Kedvezményes ajánlatok
Márka
C-vitamin tartalom
D-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem

Tápszer babáknak

 

A legnagyobb igyekezet ellenére is előfordulhat, hogy az édesanyának nincs elegendő teje, tápszer is szükségessé válik. Néha, bizonyos alapbetegségek, gyógyszerek szedése mellett a szoptatás nem lehetséges. Ezekben az esetekben az orvossal, védőnővel egyeztetve mesterséges táplálék adása (is) indokolt lehet. Többféle létezik, más összetevőket tartalmaz az újszülött tápszer és mást a 6 hónapos vagy 1 éves kor feletti babák részére szánt fajta. Léteznek anyatej kiegészítő vagy anyatej helyettesítő funkciójúak is, sőt tejmentes vagy hipoallergén összetevőjűek is. Tovább olvasom

Tápszer

Fontos, hogy a baba minden tápanyaghoz hozzájusson és megfelelően fejlődjön. 

Ha nincs anyatej, vagy nem elegendő, esetleg más okok miatt nem lehet szoptatni, a gyermekorvos tápszeres táplálást vagy kiegészítést javasolhat. Fontos, hogy egyeztessen szakemberrel a táplálás ezen módjáról, hiszen ő az, aki a baba életkorának, esetleges allergiáinak és egyéb tényezőknek a figyelembevétele mellett a legjobb tápszer fajtát fogja javasolni, felírni.

Baba tápszerek fajtái

A baba tápszer fajták lehetnek:

  • anyatej helyettesítők
  • anyatej kiegészítő/elválasztók
  • junior italok

Természetesen orvosi rendelvényre léteznek allergiás gyermekek, lassult fejlődésű gyermekek számára, esetleg más, speciális táplálást szolgáló típusúak, például a koraszülött tápszerek. Ezeket a gyermekorvos, csecsemő szakorvos írhatja fel, az optimális fejlődés érdekében, figyelembe véve esetleges alap betegségeket is.

 Arra, hogy melyik a legjobb tápszer hasfájós babának, nincs recept. Persze a gyermekorvos igyekszik előnyben részesíteni bizonyos fajtákat, hogy minél jobban kiküszöbölhető legyen a hasfájás, de az biztos, hogy minden baba esetében ki kell tapasztalni. Ezért előfordul, hogy többféle márkát, összetételt is próbálni kell, mire meglesz a pocakfájós gyermekünk számára legjobb termék.

Újszülött tápszer

Az újszülött baba számára a legjobb az anyatej, mégis, ha az anyatejes táplálás nem valósulhat meg, tápszer újszülötteknek is indokolttá válhat. Ezt minden esetben szakemberrel kell megbeszélni és az ő kompetenciája megjelölni, melyik termék lesz megfelelő a babánknak.

Ma már a tápszerek babáknak professzionális minőségben elérhetőek, sok kutatómunka, kísérletsorozat után olyan kiváló összetételű termékek vannak forgalomban, mely a fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok, mikronutriensek tökéletes kombinációját tartalmazzák. 

Előfordul, hogy újszülött tápszer recept nélkül is beszerezhető, de javasoljuk, hogy egyeztessen a gyermekorvossal a javasolt típusról, főként újszülött esetében!

Tápszer 6 hónapos kortól

A tápszer 6 hónapos kortól a fél évnél idősebb csecsemők különleges tápanyagigényét elégíti ki. Ez csak egy része a vegyes étrendnek és ezek a táplálékok az élet első hat hónapjában anyatej helyettesítésére nem alkalmasak.

Tápszer 1 éves kortól

A tápszer 1 éves kortól az első életévüket betöltött gyermekek táplálását szolgálja, életkoruknak és szükségleteiknek megfelelő összetételben. Ilyenkor már a legtöbb táplálék, vegyes étrend bevezetésre került, így ez a termék már csak kiegészítésként ajánlott. 1 évesnél fiatalabb babák számára nem alkalmas. Ezek a típusok más néven junior italokként is megtalálhatóak a patikákban, drogériákban.

Anyatej kiegészítő tápszer

Az anyatej kiegészítő tápszerek olyan élelmiszerek, melyet a babák általi fogyasztásra fejlesztettek a megfelelő kiegészítő táplálkozás bevezetésekor. Ez biztosítja a fő folyadékot a gyermek fokozatosan változatosabbá váló napi étrendjében.

Anyatej helyettesítő tápszer

Az anyatej helyettesítő tápszereket az életük első hónapjaiban lévő babák számára fejlesztették, fontos tulajdonságuk, hogy ÖNMAGUKBAN képesek kielégíteni a baba táplálkozási igényeit a kiegészítő táplálás bevezetéséig.

Fontos szabályozások írják elő, milyen anyagokat tartalmazhatnak az anyatej kiegészítő és az anyatej helyettesítő típusok.

Tejmentes tápszer

A tejfehérjementes tápszerek tejfehérje allergiás babák számára készültek. Extenzív hidrolizált néven vannak forgalomban, kis darabokra bontott fehérjeláncokat tartalmaznak, nincs bennük allergizáló összetevő.

A hipoallergén tápszerek előemésztett fehérjeláncokat tartalmaznak, mellyel megelőzhető az allergia. Vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés tehéntej fehérje van bennük.

Tovább