Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Illat
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Herpesz

Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

A herpeszt a herpeszvírus 1-es típusa okozza, mely a bőrön, nyálkahártyán ajakherpeszt vagy szájüregi herpeszt okoz. Fontos, hogy célzottan, ajakherpesz elleni készítményekkel kezelje a problémát, ellenkező esetben tovább terjedhet az arcon, komolyabb fertőzés is kialakulhat és a lefolyás is hosszabb lehet. Aki egyszer megfertőződött a vírussal, élete során többször kialakulhat belőle újra az ajkak megbetegedése, elég, ha valamiért gyengébb az immunrendszer.

Száj herpesz

A száj herpesz kialakulásának több tényező is kedvez. Az ajkak könnyen kiszáradnak, ez is táptalaj lehet a vírus számára. A szájon nincsenek verejtékmirigyek és faggyúmirigyek, nem működik ezen a helyen a szervezet öntisztuló mechanizmusa. 

Herpesz okai

A herpesz oka a HSV-1, herpesz vírus bejutása a szervezetbe. Ez okozza a sebes, hólyagos szájproblémákat, de általában néhány napon belül leküzdi a szervezet, ráadásul hatékony tapasszal, krémmel segíthetjük ezt a folyamatot. 

A szervezet viszont nem tudja teljesen megsemmisíteni a vírust, nyugalmi állapotban megmarad. Egy stresszes időszakban, kimerültség, szellemi, fizikai terhelés, megfázás során bármikor újra felütheti a fejét.

Herpesz tünetei

Első alkalommal általában a szájüreg belső részén jelentkeznek a herpesz tünetei, a fájdalmas hólyagocskák. Mellé párosulhat:

 • általános rossz közérzet, gyengeség

 

  • fejfájás
  • hányinger

 • láz
 • torokfájás
 • nyirokcsomók duzzadása

 

Későbbi alkalmakkor már tipikusan az ajakherpesz tünetei mutatkoznak, ezek:

 • lokalizált fájdalom, érzékeny bőr
 • égető, viszkető, bizsergő érzés 
 • érintett terület pirossága, majd 1-2 napon belül:
 • fájdalmas, érzékeny, viszkető hólyagok
 • több gombostűfej nagyságú folyadékkal telt hólyag

 

 

 

 

Herpesz kezelése

A herpesz kezelése elsősorban a tünetek enyhítését a gyorsabb lefolyást szolgálja. Helyileg ható antivirális krémek, tapaszok vény nélkül kaphatóak a patikában, szükség esetén az orvos szájon át szedhető, vényköteles antivirális gyógyszert is felírhat.

Herpesz kenőcs és krém

Többféle, vény nélkül kapható herpesz kenőcs és krém is választható, legtöbbször aciklovir esetleg hidrokortizon hatóanyaggal a herpesz ellen. Előbbi egy vírusellenes összetevő, utóbbi pedig szteroid, mely a gyulladást mérsékli. Naponta többször, 3-4 óránként javasolt a herpeszes bőrfelület bekrémezése.

Herpesz tapasz

A herpesz tapaszoknak több előnye is van, azontúl, hogy segítik a gyógyulási folyamatot.

 • el is fedik a herpeszt

 

  • enyhítik a fájdalmat

 • gyorsítják a sebek gyógyulását
 • csökkentik a duzzanatot, pirosságot,
 • enyhítik a viszketést, égő érzést

 

 • csökkentik a hólyagképződést
 • használatukkal csökken a tovább fertőződés esélye

Herpesz gyógyszer

Szükség szerint kezelőorvosa herpesz gyógyszert is felírhat. Ezek legtöbbször aciklovir hatóanyagot tartalmaznak. Előírás szerinti alkalommal és adagolásban kell a terápiát lefolytatni! Ezek vényköteles termékek.

Herpesz kezelése házilag

A herpesz nagyon fertőző, soha ne piszkálja, kapargassa, mert tovább viheti és bakteriálisan elfertőzheti a hólyagocskákat. Kerülje a közös pohárból ivást, közös törölköző használatot! Herpesz elmúlása után dobja ki fogkeféjét, vegyen egy újat!

A herpesz kezelése házilag elsősorban a panaszok, tünetek enyhítésére szolgál. Szükség esetén vény nélküli fájdalomcsillapítót használhat a fájdalmas bőrtünetek ellen. A hatékony herpesz tapaszokkal, herpesz krémekkel sokat tehet a gyors gyógyulásért, érdemes mindig tartani otthon és a táskájában belőlük!

Az immunrendszerét támogathatja, hogy könnyebben megbirkózzon a fertőzésekkel C és D vitamin bevitellel, kúraszerű multivitamin szedéssel, gyógyteák (pl. echinacea) fogyasztásával!

Afta vagy herpesz?

A tünetek megjelenése után felmerül az emberben a kérdés, hogy afta vagy herpesz, amit lát? Az ajakherpeszt azonnal felismerni, az afta jellegzetessége, hogy pontszerűen elhelyezkedő fekélyes bemélyedések jelentkeznek az ínyszéleken, orca belső felszínén, garatíveken vagy nyelvcsapon.

Tovább