Akciós termékek
Márka
C-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Férfi húgyúti probléma

A férfiaknál ugyan ritkábbak az urológiai fertőzések, mint a nőknél, ám a betegség lefolyása náluk sajnos sokszor súlyosabb. A fertőzés könnyen átterjedhet a prosztatára és egyéb területekre, amely hosszabb, összetett kezelést igényelhet. Az alábbiakban megvizsgáljuk a gyakran urológiai fertőzésből eredő prosztatagyulladás tüneteit és a lehetséges kezelési módjait. Tovább olvasom

A férfiak  húgycsöve és húgyhólyagja rendkívül közel helyezkedik el a prosztatához, így már egy kisebb fertőzés is szinte azonnal bekerül az érzékeny mirigybe.

A prosztata, avagy a dülmirigy egy dió nagyságú, kb. 20 gramm tömegű nemi mirigy, amely fontos férfi nemi szervként termeli az ondó részét képező prosztata váladékot.

Prosztatagyulladás tünetei

A gyulladt, megnagyobbodott prosztata összenyomja a húgyvezetéket így a vizelés nehézkessé válik, és a következő tünetek jelentkezhetnek:

  • Vizelés közben égető érzés, fájdalom
  • Vizeletürítési nehézségek
  • Láz, hidegrázás
  • vér vagy genny megjelenése a vizeletben (akut esetben)
  • potencia zavar
  • Medencetáji-, deréktáji-,  alhasi fájdalom, amely kiterjedhet a keresztcsontra és a combokra is.

 

 

Akut prosztatagyulladás

A szervezetben normál körülmények között is jelenlévő baktériumok elszaporodhatnak a prosztatában és a húgyúti szervekben egyaránt. Ezek a baktériumok bekerülnek a véráramba és akut esetben hirtelen, heves tüneteket okoznak. 

Krónikus prosztatagyulladás

Krónikus prosztatagyulladás esetén a tünetek hosszú idő alatt alakulnak ki és szép lassan állandósulnak.

Ebben az esetben a tünetek hol elmúlnak hol visszatérnek, mert a baktériumok a prosztata mirigyállományában és az alsó húgyutakban elszórtan találhatóak.

Prosztatagyulladás gyógyulási ideje

Prosztatagyulladás esetén haladéktalanul keressünk fel egy urológus szakorvost. A fentieket figyelembe véve a prosztatagyulladást gyakran a vizelet pangása következtében elszaporodó baktériumok okozzák, így az orvos általában antibiotikumos kezelést ír elő, amelyen sokszor hosszú hetekig kell szedni.

Gyulladáscsökkentő mellett, izomlazító és alfa-receptor-blokkoló gyógyszereket írhat az orvos, amely 4-5 hét után csökkentheti a húgyhólyag nyomását és javíthatja a vizelet áramlását.

A gyógyszeres kezelés orvos tanácsára kiegészíthető a prosztata  és a húgyutak egészségét támogató vitaminok és  gyógynövényes készítmények alkalmazásával, illetve egészséges étrenddel.

Prosztatát támogató ételek

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett, fontos az alkohol és a fűszeres ételek elkerülése.

A paradicsom, a szója, a zöld tea, a karfiol, a brokkoli és az olajos magvak is támogatják a prosztata egészségét.

A kiegyensúlyozott étrend mellett figyeljünk a megfelelő mennyiségű A-, C-, E-vitamin, a szelén, folsav és a cink bevitelére és a rendszeres mozgásra. (A biciklizés a prosztatára helyezett nyomás miatt nem ajánlott prosztata problémák esetén)

A legfontosabb tehát a fokozott mennyiségű folyadékfogyasztás és a vizelet rendszeres ürítése. A férfiaknak is ügyelniük kell a hideg felületeken való üldögélés elkerülésére és a személyes higiéniára.

A  legújabb ajánlások szerint 40 éves kor felett a férfiaknak érdemes szűrővizsgálat keretében évente ellenőriztetni a prosztata egészségét, hogy még időben elejét lehessen venni a prosztata súlyosabb problémáinak.

Tovább