Nátha

Mi a megfázás és az influenza?

A nátha és az influenza a felső légutak - az orr, a száj, a torok és a tüdő - fertőzése. A fertőzéseket vírusok okozzák

Hogyan állapíthatom meg, hogy megfáztam-e vagy influenzás vagyok? Tovább olvasom

A megfázás és az influenza tünetei sok esetben megegyeznek. A megfázás tünetei azonban általában enyhébbek, mint az influenza tünetei, és lassabban alakulnak ki.

 

Gyógyszerekkel "gyógyítható" a megfázás és az influenza?

 

A megfázást és az influenzát nem lehet gyógyszerekkel "gyógyítani". Számos olyan vény nélkül kapható gyógyszer létezik azonban, amely enyhítheti a megfázás és az influenza tünetei által okozott kellemetlenségeket.

 

Megjegyzés az antibiotikumokról: A megfázást és az influenzát vírusok okozzák, és antibiotikumokkal nem gyógyíthatók. Az antibiotikumokat bakteriális fertőzések, például torokgyulladás, fül-, bőr- és húgyúti fertőzések kezelésére használják. Ha az antibiotikumokat olyan fertőzésekre használják, amelyeket nem képesek kezelni, akkor az antibiotikumok kevésbé lesznek hatékonyak azokban a fertőzésekben, amelyeket kezelniük kellene (ezt a helyzetet nevezik antibiotikum-rezisztenciának). Soha ne szedjen antibiotikumokat megfázás és influenza kezelésére.

 

Milyen természetes készítmények segítenek enyhíteni a megfázást?

 

C-vitamin megfázás esetén

 

A C-vitamint régóta használják a nátha kezelésére és az immunrendszer erősítésére. Egyes tanulmányok szerint a C-vitamin akár 24-36 órával is csökkentheti a megfázás időtartamát. Más tanulmányok azonban azt mutatják, hogy még a nagyon nagy dózisok - napi 3 gramm - sincsenek érdemi hatással a nátha lefolyására.

 

Ne feledjük, hogy a megfázás és influenza esetén néha ajánlott nagy dózisú C-vitamin felboríthatja a gyomrot, és egyeseknél akár hasmenést is okozhat.

 

Echinacea megfázás esetén

 

A bizonyítékok ismét vegyesek. Bár egyes tanulmányok nem bizonyítják, hogy az echinacea kezelésként működik, mások szerint 10%-30%-kal csökkentheti a megfázás hosszát és súlyosságát.

 

Lándzsás útifű

 

A növény levelei cseranyagot, flavonoidokat, kovasavat, cink és káliumsókat, valamint iridoidokat (aukubint) tartalmaznak.

 

Teája nyálkaoldó és köhögéscsillapító, ezért sokat segít az olyan légúti megbetegedések esetén, mint a közönséges nátha, vagyis megfázás.

 

A száj-, toroknyálkahártya gyulladásai esetén öblögetés, gargarizálás formájában használható fel.

 

Kombinált étrend-kiegészítők megfázás esetén

 

Sok megfázásra javasolt alternatív gyógyszer a fent felsorolt gyógynövények és vitaminok valamilyen kombinációja - jellemzően echinacea, cink, nagy dózisú C-vitamin és más összetevők találhatók bennük.

 

Megfázás és influenza: Egyéb természetes kezelések

 

A megfázás és az influenza természetes gyógymódjai jóval túlmutatnak a gyógynövényeken és étrend-kiegészítőkön. A helyes életmód és a higiéniai szokások bizonyítottan csökkentik a megbetegedés kockázatát.

 

Fogyasszon egészséges ételeket. Mozogjon rendszeresen. Tanulja meg kezelni a stresszt. Ezek a megfázás és az influenza megelőzésének legjobb természetes módszerei.

 

Köhögéskor takarja el a száját, ezzel csökkentheti annak esélyét, hogy a vírusokat átadja valaki másnak.

 

Mosson gyakran kezet. A szappanos kézmosás továbbra is az egyik legjobb módja annak, hogy megvédje magát a megfázás és az influenza vírusaitól.