Terhesség

Már a terhesség előtt, a babatervezés időszakában célszerű terhesvitamint, babatervezés vitamint szedni, hogy a szervezet vitaminokkal, ásványi anyagokkal feltöltve készülhessen fel a várandósságra. A terhességi gyorstesztek ma már - érzékenységtől függően – akár a várt menstruáció előtt 3-6 nappal képesek lehetnek a várandósság kimutatására. Akár babatervezés időszakában akár „meglepetésszerűen” jelenik meg az a bizonyos 2 csík, egy biztos, hamarosan szülővé válik! 

Terhesség

A szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlenek a vitaminok, ásványi anyagok. Várandósság tervezése esetén ez fokozottan igaz, hiszen ilyenkor már a fogantatás előtt néhány hónappal ajánlott várandós vitamin szedését elkezdeni, nőgyógyászati vizsgálaton részt venni, egészségesebben táplálkozni. 

Ha még nem szedett terhesvitamint, de a terhesség első jelei mutatkoznak és a teszt pozitív lett, érdemes azonnal elkezdeni a szedést. A baba létfontosságú részei, szervei az első hetekben fejlődnek, ezekhez nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő ásványianyag és nyomelem ellátottsága.

Amikor a terhességi teszt pozitív eredményt mutat, azonnal felmerül kérdésként, hányadik hétben járok? Ha az utolsó menzesz időpontját és azt tudja, hány napos a ciklusa, könnyen megállapítható, hányadik hétben jár az édesanya. 

Babatervezés vitamin

A fogantatás előtt és a fogantatás utáni hónapokban, sőt a szoptatás ideje alatt is nagyon fontos, hogy a kismama és a baba szervezete hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz, vitaminokhoz.

 A babatervezés vitaminokat a szakemberek már a fogantatás előtti 3-6 hónapban is javasolják, azt, hogy pontosan melyiket szedi, mindenki maga dönti el, főként az egyes összetevők arányában szokott a vitaminokban eltérés lenni. Ha tanácstalan kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze véleményét! 

Ma már egyes vitamincsaládok eltérő összetételű magzatvédő vitamint kínálnak a fogantatás előttre és a 12. hétig, aztán a II. és III. trimeszterben is. A kutatások szerint a folsav, a vas és a B vitaminok a D vitamin kiemelten fontosak az egészséges magzatfejlődés szempontjából.

Terhesség első jelei

A terhesség jelei változatosan mutatkozhatnak, és természetesen szinte bármelyik „tünet” hátterében állhat más is, nemcsak várandósság. Egy émelygés kapcsolódhat emésztőrendszeri fertőzéshez, a túlzott fáradtság pedig kimerültséghez. Minél több tünetet tapasztal meg az alábbiak közül, annál nagyobb a várandósság fennállásának esélye, de egy terhességi gyorsteszttel egyszerűen és gyorsan alátámasztható vagy kizárható a gyanakvás.

Terhesség jelei lehetnek:

  • émelygés, hányás
  • mellfeszülés
  • fokozott hüvelyi folyás
  • húzó, feszülő alhasi fájdalom
  • fáradtság
  • gyakori vizelési inger
  • hangulatváltozás
  • mellbimbók megnagyobbodása, sötétebbé válása
  • kívánósság, undorodás (ételek)
  • elmaradt menstruáció

Terhességi gyorsteszt

Sokféle terhességi teszt van forgalomban, ezek érzékenysége eltérő. Közös bennük, hogy a vizeletben lévő HCG hormont mérik, ami általában a fogantatást követő 10-12. napon kezd rohamosan emelkedni. 

Az érzékenység határozza meg, hogy az adott tesztet mikor lehet legkorábban alkalmazni a várandósság kimutatására, vagyis a fogantatás  után hányadik napon mutatja ki a terhességet. Léteznek digitális változatok is, ezeken már nem a 2 csík jelzi a terhesség fennállását, hanem mosolygó smile vagy éppen egy „+” jel.

Ha túl korai a tesztelés, lehet, hogy a teszt negatív lesz, ugyanakkor mégis jelen van az „áldott állapot”, csak még nem kimutatható. A HCG szint egyénenként változik, és előfordulhat, hogy csak arról van szó, még nem érte el a pozitív eredményhez szükséges koncentrációt

Terhes vitamin

Napjainkban kiváló minőségű, optimálisan összeállított terhesvitaminok állnak a kismamák vagy leendő kismamák rendelkezésére, tetszés szerint választhatnak, melyiket szedik. A várandósság alatt a magzat a fejlődéshez szükséges vitaminokat és tápanyagokat elvonja az édesanyától, ezért is fontos, hogy ezek folyamatosan utánpótlásra kerüljenek. A babaváró vitaminok javarészt tartalmaznak A, C, D3 és E vitamint, számos B vitamint, rezet, vasat, kalciumot, cinket, magnéziumot. A folsav és a jód szinte mindegyik magzatvédő vitamin alapvető összetevője

A babatervezés előtt érdemes tudatosan készülni az új jövevény érkezésére, ez pedig magában foglalja a  terhesvitaminok, terhességi gyorstesztek, ovulációs tesztek alkalmazását is.