A lecitin leginkább ismert arról, hogy segít lebontani a zsírokat. Sejtszinten van jelen testünkben, és bár nem számít esszenciális tápanyagnak, mindazonáltal kulcsfontosságú szerepet tölt be a tápanyagok és hulladékok sejtjeinkből ki- és beáramoltatásában.
Évtizedek óta használják a magas koleszterinszint mérséklésére, ugyanis megakadályozza a zsírok és a káros koleszterin lerakódását a szív falában, az artériákban, és az erekben, vagyis elősegíti a keringési rendszer egészséges állapotának megtartását. Szintén emiatt a tulajdonsága miatt a lecitint előszeretettel alkalmazzák májzsugorodás kialakulásának megakadályozására is. Mivel a lecitin támogatja a zsírok lebontását, és gyorsítja az anyagcserét, ezért a szója-lecitint fogyókúrák kiegészítőjeként is használják.
A lecitin hatékony segítség a front érzékeny embereknek. Olyan sportolók számára is nélkülözhetetlen, akiknek a teljesítményét ízületi fájdalmak korlátozzák. A lecitin egészséges színt ad a hajnak és csökkentheti a hajhullást. Segítségével megelőzhető és kezelhető az ekcéma kialakulása. Javíthatja az emlékezőképességet emellett enyhe nyugtató hatású. Mézzel bevéve jó agytevékenység-serkentő. Idős, étvágytalan, kedvetlen embereknek kiváló roboráló és tonizáló szer. Jó székletlazító és puffadás gátló hatásáról is ismert.
A lecitin hatóanyagai
Két B-vitamin származék a lecitin fő alkotóelemei: a kolin (B11 vitamin) és az inozit (B8 vitamin). Számos egyéb előnyös tulajdonságaik mellett az idegrendszerre, az agy működésére, és a memóriára gyakorolt hatásuk ismert.
Kolin
Valójában a kolinról kellene beszélnünk mint tápanyagról, de a lecitin az az ételösszetevő, ami nyomra vezet bennünket, amikor a kolint keresünk. Minden élő sejtben jelen van. A legnagyobb koncentrációban az agy, a szív, a máj és a vesék sejtjeiben található meg. Az agyban a lecitin-kolin átalakul acetil-kolinná. Ez a vegyület közvetíti az üzeneteket egyik idegsejttől a másikig. Ingerület-átvivő anyagként ismeretes.
Fogyasztása kifejezetten ajánlott nehezen tanulók és idős emberek számára. Emlékezőképesség és más agyi funkciók javulásában segíthet.
Ez a tápanyag képes más fontos tápanyagok felszívódását javítani. Elsősorban a zsírok emésztési problémái esetén egyes létfontosságú tápanyagok rosszul hasznosulnak és ez akadályozhatja egyes gyógyszerek hatékony alkalmazását is.
A-, D-, E-vitaminok, a kurkumin, a máriatövis, a szőlőmag kivonat és zöld tea katekin felszívódását javíthatja amennyiben vele együtt fogyasztjuk.
Ezen kívül arra is használják, hogy a szervezetben megnövelje más anyagok beépülésére való képességét, és vannak más olyan tulajdonságai is ami miatt érdemes fogyasztani.
Természetes forrásai még a növényi olajok, a máj, a hüvelyesek, vagy a tojássárgája. A szójalecitinnek más, egyéb lecitinforrásokhoz képest jóval magasabb a kolin és inozitol tartalma. A tojássárgája például remek lecitinforrás, ám lényegesen kisebb mennyiségben tartalmazza ezeket a hasznos hatóanyagokat.