Akciós termékek
Márka
C-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Orrdugulás

Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre.
Legális gyógyszertár

Utálatos érzés, amikor nem kapunk levegőt az orrunkon, és a kétségbeesett orrfújás csak ront a helyzeten. Az orrdugulás nemcsak vírusos nátha, de allergia, orrsövényferdülés, vagy éppen gyógyszerek mellékhatása miatt is kialakulhat. A cikkben mutatjuk az orrdugulás és az orrfolyás gyakori okait, illetve, hogy mit tehetünk ellenük.

Az orrdugulás elsősorban az orrnyálkahártya duzzanata miatt alakul ki. Az orrnyálkahártya felel az orrmelléküregek irányába áramló kórokozók és szennyeződések kiszűréséért. A nyálkahártyán megtalálható apró kis csillószőrök mozgással terelik a hívatlan betolakodókat a garat felé, hogy onnan például köhögés, tüsszögés, vagy krákogás formájában távozzanak is. 

Az orrnyálkahártya feladata az is, hogy a belélegzett levegő megfelelő hőmérsékletű legyen és az optimális nedvességtartalommal haladjon tovább

Az orrdugulás gyakori okai

Az orrdugulás legtöbbször az orr nyálkahártya gyulladása miatt alakul ki. Kórokozók vagy egyéb okok miatt a nyálkahártya fokozott működésre kapcsol, és ennek következtében a nyálkahártya megduzzad, begyullad.

Az orrnyálkahártya gyulladását a következők idézheti elő:

 • fertőzéses eredetű nátha 

vírusfertőzések, bakteriális fertőzések (nátha, influenza, Covid-19, orrmelléküreg-gyulladás) 

 • allergiás nátha

szénanátha - például: porra, ételre, pollenre, penészgombára, vegyszerekre, kozmetikumokra, egyéb szennyeződésekre 

 • kiszáradt nyálkahártya 

téli időszakban a kinti-benti hőmérséklet-különbség és a fűtés hatására 

 • anatómiai eltérések 

orrsövényferdülés, orrpolip, orrmandula megnagyobbodása miatt, balesetek következtében

 • orrcseppek vagy orrspray-k hosszútávú használata
 • gyógyszerek mellékhatása (például: fogamzásgátlók, antidepresszánsok)
 • egyes betegségek

 például: cisztás fibrózis 

 • várandósság ideje alatt a fokozott vérbőség miatt gyakori az orrdugulás

Forduljunk orvoshoz, ha az orrdugulás zavarja az alvást, vagy a mindennapi feladataink elvégzését. 

Haladéktalanul menjünk el a szakorvoshoz akkor is, ha  az orrduguláshoz láz, erős orrfolyás, fejfájás,  egyéb arc-, vagy homlokfájdalom, köhögés, esetleg orrvérzés társul.

Orrdugulás következményei 

Tekintettel arra, hogy az orrüreg részt vesz a hangképzésben, valamint a szaglásért is felel, orrdugulás esetén a kellemetlen érzés mellett a hangunk dünnyögő orrhanggá alakul és csökken a szaglás képessége is. 

Ha az orrdugulás megakadályozza végül az orrlégzést, akkor a közvetlenül szájon át vett levegő hidegen,  kórokozókkal, szennyeződésekkel együtt kerül a légutakba, és ezzel könnyen elejét veheti egy fertőzéses megbetegedés.

Orrdugulás, orrfolyás megelőzése, kezelése

A fertőzésből eredő orrdugulást az immunrendszer erősítésével, gyakori kézmosással, előzhetjük meg.

Az immunrendszert kiegyensúlyozott táplálkozással és ha szükséges étrend-kiegészítő vitaminok bevitelével, többek között  C-, D- vitaminok és cink bevitelével erősíthetjük.

Orrspray, orrcsepp

Orrdugulás esetén számos helyileg ható orrspray, vagy orrcsepp áll a rendelkezésünkre, amelyek a különböző hatással rendelkeznek. 

 • Sós vizet tartalmazó orrspray

 

Fiziológiás sóoldatot, tengervizet, vagy egyéb sótartalmú gyógyvizet tartalmazhatnak és a bennük lévő kálium, magnézium, kalcium segíti az orrnyálkahártya helyreállítását.

 • Érösszehúzó hatóanyagot tartalmazó orrspray

 

Az érösszehúzó orrspray-k összehúzzák az orrnyálkahártya ereit ezzel enyhítve a dugulást.  Ha a tüneteink egy hétnél tovább állnak fenn forduljunk szakorvoshoz a hozzászokás veszélye miatt, amely további tüneteket okozhat.

 • Allergia tünetei elleni orrspray

 

 • Antihisztamin tartalmú orrspray

 

A szervezetben allergiás reakció esetén hisztamin szabadul fel, amitől többek között elkezd folyni-, viszketni az orrunk és tüsszögni kezdünk. Az antihisztamin ezekre a tünetekre hat.

Vigyázni kell vele, mert egy hétnél további használata függőséget okozhat. 

 • Szteroidos orrspray

 

Ezeket a készítményeket kizárólag szakorvos írhatja fel súlyosabb allergiás tünetekre.

Egyéb praktikák orrdugulás ellen

 • Fogyasszunk sok folyadékot!
 • Párásítsunk!
 • Inhaláljunk!
 • Alkalmazzunk illóolajokat - párologtassunk,  tegyük a fürdővízbe, vagy használjunk illóolajokat tartalmazó krémet, orrcseppek - Kérjük ki szakember tanácsát!
 • Támasszuk fel a fejünket alvás közben!
 • Igyunk hagymateát, gyömbérteát és egyéb gyógynövényekből készült teát - például: kakukkfű, bazsalikom, hársfa.
Tovább