Kedvezményes ajánlatok
Márka
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem
Terhesség, szoptatás

Cumi, cumisüveg, fogzás

 

A cumik, cumisüvegek és fogzás tüneteit mérséklő fogínygélek minden kisgyermekes család számára szükségessé válnak előbb-utóbb. Babázás előtt fogalmunk sincs arról, hogy létezik etető- és játszócumi, melyik a legjobb újszülöttnek vagy hogy praktikus cumisüveg készletet is lehet kapni.

A fogzással járó tünetek pedig a legtöbb babát és családot megszenvedtetik, ezért szinte mindenki keresi, kutatja mit tehet a baba fogzás enyhítése céljából. Tovább olvasom

Cumi, cumisüveg, fogzás

Amikor kisbaba érkezik a családba, a cumik, üvegek szinte első perctől használatban vannak, a fogzást enyhítő készítmények pedig később válnak szükségessé, mikor a fogcsírák mozgolódni kezdenek. 

Sokféle cumi létezik, fő céljuk a baba megnyugtatása és a legjobb minőségűek esetében a száj és állkapocs megfelelő fejlődése is elvárt funkció. 

Az üvegek fő feladata a víz, anyatej vagy tápszer „bejuttatása” a baba szervezetébe. Ezekből is óriási a választék, eltérő mintázat, szín, űrtartalom és így tovább. Minden elváráshoz van megfelelő cumisüveg szett is akár.

Cumi babáknak

Nem minden gyermek használ cumit, és a szülők között is van, aki ellenzi, míg mások pártolják. Megoszlanak a vélemények, de az biztos, ha a téma napirendre kerül, óriási választékból találhatja meg, melyik a legjobb babájának.

 Lehet világítós, hogy éjjel könnyen megtalálja, láncos, hogy mindig kéznél legyen, lehet fogszabályozós, játszó vagy altató funkciójú és még számtalan fajta. Mindig a baba korához kell választani és sterilen tartani, 2-3 havonta cserélni!

Etetőcumi

Az etetőcumi használatával a baba játékos formában találkozhat új ízekkel, sőt akár fagyasztott gyümölcs is tehető a belsejébe, és ez esetben még hűsíti is a fájó ínyt, ha szükséges, miközben vitamindús gyümölcsökkel vagy pürével táplálja a gyermeket.

Játszócumi

A játszócumik biztonságérzetet nyújtanak a kisbaba számára, megnyugtatják, ha ideges, vagy nincs ott az édesanyja. Sokszor nyugtató cumiknak is nevezik ezeket, de a baba szorongásának enyhítése mellett fontos, hogy védelmezzék a szopóreflexet is.

Cumisüveg szett

A több üveget tartalmazó szettek ár-érték arányban legtöbbször jobban megérik, mint külön-külön megvásárolni. Általában kisebb és nagyobb űrtartalmú üvegek vannak egy szettben, ráadásul akkor is van kéznél egy tiszta, ha koszos lett a szett másik darabja. 

Újszülött cumisüveg

Újszülött cumisüvegeknél fontos elvárás, hogy a szopóreflex védelmét biztosítsa, így érdemes jó minőségű, márkás, újszülöttek számára formatervezett típust választani.

Fogzás tünetei

A fogzás tünetei általában 6 hónapos kor körül jelentkeznek, bár némely kisbabáknál már 3 hónapos kortól észrevehető a nyáladzás, kipirult arc. A fogzás tünetei lehetnek:

 • nyugtalanság, sírás
 • fájdalom
 • piros arc

 

  • hőemelkedés

 • duzzadt íny

 

  • alvási gondok
  • étvágytalanság

 • nyáladzás

 

Baba fogzás enyhítése

Sok esetben szükséges lehet a csecsemő fogzás enyhítése, némely kicsik nagyon megszenvedik a fogacskák kibújását, és persze velük együtt a szülők is. 

Szerencsére létezik többféle fogínygél fogzásra, akár kenőcs, zselé, ecsetelő formájában. Ezeket a fogínyre lehet kenni, segíthetik a panaszok mérséklődését, enyhíthetik a baba fájdalmát. Némelyiket alkalmazás előtt hűtőben kell hűteni. 

Fogínygél

A fogínygélek a fogacskák feltörésével járó fájdalom enyhítésére nagyon elterjedtek. Vannak természetes hatóanyagúak és erősebb, érzéstelenítő hatással is bíró gélek. A fogínygélek általában kellemes ízűek, így a babák könnyen elfogadják a megkönnyebbülést hozó bemasszírozást.

Alapos kézmosás után a baba szájába nyúlva a fájdalmas, duzzadt ínyen körkörös mozdulatokkal kell eloszlatni a fogíynygélt

Egyes összetevők zsibbasztó hatással lehetnek a baba torkára, nyelvére (pl. lidocain), ezeket semmiképp nem szabad többször használni a megengedettnél és az egyszeri mennyiséget is szigorúan be kell tartani, továbbá ügyelni rá, hogy csak a fájdalmas területre kerüljön belőle!

Baba rágóka

A fogacskák kibújását megelőzi az íny feszülése, nyomó fájdalma. Ilyenkor a babák szinte mindent rágnak, ami csak az útjukba kerül, a saját kezecskéiket is. Adjon néhány baba rágókát gyermekének, hogy tetszés szerint rágcsálhassa, eltérő formáiknak köszönhetően éppen ott nyomhassa velük a fájdalmas ínyét, ahol szükségét érzi! A hűthető rágókák a rágás mellett hűtéssel is csillapítják a kellemetlen, feszülő ínyt.

Hűthető rágóka

A hűthető rágóka vagy más nevén gél rágóka babáknak egy hihetetlenül praktikus találmány. A folyadékkal töltött, különböző színű, formájú, tetszetős rágókák hűtőben lehűthetőek, és kellemesen hűsítik a baba feszülő, fájdalmas ínyét miközben szájába veszi, rágcsálja.

Ezekből érdemes 2-3 darabot is tartani, ha erőteljesek a panaszok, így folyamatosan tudunk adni a babánknak lehűtött rágókát, míg a másik addig a hűtőben pihen.

Tovább