Akciós termékek
Márka
Termékcsalád
C-vitamin tartalom
D-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem
Terhesség, szoptatás

Omega zsírsavak

A zsírsavak az elfogyasztott zsírok és olajak lebontási termékei, ezért a szervezetünkben megtalálható Omega 3 és Omega 6 zsírsavak aránya létfontosságú szerepet játszik. Védi a szívünket, támogatja az agyműködésünket és az immunrendszerünket, valamint számos betegségtől megvédhet minket.Mik az Omega zsírsavak?


Az omega zsírsavak közé az omega-3 (más néven ALA, alfa-linolénsav), az omega-6 (linolsav) és az omega-9 (oktadecénsav, olajsav) zsírsavakat soroljuk.


Az omega 3, valamint az omega 6 többszörösen telítetlen zsírsav, amit a szervezetünk nem képes magától előállítani, pedig nélkülözhetetlenek az egészséges működésünkhöz.


Szerencsére az emberiség táplálkozásában mindig is jelen voltak, de a modern kori egyoldalú táplálkozásunknak köszönhetően az omega 3 és 6 aránya egészségtelenül eltolódott.


Habár mind két típusú Omega zsírsav létfontosságú a szervezet számára, kultúránk rengeteg Omega 6-ot fogyaszt, Omega 3-at viszont alig. Ez a felborult egyensúlyi helyzet a krónikus betegségek egyik fő okozója.Mi az omega 3 és az omega 6 zsírsavak szerepe?


Mind az omega 3, mind az omega 6 zsírsavak részt vesznek a hormonszerű vegyi hírvivő anyagok, az úgynevezett prosztaglanidok termelésében, amelyek gyulladásszabályozó, illetve vérzésgátló hatásúak. Szerepük van továbbá a sejthártyák felépítésében és a zsírok szervezeten belüli szállításában.


Az omega 3 zsírsav segíti a magzat egészséges fejlődését, szerepe van például a látásélesség kialakulásában is. Segíti az erek rugalmasságának megőrzését, csökkenti az érelmeszesedés, valamint a szívinfarktus kockázatát, továbbá mérsékli a vérnyomást.Természetes omega 3, omega 6 és omega 9 zsírsav források


Omega-3 zsírsavakban gazdag tápanyagforrások: lazac, tonhal, szardínia, makréla, hering, pisztráng, kagyló, osztriga, kardhal, naphal, tőkehal, rák, fűvel táplált állatok húsa.


Omega-6 zsírsavakban gazdag tápanyagforrások: dió, kendermag, napraforgómag, földimogyoró, tojás, mandula, kesudió, szójabab, avokádó olaj, sáfrányolaj, szójabab olaj, napraforgó olaj, kukoricaolaj, szezámmag olaj.


Omega-9 zsírsavakban gazdag tápanyagforrások: olívaolaj, repceolaj, kukoricaolaj, dió.Hogyan szedjük az Omega 3-at?


Az első lépés szervezetünk Omega 3 szintjének normalizálásához az, hogy csökkentjük az Omega 6 bevitelt.


Ezen zsírok egészséges aránya a vérben egy az egyhez, amíg egy átlagos ember szervezetében nem ritka az ötven az egyhez arány sem.


Az omega 6 bevitelének csökkentése mellett viszont tanácsos növelni az elfogyasztott omega 3-at, amit a legegyszerűbben táplálék-kiegészítők formájában tehetünk meg.


Tovább