Babaetetés

 

Babaetetés termékkategóriánkban olyan alapvető, baba etetéshez, baba tápláláshoz kapcsolódó termékeket talál, mint például a cumisüvegek, tápszerek, babavitaminok. A babaápolási termékek mellett a babaetetés kiemelt figyelmet érdemlő terület, hiszen a hozzátáplálás 4 hónapos kortól megindul, de az újszülött baba etetése, a tápszer adagolása sem mindegy miből, hogyan, milyen készítményekkel történik. Tovább olvasom

Baba hozzátáplálás

 

A hozzátáplálás 4 hónapos kortól vagy 6 hónapos kortól kezdődik, amikor a gyermek neurológiailag és pszichésen is megérett erre.

4 hónapos kor előtt nem szabad elkezdeni, mert veszélyes lehet a baba számára a szilárdabb élelmiszer, esetleg allergiát válthat ki, később, 6 hónapos kor után viszont biztosan nem elég az anyatej vagy a tápszer önmagában. Hozzátáplálás megkezdése előtt konzultáljon gyermekorvosával, védőnőjével!

Sok édesanyában felmerül a kérdés, 3 hónapos kortól mit ehet a baba, ha nem elégíti ki az igényeit az anyatej vagy a tápszer? A szakmai ajánlás ilyenkor még elsősorban a telítőbb, kalóriásabb tejpépek felé tereli a figyelmet, hiszen ezek nem veszélyesek.

A baba hozzátáplálás során a tejpépek jobban telítik a kicsik gyomrát, több órára elegendő tápanyagot biztosíthatnak számukra, miközben nem kell félni a fulladás lehetőségétől és allergiától.

Persze a helyes etetés cumisüvegből elsajátítandó a szülők számára! A helyes etetés védi a gyermeket a fulladástól és a túl sok levegő nyeléstől.


Helyes etetés cumisüvegből

 

A cumi, a cumisüveg kiválasztásakor fontos figyelembe venni, hogy a cumi folyása ne legyen túl nagy, de túl kicsi sem. Első esetben fulladásveszély állhat elő, a másodiknál pedig túl sok levegőt nyelhet a baba.

A helyes testhelyzet véd a fulladás ellen, ezért fekvő helyzetben történő etetés nem ajánlott. Nem szabad egyedül hagyni a babát miközben cumisüvegből eszik. A babát emelje magasabb testhelyzetbe, enyhén ülő pozícióba! A baba fejét a könyöke hajlatába kell helyezni szimmetrikus módon egy vonalban a gerinccel! Az üveget merőlegesen kell a baba szájához tartani, folytonosan, de gyengéden!

 

Első gyermekeseknél adódik a kérdés, milyen cumit vegyek újszülöttnek? Az ortodontikus cumi, vagyis fogszabályzós cumi, az előbújó fogacskákban és a szájpadlásban nem okoz deformitást, de itt is figyelembe kell venni, hogy a cumizás hosszútávon fogászati problémát okozhat. Nem minden baba igényli a cumit, mindig vegyük figyelembe a gyermek egyéni igényeit, szükségleteit!

 

Babavitaminok és étrend-kiegészítők

 

Baba vitaminok között kiemelten fontos a D-vitamin csepp, de keresettek a különböző probiotikumok, esetleg nyugodt alvást elősegítő készítmények, hasfájás elleni étrendkiegészítők.

 

Étrend kiegészítő alapvetően nem szükséges a babáknak, de ha bukással, hasfájással, esetleg fogzás miatti nyűgösséggel állunk szemben, a fogzás jeleit tapasztaljuk gyermekünkön, jó szolgálatot tehetnek.

A babáknál csak indokolt esetben nyúlunk gyógyszerhez, fájdalomcsillapítóhoz gyermekorvosi javaslatra, ha szükséges. Sokszor a baba étrend kiegészítő készítmények is elegendőnek bizonyulhatnak. Étrend-kiegészítők adása előtt konzultáljon gyermekorvosával, védőnőjével!


Tápszer-adagolás

 

Tápszer elkészítése előtt alaposan kezet kell mosni, a tápszer készítéséhez használt eszközöket pedig sterilizálni kell! Tápszer adagolásnál mindig kövessük a gyermekorvos, védőnő ajánlását, a gyermek korához, súlyához megfelelően, illetve azt a tápszert alkalmazzuk, amit előír számunkra!

A tápszer adagolása napi 150 milliliter/ testsúlykilogrammm. Ez lefordítva azt jelenti, egy 4 kg-os babának 600 ml tápszer adag ajánlott egy napra több részletben elosztva.

A tápszer elkészítéséhez használható palackozott babavíz, vagy 5 percig forralt, és visszahűtött csapvíz egyaránt. Fontos, hogy az elkészített tápszer 24 órán belül legyen elhasználva!