Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Hányinger ellen

Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

Hányinger ellen meg kell tenni, amit csak lehet, hiszen rendkívül kellemetlen tünet és az egész közérzetre negatív hatással van. Kísérheti szédülés, izzadás, hidegrázás is, egyes esetekben ténylegesen bekövetkezik a hányás, máskor csak a kínzó hányinger van meg. Ha tudjuk, mit tehetünk az émelygés ellen vagy a hányás esetén hogyan pótolhatjuk az elvesztett sókat, hamarabb átvészelhető ez a nemkívánatos helyzet.

Hányinger

A hányinger csillapítása többféle módon lehetséges, de a legfontosabb kideríteni, mi a hányinger oka? Nem mindegy, hogy egy például egy fejsérülés, agyrázkódás esetleg migrén miatt hány valaki, egy vírusos megbetegedés vagy éppen egy ételintolerancia okán, esetleg terhesség velejárója. 

Ha romlott ételt, nem jóleső ételt fogyasztott a páciens, jobb, ha mielőbb távozik a gyomorból, ilyenkor nem ajánlott a hányingert csillapítani.

Előfordul, hogy egy vírusos megbetegedés okozza az egész napos hányingert, hányást, ilyenkor jól jöhet a hányingerre gyógyszer vagy a hányinger ellen házilag is jól ismert praktikák, nehogy a kiszáradás veszélye tetézze a bajt!

Ha az orálisan bevitt folyadékot is kihányja valaki, akár néhány órán belül infúziós folyadékpótlás válhat szükségessé!

Hányinger okai

A hányinger okai szerteágazóak, többféle betegség vagy szituáció (pl. stresszhelyzet, utazás, hajózás stb.) is állhat mögötte. Néhány gyakoribb a hányinger okai között:

 • gyomorrontás, gyomorfertőzés

 

  • alkoholfogyasztás

 • gyógyszerek mellékhatása
 • stressz vagy sokkhatás, lelki okok
 • reflux, gyomor és nyombél betegségek

 

  • egyes bélbetegségek
  • ételintolerancia
  • máj, hasnyálmirigy, epehólyag betegségek
  • nyelőcső elváltozásai

 • migrén vagy agyat érintő sérülések, betegségek
 • belső fül betegsége

 

  • mérgezések

 • terhesség

 

Hányinger ellen

A hányinger ellen legelőször a kiváltó okot kell kezelni (ha lehet) és ezáltal megszűnhet a kellemetlen érzés is. Van olyan is, amikor néhány percen vagy órán belül a hányinger magától elmúlik. 

A hirtelen ránk törő émelygés ellen hatásos lehet néhány percre kimenni a friss, hűvös levegőre esetleg nyitott ablak elé állni kis időre. Egy pohár hideg víz és egy kis pihenés is segíthet, a fejet viszont ajánlott párnára tenni közben! 

A hányinger ellen a patikák polcain megtalálhatóak a dimenhidrinát tartalmú hányingert és hányást megelőző gyógyszerek, a gyomor nyugtatását segítő gyógyteák vagy nyalókák, sőt ha mégis bekövetkezik a hányás, rehidratációs porok is rendelkezésre állnak, hogy visszapótolja az elvesztett sókat, elektrolitokat.

Hányingerre gyógyszer

Hányingerre gyógyszer is alkalmazható, némelyik vény nélküli, míg vannak vényköteles termékek is. Ezek a gyógyszerek antiemetikumok. Utazáskor gyakran előfordul hányinger, hányás, ilyenkor a dimenhidrinát tartalmú, vény nélküli gyógyszerek ajánlottak, esetleg B6 vitamin. 

Ha reflux áll a háttérben, savcsökkentő hatóanyagú gyógyszerre lesz szükség, de egy migrénhez kapcsolódó hányingernél is a kiváltó okot, a migrénes fejfájást kell első sorban kezelni!

Hányinger ellen házilag

Rég bevált praktikák is léteznek a hányinger ellen házilag, mint például 1 csésze borsmenta tea elfogyasztása, 1 pohár gyömbéres üdítő vagy tea, citromos hideg víz esetleg egy köménymagleves.

A gyömbéres készítmények, teák – hacsak más összetevő miatt a gyártói ajánlás nem tiltja – kismamák által is fogyaszthatóak, ráadásul nemcsak émelygés ellen hatásos, de immunrendszer erősítő tulajdonságairól is híres.

Ha 1-2 napon belül nem szűnnek a panaszai, keresse fel háziorvosát, hogy kiderülhessen mi okozza a hányingert és célzott terápiában részesüljön!

Tovább