Akciós termékek
Márka
Termékcsalád
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Izzadtsággátló, dezodor

 

Az izzadás a szervezet természetes hőszabályozásának része, de a kínos foltok és esetleges szagok sosem jönnek jókor. Izzadásgátlók, dezodorok és speciális termékek segíthetnek a fokozottan izzadó területek: a hónalj és a láb higiéniájának fenntartásában. Megmutatjuk, hogy miben különböznek a dezodorok és az izzadásgátlók, milyen anyagokat találhatunk bennük és mikor, melyiket érdemes választanunk. Tovább olvasom

A testünk az izzadással hűti magát, így teljesen természetes, hogy melegben, stressz hatására, vagy éppen sporttevékenység alatt fokozottabban izzadunk. A hűtés mellett a verejtékezés fontos funkciója a méreganyagok kiválasztása is.

A verejtékmirigyek felelnek a sós verejték, avagy az izzadság kiválasztásáért. Ezek a mirigyek nagyobb számban találhatók meg a hónalj, a nemi szervek, a szemhéj, a száj, az orrnyílás, a homlok, a talpak és a tenyerek területén.

A verejték önmagában szagtalan, ám a testhajlatokban megrekedt nedvesség remek táptalaja a baktériumoknak, amelyek már erős, kellemetlen szagokat okoznak.

Bizonyos ételek, italok, vagy gyógyszerek is okozhatnak kellemetlen szagokat, ám ezek még mindig természetes jelenségek.

A kóros mértékű izzadás feltétlen szakorvosi kivizsgálást igényel, mert a krónikus stressz mellett, számos belgyógyászati betegség, gyulladás és hormonális folyamat állhat a tünet mögött.

Mi a különbség a dezodor és az izzadásgátló között?

A dezodorok olyan kozmetikumok, amelyek illatanyagok segítségével fedik el a testszagokat, de nem csökkentik az izzadás mértékét.

Az izzadásgátlók ezzel szemben kifejezetten a verejtékezés gátlására valók. Ezek a termékek önmagukban nem illatosítanak.

Mi a dezodorok izzadásgátló anyaga?

A dezodorok gyakran illatanyagokat vagy antibakteriális összetevőket, például alkoholt, egyes termékek pedig bőrápolót is tartalmaznak.

Az izzadásgátlók gyakran alumíniumsókat tartalmaznak, amelyek átmenetileg blokkolják a verejtékmirigyek működését, azaz elzárják a mirigyek kimenetét.

Az izzadásgátló dezodorok mindezt kombináltan tartalmazzák.

Alumíniummentes dezodorok

Az alumíniumsó hatásairól régóta szakmai viták folynak, mert bizonyos elméletek szerint károsak lehetnek a szervezetre. 

Az izzadásgátlók többsége tartalmaz aluminiumsókat, ám választhatunk aluminiummentes dezodorokat, amelyek segítségével kiiktathatjuk a kellemetlen szagokat.

Parabénmentes dezodorok

A parabén tartósítószerként funkcionál a kozmetikumokban, ám egyes kutatások szerint befolyással lehet az immunrendszerre.

Ha szeretnénk elkerülni a parabént, válasszunk parabénmentes dezodort.

Dezodor vagy izzadásgátló?

A dezodorok a fentiek alapján csak a szagokat fedik el.

Fontos tisztában lennünk vele, hogy a dezodorokban található illatosító anyagok egyeseket allergizálhatnak, így ha a dezodorok mellett döntünk érdemes a minél kevesebb komponensű termék mellett dönteni.

Amennyiben a dezodorunk alkoholt tartalmaz figyeljünk rá, hogy mértékkel adagoljuk, mert az alkohol könnyen kiszáríthatja a bőrünket.

Az izzadsággátlók drasztikusabban szüntetik meg a verejtékezést, ezért jobb, ha rögtön a reggeli tisztálkodás után használjuk, viszont éjszakára hagyjuk szabadon lélegezni a bőrünket. 

Izzadásgátló teszt

Az izzadásgátló tesztek segítségével tájékozódhatunk a termékek hatékonyságát illetően, de egyénenként változhat, hogy kinek mi válik be. Érdemes egyéni preferenciák alapján dönteni és választani a gyógyszertárak, drogériák izzadásgátló, dezodor kínálatából.

Amikor a lábunk izzad

Teljesen természetes, hogy a lábunk fokozottan izzad, hisz a talpunkon jelentős mennyiségű verejtékmirigy található.

A problémát a zárt cipő viselése okozza, hisz az egész napos bezártság eredményeképpen zöld lámpát kapnak a szagért felelős baktériumok.

Szerencsére számos praktikát bevethetünk a probléma kiiktatása érdekében.

  • Minél gyakrabban mossuk meg a lábunkat szappannal.
  • Tartsuk szárazon a lábakat - a lábujjközökre különös tekintettel.
  • Lábmosás és szárítás után használhatunk  a gyógyszertárakban, vagy drogériákban elérhető lábápoló termékeket, például lábizzadásgátló spray-t, lábápoló krémet.
  • Minél gyakrabban szellőztessük, tiszítsuk a viselt lábbeliket, és kipróbálhatjuk a szagtalanító cipőspray-t is.
Tovább