. Ekcéma szintén gyakori az arcon is, az eredet feltárása szakorvosi vizsgálatot igényel!

Bőrkiütés gyermekeknél 

Ha a bőrkiütés gyermekeknél jelentkezik, a gyermekorvos vagy a bőrgyógyász a megjelenésüket, kiterjedésüket megtekinti, hol helyezkednek el, milyen kísérőtünetek vannak, ha vannak. A terápiát a kiváltó okoktól függően írja elő.

Bőrkiütés elleni krém

A bőrkiütés elleni krém lehet bőrnyugtató hatású, viszketés csillapító hatású, antibakteriális, gombaellenes készítmény, szteroidos kenőcs a feltárt okoktól függően. Allergiás bőrkiütés elleni krémek a patikákban beszerezhetőek, nyugtatják az irritált bőrt és csillapítják a viszketést.

Bőrkiütés elleni gyógyszer

Bőrkiütés elleni gyógyszerek közé sorolhatók az antihisztaminok, melyekkel az allergiás reakciók csökkenthetők. 

Előfordulhat, hogy szájon át szedhető antibiotikumra, gombaellenes gyógyszerre vagy szteroidra van szükség a kiütések kezeléséhez. Sok esetben, ha belgyógyászati okok állnak a kiütések mögött, az ok kezelésével, megszűnésével a kiütés is elmúlik.

Tovább