Arcápolás

Hogyan befolyásolják a szépségvitaminok a bőr öregedési folyamatát?

2023.05.16 16:00
Hogyan befolyásolják a szépségvitaminok a bőr öregedési folyamatát?

A szépségvitaminok befolyásolhatják a bőr öregedési folyamatát természetesen pozitív irányba, csökkenthetik az évek múlásának szemmel látható nyomait. Ahogyan öregszünk, nemcsak a test működése változik, hanem a szükségletei is, ezért fontos, hogy tudjuk, milyen vitaminokkal, ásványi anyagokkal tudjuk támogatni a szervezetünket. A haj, bőr, köröm vitaminok kiemelten fontosak a mindennapi rutinban, hiszen ezek azok a „területek”, ahol a kor előre haladta leginkább nyomot hagy.

Az öregedés természetes jelenség, de bizonyos vitaminok, ásványi anyagok bevitelével és néhány életmódbeli változtatással magunk is lassíthatjuk a bőr öregedési folyamatát.

 Az öregedés okai között a szabadgyökök okozta sejtkárosodás is szerepet játszik, így nagyon fontos az antioxidánsok bejuttatása a szervezetbe. 

Sokat tehetünk az egészség megőrzéseséért a rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozással, az alkohol és dohányzás kerülésével is.

Bőr öregedési folyamata

A bőr öregedési folyamata során a felső réteg, amit hámnak neveznek, elvékonyodik.

Lecsökken a vízmegtartó képességes is. Az irharétegben csökken a kollagénmennyiség, gyengül a minősége. 

A rostok között nőnek a kötések, ez hozzájárul, hogy még jobban lecsökken a vízmegtartó képesség melyhez a természetesen jelenlévő hialuronsav mennyiségének leesése is társul. 

Szépségvitaminok szerepe a bőr egészségében

Az egészséges bőr kellően hidratált, rugalmas tapintású. Az egészséges bőr jellemzői között a finom, kevésbé látható pórusok, a selymes tapintás, életteli megjelenés egyaránt jellemzőek.

A szépségvitaminoknak nevezett vitaminok bevitele kiemelt fontosságú a megfelelő bőrápolás és a hatékony készítmények alkalmazása mellett. 

A szépségvitaminok közé sorolják az E-vitamint, A-vitamint, Omega 3 zsírsavakat, Omega 6 zsírsavakat, C-vitamint, szelént, Q10-et például. Ezek sokszor kombináltan vannak jelen 1-1 szépségvitamin készítményben .

Bőr hidratálása

A bőr hidratálására mindig gondot kell fordítani! Az alapos tisztítás reggel este ajánlott, a bőrtípusnak megfelelő hidratáló krémek alkalmazása szintén.

 Heti 1-2 alkalommal célszerű bőrradírt, arcpakolást is alkalmazni, hogy a hatóanyagok jobban felszívódjanak és az elhalt hámsejtek eltávolításra kerüljenek.

Bőr rugalmasság

A bőr rugalmassága az életkor előrehaladtával csökken. Ha kellő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, már látványosan tettünk a bőr rugalmasságáért, de ez önmagában nem elég. Ki kell egészíteni jó minőségű bőrápolási kozmetikumokkal, hidratálókkal, nyáron a termálvíz alapú arcpermetekkel és nem szabad megfeledkezni a fényvédelem fontosságáról sem!

Bőr regeneráció

A bőr regenerálásának szerepe még hangsúlyosabb, ahogy öregszünk. 4 lépésben lehet összefoglalni a bőr megújulásának, a bőr egészségi állapotának nélkülözhetetlen elemeit:

  • hidratálás kívül-belül
  • alapos és minőségi készítményeket tartalmazó arcápolás
  • pihentető alvás
  • haj, bőr, köröm vitaminok kúraszerű szedése alkalmazási előírásoknak megfelelően

Haj, bőr, köröm készítmények

 

Szépségvitaminok hatása a bőr öregedésére

Manapság a patikák polcain többféle gyártó szépségvitaminjai közül választhatunk, hogy a bőrünk egészsége megmaradjon és az öregedés folyamata lassítva legyen. 

A komplex készítmények általában nemcsak a bőrre, de a hajra és a körmökre is pozitív hatással vannak, mint például:

  • hozzájárulhatnak, hogy a haj dúsabb, fényesebb és egészségesebb legyen
  • segíthetik a bőr regenerációját
  • hozzájárulhatnak a bőr rugalmasságához
  • erősíthetik a körmöket és segíthetik egészséges növekedésüket
  • csökkenthetik a fehér foltok képződését a körömben

Szépségvitaminok a mindennapi rutinban

A szépségvitaminok a mindennapi rutinba könnyen beilleszthetőek, terméktől függően napi 1 vagy 2 kapszula bevétele ajánlott.

Természetesen a szépségvitaminok bevitele természetes forrásból is lehetséges, hiszen kis odafigyeléssel és az étrend átalakításával az antioxidánsok, az esszenciális zsírsavak, az A-vitamin, E-vitamin szintén bejuttatható, pótolható.