Akciós termékek
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Illat
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Hüvelyfertőzés

A hüvelyfertőzés megelőzését, kezelését célzó készítmények között a hüvelykúpok, hüvelytabletták és hüvelygélek mellett az intim higiénia fenntartását segítő intim zuhanyok, mosakodógélek vagy az otthoni hüvelyfertőzés tesztek is széles választékban megtalálhatóak. A bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés kezelése eltérő terápiát igényel, ezért nem mindegy hogyan és mivel kezeljük a felmerülő panaszokat. Tovább olvasom

Hüvelyfertőzés

A hüvelyfertőzés kellemetlen tüneteivel szinte minden hölgy találkozott már élete során, akár több alkalommal is. A tünetek hátterében akár bakteriális, akár gombás megbetegedés is meghúzódhat. 

Bakteriális hüvelyfertőzés

Bakteriális hüvelyfertőzés tünetei közül kiemelendő, hogy a hüvelyváladék szaga, színe, állaga, esetleg mennyisége megváltozik. A legjellemzőbb panaszok:

 • homogén, híg, fehéres szürkés folyás
 • kellemetlen szagú hüvelyváladék

 

 • a panaszok együttlét és/vagy menstruáció után erősödnek
 • diszkomfort érzés a hüvelyben

A fenti tünetek mellett még alhasi fájdalom, vizelési panaszok is megjelenhetnek.

Gombás hüvelyfertőzés

A hüvely gombás fertőzéseinek tünetei lehetnek:

 • hüvely viszketése
 • fokozott hüvely váladékozás

 

 • hüvelyi érzékenység és irritáció, égő érzés
 • szeméremtest és szeméremajkak vörösek, duzzadtak, viszkethetnek, érzékenyek

Hüvelyfertőzés teszt

A patikákban elérhetőek a hüvelyfertőzés tesztek, melyek a hüvely PH mérésén alapulnak. Az eredmény segíti annak eldöntését, hogy bakteriális vagy gombás fertőzéssel van-e dolgunk. 

Bár számos nagyszerű készítmény áll rendelkezésre, mégis javasolt, hogy a panaszok jelentkezése esetén keressen fel nőgyógyász szakorvost, aki segít a pontos diagnózis felállításában! Előfordulhat, hogy további tesztekre vagy receptköteles gyógyszerre is szükség lesz. 

Hüvelyfertőzés kezelése

Bakteriális hüvelyfertőzés kezelése általában antibiotikummal történik és hüvelyflóra egészségét helyreállító készítményekkel.

A gombás hüvelyfertőzésekre gombaölő hatóanyagú készítményeket kell alkalmazni, hüvelykapszulát vagy hüvelytablettát belsőleg, míg hüvelykrémet külsőleg. Szükség esetén a kezelőorvos szájon át szedhető gombaellenes készítményt, hüvelyfertőzésre gyógyszert is felír a terápia részeként.

Hüvelykúp

Sokszor nehéz eligazodni a hüvelykúpok kínálatában, de sokat segíthet, ha tudja, hogy az alábbi problémákra nyújthatnak megoldást – fajtától függően:

 • hüvelykúp bakteriális fertőzésre
 • hüvely PH egyensúlyának visszaállítására
 • gombás fertőzésekre
 • hormonpótlásra (általában vénykötelesek)
 • hüvelyi sérülés, műtét utáni regenerációhoz

Intim zuhany

Az intim zuhany alkalmazása segíthet az intim higiénia fenntartásában, de túlzásba vitt használata káros lehet a hüvelyflóra természetes egyensúlyára. 

Ezek a készülékek lényegében könnyen tisztítható irrigátorok, melyek sérülést nem okozva juttatják a kívánt gyógyszerkészítményt a hüvelybe. Jódos, laktózos pezsgőtabletta is vásárolható hozzájuk.

Hüvelykrém

A legelterjedtebb hüvelykrémek az úgynevezett hüvely PH helyreállító hüvelykrémek, a hormonpótló (pl. ösztrogén tartalmú) és a hüvelygomba elleni hüvelykrémek.

Hüvelytabletta

A hüvely elvárt PH értékének fenntartásához hozzájárulhatnak a lactobacillusokat, prebiotikumokat tartalmazó hüvelytabletták, de akár gombaölő hatóanyaggal is elérhetőek, ha valaki ezt a formátumot preferálja.

Hüvelykapszula

Sokféle hüvelykapszula létezik, egyes termékek a hüvely fertőzéseinek kezelését, míg mások a hüvelyflóra egészségének fenntartását, esetleg a szövetek regenerációját, hámgyógyulását vagy éppen a hüvelyszárazság kezelését célozzák. Hatóanyagtól függ, melyik hüvelykapszula mire javallott.

Hüvelygél

Bakteriális vaginózisra, egyéb hüvelyi fertőzésekre, de akár méhnyaki sérülések megelőzésére/ kezelésére is találni hüvelygélt kínálatunkban. Ezek legtöbbször spray formában vagy aplikátorral juttathatók a hüvelybe.

Tovább