Akciós termékek
Márka
C-vitamin tartalom
D-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem

Tápszer babáknakA legnagyobb igyekezet ellenére is előfordulhat, hogy az édesanyának nincs elegendő teje, tápszer is szükségessé válik. Néha, bizonyos alapbetegségek, gyógyszerek szedése mellett a szoptatás nem lehetséges. Ezekben az esetekben az orvossal, védőnővel egyeztetve mesterséges táplálék adása (is) indokolt lehet. Többféle létezik, más összetevőket tartalmaz az újszülött tápszer és mást a 6 hónapos vagy 1 éves kor feletti babák részére szánt fajta. Léteznek anyatej kiegészítő vagy anyatej helyettesítő funkciójúak is, sőt tejmentes vagy hipoallergén összetevőjűek is. Tovább olvasom

Tápszer

Fontos, hogy a baba minden tápanyaghoz hozzájusson és megfelelően fejlődjön. 

Ha nincs anyatej, vagy nem elegendő, esetleg más okok miatt nem lehet szoptatni, a gyermekorvos tápszeres táplálást vagy kiegészítést javasolhat. Fontos, hogy egyeztessen szakemberrel a táplálás ezen módjáról, hiszen ő az, aki a baba életkorának, esetleges allergiáinak és egyéb tényezőknek a figyelembevétele mellett a legjobb tápszer fajtát fogja javasolni, felírni.

Baba tápszerek fajtái

A baba tápszer fajták lehetnek:

  • anyatej helyettesítők
  • anyatej kiegészítő/elválasztók
  • junior italok

Természetesen orvosi rendelvényre léteznek allergiás gyermekek, lassult fejlődésű gyermekek számára, esetleg más, speciális táplálást szolgáló típusúak, például a koraszülött tápszerek. Ezeket a gyermekorvos, csecsemő szakorvos írhatja fel, az optimális fejlődés érdekében, figyelembe véve esetleges alap betegségeket is.

 Arra, hogy melyik a legjobb tápszer hasfájós babának, nincs recept. Persze a gyermekorvos igyekszik előnyben részesíteni bizonyos fajtákat, hogy minél jobban kiküszöbölhető legyen a hasfájás, de az biztos, hogy minden baba esetében ki kell tapasztalni. Ezért előfordul, hogy többféle márkát, összetételt is próbálni kell, mire meglesz a pocakfájós gyermekünk számára legjobb termék.

Újszülött tápszer

Az újszülött baba számára a legjobb az anyatej, mégis, ha az anyatejes táplálás nem valósulhat meg, tápszer újszülötteknek is indokolttá válhat. Ezt minden esetben szakemberrel kell megbeszélni és az ő kompetenciája megjelölni, melyik termék lesz megfelelő a babánknak.

Ma már a tápszerek babáknak professzionális minőségben elérhetőek, sok kutatómunka, kísérletsorozat után olyan kiváló összetételű termékek vannak forgalomban, mely a fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok, mikronutriensek tökéletes kombinációját tartalmazzák. 

Előfordul, hogy újszülött tápszer recept nélkül is beszerezhető, de javasoljuk, hogy egyeztessen a gyermekorvossal a javasolt típusról, főként újszülött esetében!

Tápszer 6 hónapos kortól

A tápszer 6 hónapos kortól a fél évnél idősebb csecsemők különleges tápanyagigényét elégíti ki. Ez csak egy része a vegyes étrendnek és ezek a táplálékok az élet első hat hónapjában anyatej helyettesítésére nem alkalmasak.

Tápszer 1 éves kortól

A tápszer 1 éves kortól az első életévüket betöltött gyermekek táplálását szolgálja, életkoruknak és szükségleteiknek megfelelő összetételben. Ilyenkor már a legtöbb táplálék, vegyes étrend bevezetésre került, így ez a termék már csak kiegészítésként ajánlott. 1 évesnél fiatalabb babák számára nem alkalmas. Ezek a típusok más néven junior italokként is megtalálhatóak a patikákban, drogériákban.

Anyatej kiegészítő tápszer

Az anyatej kiegészítő tápszerek olyan élelmiszerek, melyet a babák általi fogyasztásra fejlesztettek a megfelelő kiegészítő táplálkozás bevezetésekor. Ez biztosítja a fő folyadékot a gyermek fokozatosan változatosabbá váló napi étrendjében.

Anyatej helyettesítő tápszer

Az anyatej helyettesítő tápszereket az életük első hónapjaiban lévő babák számára fejlesztették, fontos tulajdonságuk, hogy ÖNMAGUKBAN képesek kielégíteni a baba táplálkozási igényeit a kiegészítő táplálás bevezetéséig.

Fontos szabályozások írják elő, milyen anyagokat tartalmazhatnak az anyatej kiegészítő és az anyatej helyettesítő típusok.

Tejmentes tápszer

A tejfehérjementes tápszerek tejfehérje allergiás babák számára készültek. Extenzív hidrolizált néven vannak forgalomban, kis darabokra bontott fehérjeláncokat tartalmaznak, nincs bennük allergizáló összetevő.

A hipoallergén tápszerek előemésztett fehérjeláncokat tartalmaznak, mellyel megelőzhető az allergia. Vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés tehéntej fehérje van bennük.

Tovább