Nordvital bioaktív folát B9-vitamin 800 mcg 60 db
részletek
A B9-vitaminra tévesen gyakran szoktak folsavként hivatkozni, de az a folátnak csak egy oxidált, szintetikus formája, a szervezetünkben és ételeinkben a természetes folát forma van jelen. A napi ajánlott folátbevitel országonként változó, 200-400 mcg között mozog, ami várandósság ideje alatt 400-800 mcg-ra nő.
A természetes és a mesterséges folsav a vékonybélben és főleg a májban először dihidrofolsavvá, majd a dihidrofolsav reduktáz (DHFR) enzim hatására tetrahidrofolsavvá alakul, majd a metiláció révén keletkezik belőle az aktív metabolit, az 5-metiltetrahidrofolsav, a metil-tetrahidrofolsav-reduktáz (MTHFR) nevű enzim hatására.
Vannak olyan emberek azonban, akikben ez az MTHFR nevű enzim mutáció vagy polimorfizmus miatt genetikailag hibás, nem működik, így ezek az emberek nem tudják a folsavat aktív metil-foláttá átalakítani.
Számukra nagyon fontos a folát külső, táplálékkal történő bevitele, azonban fontos tudni, hogy a táplálékból származó folát kb. csak 50 %-ban hasznosul.
A folátot elég sok étel tartalmazza, a legjobb forrásai azonban a zöldségek és a hüvelyesek. Állati eredetű élelmiszerek közül leginkább a máj és a tojás számítanak gazdag forrásnak.
A napi folát bevitelt maximum 800-1000 mcg-nál érdemes meghúzni, mivel a túlzott folátbevitel csökkentheti bizonyos immunsejtek aktivitását, illetve várandósság esetén a napi 1000 mcg-ot meghaladó pótlása negatívan befolyásolhatja a születendő gyermek kognitív képességeit.
Tovább