Akciós termékek
Márka
Milyen tünetekre?
Korosztály
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Felnőtt tápszer

A felnőtt tápszerek könnyen emészthető tápanyagokból állnak, amelyek folyékony, vagy por alakban kaphatók és biztosítják a szervezet számára szükséges összes tápanyagot.

Azoknak szánták, akiknek súlyos emésztési problémáik vannak és képzett orvosi csapat felügyelete mellett követik a tápszer-diétát.

Mi az elemi étrend?

Az elemi diéta tápanyagokban teljes értékű tápanyagokat tartalmaz "előemésztett" formában. Ezek a tápszerek folyékony formában, vagy por formájában kaphatók, amelyeket vízzel kell összekeverni és elfogyasztani.

Az elemi tápszerek olyan fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat tartalmaznak, amelyeket már lebontottak építőelemeikre - aminosavakra, zsírsavakra és cukrokra -. Vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.

Mivel az ilyen formában lévő tápanyagok könnyen felszívódnak, az elemi étrend lehetővé teszi, hogy emésztőrendszere pihenjen anélkül, hogy veszélyeztetné a tápanyag bevitelt.

A legtöbb felnőtti tápszer több szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, mint zsírt, mivel a zsír nehezen emészthető.

Az elemi étrendet gyakran írják fel olyan embereknek, akiknek súlyos emésztési problémáik vannak.

Bizonyítottan segít a következő betegségekkel kapcsolatos tünetek kezelésében:

  • Crohn-betegség: Ezt a gyulladásos bélbetegséget hasi fájdalom, puffadás, hasmenés és hányás jellemzi.
  • Eozinofil nyelőcsőgyulladás (EoE): Az EoE egy gyulladásos betegség, amely károsítja a nyelőcsövet, és nyelési nehézséghez, mellkasi fájdalomhoz és gyomorégéshez vezet.
  • A vékonybél baktériumok túlszaporodása (SIBO): A SIBO-t a vékonybélben lévő baktériumok túlzott mennyisége jellemzi, ami puffadáshoz, gázokhoz és gyomorfájdalomhoz vezet.

Ezenkívül az egészségügyi szolgáltatók elemi diétát írhatnak elő azoknak, akik emésztőrendszeri, vagy bélműtéten estek át, valamint azoknak, akiknek nehézséget okoz a tápanyagszükségletük kielégítése, mint például a rákos vagy anorexia nervosában szenvedőknek.

Egyesek azért is vonzódhatnak az elemi diétához, hogy segítsen nekik a fogyásban, de nem erre a célra szolgál.

Hogyan működik az elemi étrend?

Az elemi étrendet követők jellemzően csak elemi formulákat fogyasztanak, szilárd táplálékot nem. Általában a víz és a sima tea az egyetlen megengedett folyadék.

A felnőtt tápszerek folyékony, vagy por alakban kaphatók és beadhatók tápszondán, vagy intravénás kezelésen keresztül is.

Az egészségügyi szolgáltatók gyakran javasolják az elemi formulák lassú ütemben történő fogyasztását, hogy megelőzzék a görcsöket és a gyomorpanaszokat.

Számos kereskedelmi forgalomban kapható elemi tápszert úgy terveztek, hogy megfelelő kalóriát és minden szükséges tápanyagot biztosítson. Ezek vény nélkül kapható termékekként, vagy receptre kaphatók.

Az elemi diétát szinte mindig regisztrált dietetikus és orvos felügyeli, akik az egyes személyek kalória- és tápanyagszükségletei alapján ajánlják a tápszer típusát és mennyiségét.

A legtöbb esetben egy személy a teljes táplálékát az elemi tápszerekkel kapja, de előfordulhat, hogy egyesek a napi szükségleteiknek csak egy részét kapják a tápszerekből, a többit pedig szilárd ételekből.

Egyesek, például azok, akiknek eltávolították a bélrendszerük egy részét, korlátlan ideig követik az elemi étrendet, míg mások csak addig támaszkodnak az elemi tápszerekre, amíg a tüneteik nem javulnak.

Az elemi diéta jellemzően nem ajánlott fogyókúra, de elméletileg alkalmazható lenne erre a célra is.

Segíthet a fogyásban a tápszer?

Az elemi étrend egyes aspektusai segíthetik a fogyást, de erre vonatkozóan nincs tudományos kutatás.

Az elemi diétával kezelt betegségben szenvedőkön végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az elementáris diéta jelentős súlycsökkenéshez vezethet. Ez azonban nem tekinthető a diéta előnyös vagy szándékolt eredményének.

Az egyadagos felnőtt tápszer csomagok a legtöbb drogériában kaphatók és megkönnyítik a kalóriabevitel ellenőrzését.

Az elemi étrend követése azonban nem ajánlott orvos, vagy képzett egészségügyi szolgáltató felügyelete nélkül.

Összességében az elemi tápszereket jellemzően speciális egészségügyi állapotúak számára fejlesztették ki. Ezért nem alkalmasak fogyókúrára.

Az elemi étrend egyéb előnyei

Tanulmányok azt mutatják, hogy az elemi étrend segíthet az emésztőrendszert érintő gyulladásos betegségek és állapotok tüneteinek kezelésében.

Ez azért van így, mert az elemi tápszerekben lévő makrotápanyagok - fehérjék, zsírok és szénhidrátok - már lebomlanak, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan felszívódjanak a vékonybélben.

Tovább