Kedvezményes ajánlatok
Márka
C-vitamin tartalom
D-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem
Terhesség, szoptatás

Hurutoldás, köhögés

 

A hurutoldás és köhögés elleni készítmények közül célszerű néhányat a házipatikában tartani, hogy akár egy hurutos köhögést, akár egy kínzó, száraz köhögést kezelni tudjunk, amíg eljutunk az orvoshoz. Rengeteg vény nélküli köhögéscsillapító létezik, melyek elsősorban a gyógynövények erejét használják fel a köhögés ellen, és rendelkezésünkre állnak különböző hurutoldó szirupok, köhögés elleni cukorkák, forró italporok, teák, toroksprayk formájában. Tovább olvasom

Hurutos köhögés

 

Milyen a hurutos köhögés? Hurutos köhögésnél váladék jön fel a légutakból. A köpet színe is eltérő lehet, vírusos vagy allergiás eredetnél általában átlátszó vagy fehér, bakteriális fertőzés, krónikus gyulladás esetén erőteljes sárga színű lehet.

 

A szakmai ajánlás szerint a hurutos köhögési ingert nem szabad csillapítani, mivel a szervezet szabadulni próbál a fertőzéstől a váladék révén. Segíteni kell, hogy távozni tudjon. A különböző hurutoldó készítmények közül nyákoldók, gyógyteák, mellé pedig sok folyadék és inhalálás együttes alkalmazása segít, hogy a váladék könnyebben távozzon, a légutak megtisztulhassanak.

 

A hurutoldás házilag támogatható napi 2-3 liter folyadék fogyasztásával, vagy fiziológiás sóoldatos inhalálással. Gyógyteák is fogyaszthatóak a váladékoldás támogatására, például a lándzsás útifű kimondottan ajánlott ilyen esetben.

 

A vény nélküli nyákoldó készítmények hígabbá tehetik a hörgőváladékot, így az a köhögéssel könnyebben távozhat. Akár brómhexin, karbocisztein, acetilcisztein tartalmúak is lehetnek, gyártótól, nyákoldótól függően.

 


Hurutoldás gyerekeknél

 

Amikor a gyermek köhög, szintén megkülönböztethető, hogy száraz köhögéssel vagy hurutos köhögéssel állunk-e szemben? A hurutoldás gyerekeknél elsősorban inhalálással, bő folyadékfogyasztással történjen, illetve gyermekorvos ajánlására életkorukhoz megfelelő hurutoldó készítménnyel, elsősorban szirupokkal.

 

Hurutos köhögés ellen gyermekeknél hideg párásítással is érdemes a szoba levegőjét nedvesíteni, és csak éjjelre adjunk a gyermeknek köhögéscsillapítót, hogy tudjon pihenni.


Milyen a száraz köhögés?

 

Száraz köhögés során nem jön fel váladék a légutakból, de a köhögési inger nagyon erős lehet, akár hányásig fokozódó, abbahagyhatatlan köhögési rohamok is előfordulnak.

 

Száraz köhögésre nem szükséges nyákoldó, váladékoldó, itt elsősorban köhögéscsillapító készítmények ajánlottak.

Mindig keressen fel szakembert, hogy a száraz köhögés okai feltárásra kerülhessenek, és kezelve legyenek! A száraz köhögés okai között nemcsak fertőzések, de akár reflux, asztma, allergiák is meghúzódhatnak.

 


Száraz köhögés ellen

 

Száraz köhögés ellen a köhögéscsillapító készítmények ajánlottak, ezek a köhögési reflexet enyhítik. Este mindenképpen érdemes alkalmazni, hiszen a száraz köhögés sokszor lehetetlenné teszi az alvást.

Száraz köhögés ellen a szopogató tabletták, torokcukorkák is bevethetőek, hiszen fontos, hogy a nyálkahártya folyamatosan nedves maradjon, kevésbé irritálódjon!

Száraz köhögés elleni teák közül elsősorban a szurokfű, fehér akác, bodzavirág ajánlott, napi 1-2 csészével bőséges folyadékfogyasztás mellett.


Köhögéscsillapító készítmények

 

Köhögéscsillapító készítmények, köhögéscsillapító gyógyszerek csak száraz köhögésre ajánlottak. Ezek egy része vény nélküli köhögéscsillapító, más részük vényköteles köhögéscsillapító, orvosi rendelvényre.

Mindig a kiváltó okot kell kezelni elsősorban köhögés esetén, ezért a köhögést ne vegye félvállról, keresse fel kezelőorvosát!

 

A köhögéscsillapítók között a köhögéscsillapító szirupok igen népszerűek, ezek felnőttek és gyermekek számára is elérhetőek.

 

A lándzsás útifű, izlandi zuzmó, kakukkfű gyakran megtalálható ezen készítmények összetevői között, de a gyömbér, méz is hatékony, természetes köhögéscsillapító lehet.

 

Az inhalálás fiziológiás sóoldattal, gyógyvízzel vagy eukaliptusz illóolaj alkalmazásával is hatékony támogatást nyújthat a köhögés ellen.

Tovább