Vitamin Station Gluténérzékenység PLUSZ IgA+IgG teszt
részletek
A Gluténérzékenység Plusz tesztről bővebben
A Gluténérzékenység PLUSZ IgA+IgG egy egyszerű, gyors és megbízható, otthon elvégezhető teszt a köznyelvben helytelenül lisztérzékenységnek hívott gluténérzékenység (orvosi nevén coeliakia) megállapítására. A gyorsteszt a coeliakiára jellemző transzglutamináz– ellenes IgA és IgG antitesteket mutatja ki. Használatához elegendő egyetlen csepp ujjbegyből vett vérminta.
A teszt nagy előnye, hogy IgA és IgG antitestek jelenlétét is kimutatja, így rögtön fény derülhet még a rejtett gluténérzékenységre is.
Amennyiben korábban már végzett gluténérzékenység tesztet negatív eredménnyel, mely az IgA antitestek jelenlétét vizsgálta, és panaszai azóta is fennállnak, érdemes elvégeznie a Gluténérzékenység Plusz tesztet, mely a rejtett gluténérzékenységre jellemző IgG antitestek jelenlétét is képes kimutatni a vérben.
Melyek a Gluténérzékenység Plusz gyorsteszt előnyei?
• gyors és egyszerű használat,
• azonnali eredmény egy csepp vérből,
• 10 perc alatt kiértékelhető,
• megbízható 97%-os pontosság,
• egyedülállóan IgA és IgG antitesteket is kimutat,
• a rejtett gluténérzékenység kimutatására is alkalmas,
• otthon, kényelmes körülmények között tesztelheti önmagát,
Melyek lehetnek a gluténérzékenység tünetei?
• krónikus hasmenés,
• puffadás,
• hasfájás,
• vashiány, vérszegénység,
• soványság,
• fáradékonyság,
• fejfájás,
• tejcukor-emésztési zavar,
• tápanyag felszívódási zavarok,
• ödémák (pl. boka körül),
• töredezett körmök,
• viszkető, hólyagos kiütések,
• csontritkulás,
• gyermekkorban alacsony termet,
• a növekedés lassulása,
• visszatérő hólyagok a szájban,
• máj-, és veseműködési zavar,
• idegrendszeri problémák.
Kinek ajánlott elvégezni a Gluténérzékenység Plusz gyorstesztet?
• gluténékenyek diéta melletti önellenőrzésére félévente-évente,
• gluténérzékenyek 1. fokú rokonainak szűrésére,
• azoknak, akiknek különböző tüneteik vannak, és valamilyen intoleranciára gyanakodnak
A gluténérzékenységről
A gluténérzékenység egy súlyos emésztőszervi autoimmun rendellenesség, amely az erre fogékony egyéneknél bármely életkorban kialakulhat egészen a csecsemőkortól kezdve. Ez a gyakori betegség, amely mára már a népesség egyre növekvő százalékát érinti, sokféle kellemetlen tünetet okoz, úgymint hasmenés, puffadás, fogyás, bőrbetegségek, alultápláltság. A gluténérzékenység okozója a kalászos gabonafélékben (pl. búza, rozs, árpa) lévő egyik fehérjecsoport (glutén), ami kiváltja a szervezet védekezőrendszerének reakcióját, melynek során transzglutamináz-ellenes antitestek (IgA, IgG) képződnek.
A Gluténérzékenység PLUSZ IgA+IgG segíti a gluténérzékenység felismerését, a diagnózist azonban minden esetben szakorvosnak kell megerősítenie. A betegség kezelése gluténmentes diétával lehetséges. A diéta szigorú betartásával a gluténérzékenységre jellemző antitestek szintje és a betegség tünetei csökkennek, s mindössze 6 hét elteltével teljesen kimutathatatlanná válnak, tehát, ha gluténmentes diétát folytatsz, a teszt valószínűleg negatív eredményt ad. Gluténmentes diétát csak szakorvosi utasítás alapján kezdj el!