Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Illóolaj, párologtató

 

Az aromaterápia illóolajokról sok embernek elsőként a párologtatás, a kellemes illat jut eszébe, de hatásuk sokkal összetettebb. Támogathatják az immunrendszert, védelmezhetik a szervezetet és hozzájárulhatnak a jobb közérzethez, nemcsak fizikai, de szellemi, érzelmi szinten is, sőt egyes növények olajai akár az emésztőrendszerre vagy a légzőrendszerre is pozitív hatást gyakorolhatnak. Tovább olvasom

Az érzékeinket kényeztető illóolajok a természetben is körbevesznek bennünket. Az aromás összetevők tökéletes aránya egyedülálló tulajdonságokkal ruházzák fel az adott vegyületet, gondoljunk csak például a levendulára, azon túl, hogy illatos, olaját párologtatásra, kozmetikumokban, krémekben, sőt a szárított növényt tea formájában is használják, számos jótékony hatását kiaknázva. Az illóolajok egyedi, természetes „kompozíciók”, pozitív hatásaikat az emberiség évezredek óta ismeri és alkalmazza különböző testi vagy lelki bajokra.

Illóolaj

Az aromaterápia illóolajokról sok embernek elsőként a párologtatás, a kellemes illat jut eszébe, de hatásuk sokkal összetettebb. Támogathatják az immunrendszert, védelmezhetik a szervezetet és hozzájárulhatnak a jobb közérzethez, nemcsak fizikai, de szellemi, érzelmi szinten is, sőt egyes növények olajai akár az emésztőrendszerre vagy a légzőrendszerre is pozitív hatást gyakorolhatnak.

Nem minden termék egyforma, arra figyelni kell, hogy egyes termékek csupán aromás olajok, amik semmiképp nem alkalmasak belsőleg vagy bőrön át történő helyi alkalmazásra. A tiszta, minőségi illóolajnak egyetlen cseppje is igazán erős és értékes

1 üvegnyi levendulaolajhoz például 2,5-3 négyzetméternyi területen termesztett levendulát használnak fel. A színvonalas, megbízható termékek – fajtától függően- belégzésre, belsőleg vagy helyi (bőrön át történő) alkalmazása is lehetséges.

Mi az illóolaj

Hogy mi az illóolaj? Lényegében a növény belsejében keringő élő folyadék, mely a növény immunrendszereként funkcionál. Ez a növény számára megújító, immunerősítő, oxigénnel feltöltő. Szükséges ahhoz, hogy a növény életben maradjon.

Ezt a folyadékot szigorúan szabályozott eljárással, alacsony hőfokon, lassú gőzöléssel desztillálják, kinyerik, így készülnek a prémium minőségű kivonatok. Ezek az alternatív orvoslás egyébként elmaradhatatlan vegyületei.

Illóolaj párologtatóba

A minőségi illóolaj párologtatóban alkalmazása során aromatikus hatása tapasztalható meg a belégzés által. Erejük abban rejlik, hogy a különböző vegyületeik a szagláson, belégzésen keresztül azonnal hatást tudnak gyakorolni az idegrendszerre, ezáltal nem csupán a hangulatot, de akár a hormonháztartást és a szervezet gyógyító mechanizmusait is ösztönözheti. 

Fontos, hogy NE aromaolajat használjon, azok szintetikus anyagokat tartalmaznak!

Hogyan párologtassunk illóolajat

Sokakat érdekel, hogyan párologtassunk illóolajat hatékonyan? Léteznek a hagyományos, száraz, mécses kerámia párologtatók, melyek nagyon hangulatosak, de a nyílt láng miatt tűzveszélyesek lehetnek. 

Ma már sokkal elterjedtebbek az aroma diffúzorok. Ezek a készülékek víz és illóolaj keverékével működnek, a víztartályukban lévő membrán mikroszkopikus részecskékre porlasztja a folyadékot, és tetején ventilátor működésével egyenletes köd formájában juttatja a térbe.

A legtöbb aroma diffúzor 100 ml-es víztartállyal rendelkezik, az ajánlás szerint 3-5 csepp illóolajat kell adagolni 100 ml tiszta vízhez.

Illóolaj hatása

Szakértők véleménye szerint az illóolaj hatása belélegzéssel úgy érvényesül, hogy az orr hátsó részében található idegvégződések érzékelik a vegyületet és az agy limbikus részébe továbbítják. Ez befolyásolja a hipofízist, mely központi szerepet tölt be a hormonháztartás működésében.

Ha masszázs, bedörzsölés útján érvényesül az illóolaj hatása, apró molekulái felszívódnak a bőrön át. Feloldódnak a test zsírszöveteiben és egyéb testnedveiben, és a keringés révén eljutnak a nyirok- és véráramban, ellazítanak vagy épp stimulálnak, serkentenek, méregtelenítenek, regenerálnak.

Illóolaj alkalmazása

Az illóolajok alkalmazása többféle módon is történhet, például:

  • aromaterápia részeként párologtatóba, diffúzorba, mécsesbe
  • fürdővízben alkalmazva (csak nem irritáló fajtákat, itt bőrön át és belélegezve is bejutnak a szervezetbe)
  • bizonyos fajtákat inhaláláshoz vagy borogatáshoz
  • masszázshoz akár teljes testen, vagy például fájdalom, esetleg migrén esetén meghatározott területeken

Ha nem rendelkezik diffúzorral vagy gyorsan szeretné a térbe juttatni a „természet csodáját”, akár praktikus spray formában is megvásárolhatja, többféle nagyszerű, aromás növényi olaj keverékéből, egyesítve pozitív hatásukat.

Munkahelyen, közösségi terekben vagy autóban, ahol nem megoldott a párologtatás, a spray porlasztója azonnal a levegőbe juttatja a kívánt olajat vagy több olaj kombinációját.

Melyik illóolaj mire jó

Ha szeretnénk kiaknázni az illóolajok nagyszerű hatásait, jó, ha tudjuk, melyik illóolaj mire jó. 

  • levendula: nyugtató, stresszoldó, álmatlanság, fejfájás, depresszió ellen használják. Izomhúzódás, menstruációs görcsök esetén fájdalomcsillapító hatása lehet.
  • borsmenta: emésztési panasz, hányinger, fejfájás ellen.
  • teafa: antibakteriális hatású, nátha, influenza, megfázás esetén. Bőrpanaszok esetén a teafa illóolaj hatása fertőtlenítő tulajdonságokkal bír.
  • kakukkfű: elsősorban légúti fertőzések, köhögés kezelésére.
  • rozmaring: emésztési panaszokra, májproblémákra, felfúvódásra. Felsőlégúti megbetegedés esetén pl. hörghurutnál is hatásos lehet.
  • kamilla: gyulladások, bőrsérülések, emésztési panaszok esetére.

babérolaj: reumatikus fájdalmakra, étvágytalanság esetén ajánlott.

Tovább