Kedvezményes ajánlatok
Márka
Fényvédelem
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Kötszer

 

Miért fontos bekötni a sebeket?

A sebgyógyulás kapcsán két fontos dolgot szoktak kiemelni: az egyik, hogy nem szabad, hogy szennyeződések érjék a sebet, mert ezek miatt elfertőződhet, ezért nagyobb, nyitottabb, mélyebb sebeket érdemes védeni a külvilágtól. A másik, hogy a sebek ideális gyógyulásához nedves környezetre van szükség.  A tökéletes kötés olyan, ami mindkét feltételt tudja biztosítani, ugyanis így érhető el a lehető legjobb eredmény a gyógyulás kapcsán. Tovább olvasom

Kötszerek: mikor milyet célszerű használni?

Bármennyire is igyekszünk óvatosak lenni a mindennapokban, elkerülhetetlen, hogy kisebb-nagyobb sérülések előforduljanak. Ilyenkor kulcsfontosságú, hogy megfelelően el tudjuk látni a sérüléseket, ugyanis ezen múlhat, hogy el tudjuk-e kerülni a fertőzéseket, illetve egyéb komolyabb problémákat. Ahhoz, hogy megfelelően kezelhessük a sebeket, kötszerekre is szükségünk lesz. Ezekből azonban már nagyon sokféle létezik, így nehéz lehet kiválasztani azokat, amik tényleg jól jönnek a legtöbb átlagos sérülés esetén.

Intelligens kötszerek

Van a köztudatban egy olyan tény, mely szerint a sebet szárítani kell, hogy gyógyuljon. Nos, ez téves. Az ideális sebgyógyuláshoz éppen, hogy nedves környezetre van szükség. Amikor azt gondoljuk, hogy a sebnek levegő kell, akkor valójában szárítjuk azt, ezzel pedig elhúzódhat a gyógyulás. Az intelligens kötszerek segítenek abban, hogy megfelelő nedves környezetet biztosítsanak a sebek gyógyulásához. De nem csak ennyit tesznek: megoldják a sebből távozó váladék elvezetését, így tisztán is tartják azt.

Az intelligens kötszerek nem tapadnak bele a sebbe, tehát a nélkül eltávolíthatók, hogy a sebet újra és újra fel kéne szakítani a letapadás miatt. Ez óriási előny, ugyanis ez a trauma nagymértékben hátráltatja a gyógyulást – nyilván nem tesz jót, ha kénytelenek vagyunk mindig feltépni a kötszercsere során. Az intelligens kötszerek tulajdonságaik révén eleve minimalizálják a kötéscsere gyakoriságát, azaz sokkal ritkábban kell őket cserélni, mert nem áznak el, illetve nem hagyják befülledni sem a sebet.

Az intelligens kötszereket könnyebb is cserélni, kevésbé sérül meg a bőr a seb körül, amikor leszedjük a tapaszt, emellett minimálisra csökkentik a sebfertőzések kockázatát, valamint megfelelő pH-t alakítanak ki a seb körül.

Öntapadós kötszer  

Az öntapadós kötszerek azért egyre népszerűbbek, mert nagyon egyszerű őket használni, nincs szükség ragasztókra, ragtapaszokra ahhoz, hogy a helyükön maradjanak.

Az öntapadós kötszer anyagában tapad: ahogy az érintett területre tekerjük, visszatapad önmagára, nincs szükség külön rögzítésre. Ezáltal nagyon egyszerű a használata és stabilan a helyén marad. Ideális akkor, amikor kéz lapokat kell egy adott területre rögzíteni, illetve akár kötözőpólyaként is alkalmazható.

Vízálló kötszer  

Már említettük korábban, hogy az ideális sebgyógyuláshoz nedves környezetre van szükség, de ez nem jelenti azt, hogy nyugodtan el lehetne áztatni a sebet. Sőt. A túl nedves környezet megint olyasmi, ami hátráltatja a seb gyógyulását. Éppen ezért külön fel szokták hívni a figyelmet bizonyos sebek, sérülések esetén, hogy ha lehet, ne áztassuk. Ennek az a következménye, hogy a zuhanyzás egy kissé nehézkessé válik.

A vízálló kötszer ugyanakkor a segítségünkre lehet ebben a kérdésben, ugyanis védi a sebet a víztől zuhanyzás során. Nyilván nem arról van szó, hogy strandra is nyugodtan kimehetünk a vízálló kötszerrel, de egy napi tisztálkodást ki fog bírni anélkül, hogy átázna.

Orvosi ragtapasz

Az orvosi ragtapasz önmagában nem használható sebkötözésre, ugyanis ez egy erős ragasztószalag. Arra szolgál, hogy a gézt, pólyát, egyéb kötöző anyagot rögzítse. Nagyon jól ragadó, nehezen engedő textil ragasztószalagról van szó. Bőrre ragasztva fájdalmas lehet az eltávolítása, de ez a tulajdonsága jól jön, amikor például kötözőpólya végeket kell egymáshoz rögzíteni.

A megfelelő eszközökkel gyerekjáték a kötözés – legyen otthon kéznél minden, amire szükségünk lehet, hogy ne érhessen váratlan meglepetés!

Tovább