Kedvezményes ajánlatok
Márka
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Gyógyszeradagoló-vágó

 

A gyógyszeradagolók tulajdonképpen a betegek biztonságát szolgálják: a fő funkciójuk az, hogy ne felejtsék el a betegek bevenni a gyógyszereiket, illetve utólag láthassák, hogy bevették-e vagy nem, ha esetleg elfelejtenék. Magukról gondoskodni csak mérsékelten tudó idősek esetében például óriási segítség lehet, ha egy családtag, vagy az ápolását végző személy egy ilyen adagolóba bekészíti a gyógyszereit, így ugyanis az idős magától is tudhatja, hogy mit mikor kell bevenni, nem fordulhat elő, hogy rosszul szedi a gyógyszereit. Tovább olvasom

Gyógyszeradagoló dobozok – miért érdemes ezeket használni?

A kor előrehaladtával nem ritka, hogy az embernek sajnos egyre több gyógyszerre, illetve gyógyhatású készítményre van szüksége ahhoz, hogy meg tudja őrizni egészségét, vagy éppen kordában tudja tartani betegségeit. Egy idő után azonban nehéz lehet számon tartani, hogy mikor melyik gyógyszert kell bevenni. Különösen igaz ez akkor, ha az több betegségünk is van, amit gyógyszerekkel kell kezelni. A gyógyszeradagolók segítenek abban, hogy rendszert tudjunk vinni a készítmények fogyasztásában, és ne maradjon ki semmi fontos.

 

Milyen típusú gyógyszeradagolók vannak?

A gyógyszeradagolók sokfélék lehetnek. Léteznek olyanok, amikbe napi leosztásban pakolhatjuk a gyógyszereinket napszak szerint, de olyanok is, amikben a hét minden napjára kiporciózhatjuk a megfelelő pirulákat. A kettő kombinációja is elérhető, azaz olyan, amivel előre egész hétre kikészíthetjük a gyógyszereket, de a kis fiókokban további rekeszeket találunk, hogy napszak szerint is el tudjuk őket választani.

Miért is fontos ez?

Számos gyógyszer esetében nem mindegy, hogy mikor veszi be a beteg. Vannak olyan gyógyszerek, melyeknek hatékonysága napszakhoz, étkezéshez kötött, illetve az sem mindegy, hogy az egyes gyógyszerek hogyan hatnak egymásra.

Bizonyos gyógyszerek akadályozzák egymást a hatás kifejtésében, ezeket úgy kell bevenni, hogy viszonylag sok idő teljen el a kettő között. Vannak olyanok is, amik elősegítik egy másik gyógyszer mellékhatásának megjelenését, ebben az esetben is figyelembe kell venni, hogy ezeket nem szabad egyszerre, vagy egymáshoz képest rövid időn belül bevenni. A gyógyszeradagolók segítségével ezeket könnyebb észben tartani, és úgy bevenni az érintett gyógyszereket, hogy ne tudjanak egymással kölcsönhatásba lépni.

A gyógyszeradagolók előnyei

A gyógyszeradagolók azért hasznosak, mert ha az ember egy nap már két-három darabnál több pirulát szed, akkor nehéz lehet észben tartani, hogy mikor melyik következik. Különösen igaz ez akkor, ha néhány gyógyszert nem kell minden nap bevenni, csak például minden másnap, és akkor sem mindegy, hogy melyik napszakban szedjük be.

Ilyenkor segíthet a rendszer megtartásában, ha előre gondolkodunk, és előre bekészítjük a gyógyszeradagolóba a napi, illetve a heti adagokat. Így nem tudjuk eltéveszteni, nem fordulhat elő, hogy rossz napon veszünk be egy adott készítményt, vagy rossz napszakban. Nagy segítség akkor is, ha nem emlékszünk rá, hogy bevettük-e már az aznapi pirulákat, mert a gyógyszeradagoló kis fiókját kinyitva megbizonyosodhatunk róla, hogy megtörtént.

Heti gyógyszeradagoló dobozok

A heti gyógyszeradagoló dobozok sokféle kivitelben érhetők el. Valamelyik úgy néz ki, mint egy mini fiókosszekrény, és a hét napjaival vannak feliratozva az egyes fiókok. Így csak annyit kell észben tartanunk, hogy milyen nap van, az aznapra aktuális gyógyszerek pedig ott lesznek a fiókban.

A fiókok lehetnek egylégterűek, de lehetnek többrekeszesek is, hogy a reggel, délben, illetve este szedett gyógyszereket is el tudjuk különíteni egymástól egy fiókon belül. Ha minden héten fixen bekészítjük az aktuális hétre szükséges gyógyszereket, akkor ezzel a módszerrel jó eséllyel nem is fogjuk elfelejteni bevenni őket.

Tovább