Akciós termékek
Márka
C-vitamin tartalom
D-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem
Terhesség, szoptatás

Várandós vitaminokTerhesvitamin fajták

A terhességet megelőző időszakban, a terhesség három trimeszterében, valamint a szoptatás időszakában az anyai szervezet és a magzat igényeire szabott, eltérő összetételű vitaminkészítményeket szedhetünk. Tovább olvasom

Babatervezés vitamin

Sokan már jóval a fogantatás előtt szeretnének mindent megtenni a születendő gyermekük egészségéért és azért, hogy a szervezetüket optimális formába hozzák a várandósság időszakára. 

A babatervezés időszakában - 2-3 hónappal a tervezett fogantatás előtt – megkezdett várandós vitaminok szedése feltölti a kismama vitamin raktárait és megerősíti az immunrendszert is.

Azt is számításba kell venni, hogy a fogantatás utáni legelső hetekben nagy jelentősége van bizonyos vitaminok és ásványi anyagok – folsav – bevitelének, hisz ezek csökkentik az idegrendszeri (velőcsőzáródási rendellenesség) és egyéb fejlődési rendellenességek kialakulásának esélyét is.

Terhes vitaminok összehasonlítás

A legfontosabb, hogy a választott készítmény a magzati és az anyai szervezet tápanyag igényét is kielégítse.

Az első trimeszterben elengedhetetlen a folsav bevitele, míg a második és harmadik trimeszter alatt a központi idegrendszer és a csontrendszer fejlődését támogató vitaminokat, ásványi anyagok szedése az elsődleges.

Érdemes megbízható, jól ismert gyártótól választani vitaminkészítményt, hisz az ő készítményeik komoly minőségellenőrzési folyamatokon mennek keresztül.

Emellett az összetevők listája alapján dönthetünk.  Olyan várandós vitamint válasszunk, amely lefedi a mi speciális vitamin szükségletünket, olyan tartalommal és arányokkal ahogy nekünk a legoptimálisabb.  Erről konzultáljunk a szülész-nőgyógyász szakorvossal, aki a laborleletünk alapján eldönti majd, hogy mely vitamin a legmegfelelőbb számunkra.

A fentiek alapján számos terhesvitamin fajta közül választhatunk. Amennyiben a választott vitamin hányingert, vagy egyéb emésztési problémát okoz megpróbálhatjuk eltérő napszakban, étkezés közben bevenni azt. Ha ez sem segít kérjük ki az orvosunk véleményét.

Mit tartalmaznak a várandós vitaminok?

várandós vitaminok általában az alábbi vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák:

 • Folsav -  1:1 arányban foláttal kiegészítve

A velőcső záródás kialakulás kockázatának csökkentésére

 • B vitaminok - B1, B2, B6, B12 

Szénhidrát-anyagcsere egyensúlyáért, a bőr védelméért és az idegrendszer erősítésére

 • C-vitamin  

Az immunrendszer erősítéséért

 • D-vitamin

Csont-anyagcsere rendellenesség megelőzésére, csontok, izületek, izomzatok fejlődéséhez

 • E-vitamin

Sejtvédelemért

 • Jód

A magzat fizikai- és mentális fejlődéséhez, hallás kialakulásához

 • Kalcium

Többek közt a csontok védelmére

 • Magnézium

Az idegrendrendszer fejlődéséhez, a kismamánál előforduló görcsök, a cukorbetegség és a magas vérnyomás megelőzéséhez

 • Omega-3 zsírsavak

Az erek védelmére, a szem és az agy fejlődéséért, valamint a sejthártya építéséhez.

 • Szelén

Oxidatív stresszel szembeni antioxidáns

 • Vas

A vashiányos vérszegénység elkerüléséhez


A szakemberek ajánlják a várandós vitaminok szedését, mert bizonyos fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát csökkenthetjük általuk, de ne felejtsük el, hogy a vitaminkészítmények nem pótolják a kiegyensúlyozott táplálkozást és a megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitelt. Ezekre várandósan fordítsunk fokozott figyelmet.

Tovább