Kedvezményes ajánlatok
Márka
Termékcsalád
Fényvédelem
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Naptej, napozás, barnulás

 

Mit jelent a barnulás?

 

Annyi szó esik a fényvédő faktor viseléséről - még felhős napokon és télen is -, hogy nehéz elhinni, hogy a napozás kis adagokban jótékony hatású lehet. A napozás, azaz a napon való ülés, vagy fekvés, néha azzal a szándékkal, hogy lebarnuljunk, bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat, ha megfelelően végezzük. Tovább olvasom

Az biztos, hogy nagy különbség van aközött, hogy 10 percre naptej nélkül kimegyünk a szabadba, vagy rendszeresen szoláriumban töltjük az időt.

A túl sok napozás kockázatai jól dokumentáltak. A fényvédő nélkül a napon töltött idő a melanoma egyik oka, többek között.

Ugyanakkor a nagy dózisú D-vitamin - amikor a bőrünk napfénynek van kitéve, a koleszterint D-vitaminná alakítja - bizonyítottan segít megelőzni bizonyos gyakori betegségeket és betegségeket.

A napozás előnyei

A napozás segít a szervezetnek a D-vitamin természetes előállításában. Ez a vitamin létfontosságú, de sokan nem jutnak hozzá eleghez. Egyes becslések szerint világszerte 1 milliárd ember szenved D-vitamin hiányban.

A D-vitamint nehéz csak az élelmiszerekből bevinni. Bizonyos halakban és a tojássárgájában megtalálható, de a legtöbbet dúsított termékeken, például a tejen keresztül fogyasztjuk.

A napfény és a D-vitamin előnyei közé tartoznak:

 • Csökkentett depresszió. Kevesebb depressziós tünetről számolhatunk be a napon töltött idő után. A napfény az agyban szerotonin hormon felszabadulását váltja ki, amely fokozhatja a hangulatot és elősegítheti a nyugalom érzését. Még depresszió nélkül is, a napsütésben töltött idő valószínűleg fokozza a hangulatot.
 • Jobb alvás. A napozás segíthet szabályozni a cirkadián ritmust ezért a szervezet álmosodni kezd, amikor lemegy a nap.
 • Erősebb csontok. A D-vitamin segíti a szervezet kalcium felvételét, ami erősebb csontokhoz vezet és segíthet megelőzni a csontritkulást, valamint az ízületi gyulladást.
 • Erősödött immunrendszer. A D-vitamin segít a szervezetnek a betegségek leküzdésében, beleértve a szívbetegségeket, az izomszklerózist, az influenzát, valamint bizonyos autoimmun betegségeket és a rákot.
 • Csökkenti a koraszülés kockázatát. A D-vitamin védelmet nyújthat a koraszülés és a szüléssel járó fertőzések ellen.

Mikor tesz rosszat a napozás?

A napozás nem kockázatmentes. A túl sok napozás napkiütéshez, más néven leágéshez vezethet, amely vörös és viszkető.

A leégés fájdalmas, hólyagosodást okozhat és a test minden részét érintheti, még az ajkakat is. A leégés az élet későbbi szakaszában melanomához vezethet.

A polimorf fénykiütés, más néven napmérgezés, a túl sok napon töltött idő következtében alakulhat ki. Vörös, viszkető dudorok formájában jelentkezik a mellkason, a lábakon és a karokon.

Mennyi ideig lehet napozni?

Egyes bőrgyógyászok úgy vélik, hogy amennyiben a szokásos napozással nem lépnek fel komplikációk, naponta legfeljebb 20 percig napozhat naptej nélkül. A leégés kockázatának csökkentése érdekében a legjobb az lehet, ha 5-10 percnél marad.

Ez attól függően változik, hogy milyen közel lakik az egyenlítőhöz és, hogy milyen a bőrének szokásos reakciója a napra és a levegő minősége. A rossz levegőminőség blokkolhatja az UV-fény egy részét. Egyes kutatások szerint károsabb, ha egyszerre sok napfényt kapunk, mintha lassan, idővel tesszük ki magunkat a napnak.

Napozási tippek és óvintézkedések

Vannak módjai a biztonságos napozásnak.

 • Használjon legalább 30-as fényvédő faktorú naptejet és 15 perccel a napozás előtt kenje be magát. Győződjön meg róla, hogy legalább egy egész uncia naptejjel borítja be a testét. Ez körülbelül akkora mennyiség, mint egy golflabda vagy egy teli felespohár.
 • Kerülje a szoláriumot. Amellett, hogy veszélyes, a legtöbb szolárium alig tartalmaz UVB-fényt, hogy serkentse a D-vitamin termelést.
 • Tartson szüneteket az árnyékban, ha felmelegszik.
 • Igyon vizet, ha hosszabb időt tölt a napon.
 • Egyen paradicsomot, amely nagy mennyiségű likopint tartalmaz, amely a kutatások szerint segít megelőzni az UV-sugarak okozta bőrpírt.

A napozás alternatívái

A napozás az egyik módja annak, hogy a szervezete élvezze a napfény előnyeit, de nem ez az egyetlen módja.

Ha nem szeretne a napon feküdni, de mégis szeretné élvezni az előnyöket, akkor a következőket teheti:

 • edzhet a szabadban
 • 30 perces séta
 • nyissa ki az ablakokat vezetés közben
 • parkoljon távolabb a munkahelyétől és sétáljon
 • étkezzen a szabadban
 • szedjen D-vitamin-kiegészítőt
 • fektessen be egy UV-lámpába
 • fogyasszon D-vitaminban gazdag ételeket
Tovább