BabaápolásA babaápolás az újszülött vékony, érzékeny bőre miatt speciális készítményeket igényel, de nemcsak ezeket kell beszerezni az új családtag érkezése előtt, hanem a hatékony popsikrémeket, orrszívót, fényvédő szereket, szoptatási kellékeket, nedves törlőkendőt és a listát szinte véget nem érően lehet sorolni. Az újdonsült anyukának az a legkényelmesebb, ha minden megvan a baba érkezésére, hiszen az első hetekben, hónapokban jóval gördülékenyebben mennek majd a dolgok, ha minden szükséges babápolási szer, kiegészítő kéznél lesz! Tovább olvasom

 

Babaápolás

A kisbabák bőre rendkívül érzékeny, óvni kell a környezeti hatásoktól és vigyázni rá, hogy ne száradjon ki és irritációt se okozzanak a bőrápolási szerek. A legcélszerűbb olyan, patikában beszerezhető, PH semleges, neves gyártók bőrgyógyászatilag tesztelt babaápolásra kifejlesztett termékeit igénybe venni, melyek nem tartalmaznak illatanyagot, színezőanyagot, parabént.

Samponból léteznek könnymentes változatok, ezek nem csípik ki a babák szemét. 

Figyeljen rá, hogy ha babáját szabadtérre viszi, mindenképpen használjon fényvédő krémeket! Ezekből is kaphatóak kimondottan kisbabák, kisgyermekek részére készült, vízlepergető, UVA és UVB ellen védő, hipoallergén, tartósítószer és színezőanyag mentes formátumok. 

Miért érzékeny a babák bőre?

Szakemberek szerint akár 1 évbe is telhet, mire a kisbaba bőre alkalmazkodik a környezethez. Ez idő alatt semmiképp ne használja a család más tagjai számára bevált tusfürdőket, szappanokat, krémeket. 

A bababőr ápolása gondos odafigyelést kíván, hiszen a felnőtt bőr nagyjából 5x vastagabb, mint a babáké. Gondos bőrápolással elkerülhető az irritáció, fertőzés, bőrük egészséges és ellenálló lesz!

A bababőr könnyen kiszárad, nekik a lipidréteg még nem megfelelő, a faggyútermelésük nem olyan, mint a nagyobbaknak vagy a felnőtteknek. Bőrük melanint sem termel még, ami fontos a káros napsugarakkal szembeni védekezéshez, emiatt is elengedhetetlen számukra a fényvédelem!

Mikor érdemes jobban odafigyelni?

Pelenka alatt a bőr bepállhat, a széklet és vizelet pedig fertőzést okozhat. Ma már jó minőségű, megbízható popsikrémek léteznek, melyek minden pelenkázásnál ajánlottak, hogy a popsi bőr ne legyen kiütéses, fájdalmas, piros! 

Az alkoholos törlőkendők semmiképpen nem ajánlottak, csak a babák számára készült nedves törlőkendők, azok közül is, amelyek nem tartalmaznak propylt, isopropylt, butylt, isobutylt, parabént.

Ha gyermeke fejbőrén koszmó lerakódást tapasztal, fürdetés előtt 1-2 órával babaolajjal kenje be, hogy felpuhulhasson a lerakódás, majd fürdetés közben kefélje át ezt a területet! Használjon speciális babasampont!

Ne fürdesse túl hosszan a kisbabát, a bababőr fürdetés közben könnyen kiszáradhat. Fürdés után a bőrét ne törölgesse, mert irritálódhat, inkább csak itassa le róla a vizet!

Milyen termékekkel ápolhatjuk a babánk bőrét?

A bababőr gyengéd ápolása során fontosak a jól megválasztott fürdető, mosdószerek, a samponok, hintőporok, testápolók, popsikrémek, nedves törlőkendők, babaolajak. Ezek alapvető babaápolási termékek a mindennapokban, de természetesen szükség lehet speciális készítményekre is, melyeket a gyermekorvos elrendel, mert kiütés, ekcéma vagy egyéb bőrtünet jelentkezik.

Picik esetén külön figyelmet érdemel a száj környéke. A nyálzás, cumizás miatt panghat a nyál alatta, ilyenkor a bőr piros, kisebesedet. Itt is érdemes védőkrémet alkalmazni szükség esetén!

A hajlatok és a lábujjak, a nyak áll alatti része nagyon érzékeny. Itt felszaporodhatnak a mikroorganizmusok és piros, foltos, hámló bőrtüneteket okozhatnak. Erre a területre külön gondot kell fordítani!

Válasszon olyan babaápolási termékeket, melyek nem allergizálnak. Ha hipoallergének, színezék és illat továbbá tartósítószer mentesek, az már jó pont. 

A babaápolási termékek széles választéka lehetővé teszi, hogy a legjobbat adja kisbabájának, a gondos bőrápolással pedig megerősítheti az elsődleges védelmi vonalát az újszülöttnek, ami nem más, mint a bőre.