Akciós termékek
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Nikotin tapasz, dohányzásról leszokás

Az egészségügyi statisztikai adatok szerint a dohányzás az egyik fő felelőse a szív-és érrendszeri megbetegedéseknek, valamint a tüdőráknak. Sokan úgy gondolják, hogy a nikotin a bajok okozója, pedig elsősorban nem is ez, hanem a füstben lévő karcinogén anyagok jelentik a rendkívül komoly egészségügyi kockázatot.

A legjobb módszer a dohányzás jelentette súlyos kockázatok elkerülésére természetesen füstmentes életmód, de tudjuk, hogy az erős dohányosoknak nagyon nehéz leszokni erről a rendkívül káros szenvedélyről. Hogy segíthet egy dohányzás elleni készítmény?

Nikotin függőség

A dohányzás voltaképpen egy pszichés betegségnek tekinthető a többi függőséggel járóbetegséghez hasonlóan. Hogy mi okozza a függőséget? Elsősorban a cigarettában található nikotin.

A nikotin az agy jutalmazó központjára fejti ki a hatását, mivel a cigarettafüst beszívása után akár 8-10 másodperc alatt eléri az agyat. Ez közvetlenül jutalmazza az idegrendszert és azt a téves érzetet kelti, hogy a dohányzás megnyugtat. Pedig ez nem így van! A függőség kialakulása után a dohányzók szervezete egyszerűen csak igényli a megszokott nikotin mennyiséget és ha nem kapja azt meg, akkor idegesség, szorongás lép fel.

Az irónia az egészben az, hogy valójában nem is a nikotin felelős a legtöbb dohányzással összefüggésbe hozható betegségért, hanem a füstben található számtalan egyéb méreganyag.

Leszokás a dohányzásról

Egy sor dohányzás elleni készítmény létezik, amelyek a nikotinhoz hasonló hatást fejtenek ki a szervezetben, de nem tartalmazzák az egyéb méreganyagokat.

Ezek úgy működnek, hogy kátrány, szénmonoxid és egyéb mérgező vegyi anyagok nélkül juttatják azt a nikotint a szervezetbe, ami egyébként a dohány elszívásából származna. Nem csodaszerek, de csökkentik az elvonási tüneteket és a vágyódást a leszokás folyamata során.

Nikotintapaszok

Ezek különböző dózisokban kaphatók. Az utasítások tájékoztatást adnak arról, hogy melyik erősség alkalmas kezdetben. Rendkívül kényelmesek, de nem szabad gyorsan változtatni a dózison azért, hogy több nikotinhoz jusson, amikor különösen erőteljes a vágyódás.

A tapaszoknál a felszabadulás automatikus, vagyis a tapasz hatóanyagtartalma a bőrön tartózkodás ideje alatt folyamatosan és egyenletesen szabadul fel, és szívódik fel a szervezetbe.

Nikotinos rágógumi

A nikotinos rágógumik esetében a nikotin a száj nyálkahártyáján keresztül szívódik fel a véráramba. Kezdetben próbálja a 2 mg-ost, majd ha erős hiányt és elvonást érez, akkor próbálja az erősebb rágógumit. A nikotinos rágógumi alkalmas lehet pótszernek is, hiszen a rágása a cigaretta szívásához hasonlóan szintén aktív tevékenység.

Nikotinos szájspray

A nikotinos szájspay-k kis méretű, zsebben elférő palack formájában kaphatóak. Alkalmazásuk során a nikotin gyorsan felszívódik a szervezetbe a száj nyálkahártyáján keresztül, így gyorsan enyhül a rágyújtási kényszer, mielőtt cigaretta után nyúlna.

Nikotintabletták

A nyelv alá helyezendő apró tablettából is gyorsan szívódik fel a nikotin a száj nyálkahártyáján keresztül, ezért ezeket nem szabad szétrágni vagy lenyelni.

A dohányzás káros hatásai

Bárhogyan is szívja, a dohány veszélyes az egészségére. Mindegyik dohánytermék tele van méreganyagokkal, az acetontól és a kátránytól kezdve a nikotinig és a szén-monoxidig. A belélegzett méreganyagok pedig nem csak a tüdejére hatnak, hanem az egész szervezetére káros hatással lehetnek.

A dohányzás számos folyamatos szövődményhez vezethet a szervezetben, valamint hosszú távú negatív hatásokat gyakorol a testre nézve, ráadásul a testi hatások egy része azonnali.

A cigaretta körülbelül 600 összetevőt tartalmaz, amelyek közül sok megtalálható a szivarban és a vízipipában is. Amikor ezek az összetevők elégnek, több mint 7000 vegyi anyag keletkezik. E vegyi anyagok közül sok mérgező, és legalább 69 közülük összefüggésbe hozható a rákos megbetegedésekkel.

A nikotintól való fizikai elvonás károsíthatja a kognitív funkciókat, és szorongóvá, ingerlékennyé és depresszióssá teheti Önt. A megvonás fejfájást és alvászavarokat is okozhat.

A fokozott fertőzések mellett a dohányzó embereknél nagyobb a kockázata az olyan krónikus, nem visszafordítható tüdőbetegségeknek, mint például:

tüdőtágulás, a tüdő légzsákjainak pusztulása, krónikus hörghurut, a tüdő légzőcsöveinek bélését érintő tartós gyulladás, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), valamint a tüdőrák.

A dohányzás károsítja az egész szív- és érrendszert. A nikotin hatására az erek összeszűkülnek, ami korlátozza a vér áramlását. Idővel a folyamatos szűkület, valamint az erek károsodása perifériás artériás betegséget okozhat.

A dohányzás emeli a vérnyomást is, gyengíti az érfalakat, és növeli a vérrögök számát. Mindez együttesen növeli a stroke kockázatát.

A szívbetegség súlyosbodásának fokozott kockázata akkor is fennáll, ha már volt szív bypass-műtétje, szívinfarktusa, vagy ha stentet helyeztek be valamelyik érbe.

A dohányzás nemcsak az Ön szív- és érrendszeri egészségére van hatással, hanem az Önt körülvevő, nem dohányzó emberek egészségére is. A passzív dohányzásnak való kitettség ugyanolyan kockázatot jelent egy nemdohányzó számára, mint egy dohányos számára. A kockázatok közé tartozik a stroke, a szívroham és a szívbetegség.

Leszokás a dohányzásról tünetek

Ha valaki leszokik a dohányzásról, a teste természetes módon gyógyulni kezd, és idővel visszanyeri a nemdohányzók vitalitását.

Egyes hatások, mint például a vérnyomáscsökkenés, szinte azonnal jelentkeznek, más hatások, például a tüdőrák, a szívbetegségek és a tüdőbetegségek kialakulásának kockázata csak évek múlva csökken le a nemdohányzók szintjére.

A dohányzásról való leszokás azonban minden egyes évvel csökkenti a kockázatokat és javítja az általános egészségi állapotot.

Hogyan működik a nikotin megvonás?

Attól függően, hogy mennyi ideje dohányzik és hány cigarettát szív naponta, a nikotinmegvonás tünetei néhány naptól akár több hétig is eltarthatnak.

A nikotin megvonás fizikai, mentális és érzelmi tünetekkel jár. Az első hét, különösen a 3-5. nap mindig a legrosszabb. Ekkor végleg kiürül a nikotin a szervezetéből, és elkezd fájni a feje, sóvárgást és álmatlanságot tapasztal.

A legtöbb visszaesés a leszokást követő első két hétben történik. Ha sikerül túllépnie ezen a ponton, a fizikai tünetek kezdenek elmúlni - de még mindig olyan mentális és érzelmi kihívásokkal kell szembenéznie, mint a szorongás, a depresszió és az ingerlékenység. Ezek is csökkenni fognak néhány hét múlva.

Fizikai megvonási tünetek

Mindenki más, és az elvonási tünetek sok mindentől függnek, például attól, hogy mennyi ideig és hány csomagot szívott naponta. A legtöbbször azonban ezekre a fizikai tünetekre számíthat amikor leszokik:

 • Étvágy. Az utolsó cigaretta elszívásától számított körülbelül egy napon belül az étvágya egy időre megugrik. A cigaretta az agyban lévő receptorokhoz kötődik, amelyek fokozzák a szerotonin és a dopamin neurotranszmitterek felszabadulását az agyban. Ez a két vegyi anyag csökkenti az éhségérzetet, így amikor távoznak a szervezetből, többet akar majd enni. Sokan azt is tapasztalják, hogy azért esznek, hogy kitöltsék azt az időt, amikor korábban dohányoztak. És sajnos előfordulhat, hogy több szénhidrátot és édességet kíván meg, mint addig. Az első 2 hét a legrosszabb -- a legtöbb ember körülbelül 5-10 kilót hízik, miközben megpróbál leszokni a dohányzásról.
 • Vágyakozás. A nikotin utáni sóvárgás az a tünet, amivel a leghosszabb ideig fog küzdeni és akár már 30 perccel az utolsó cigaretta után elkezdődhet. Minden egyes sóvárgás csak 15-20 percig tart, de folyamatosan jönnek. Mindent meg kell tennie azért, hogy elkerülje a kiváltó okokat (például az alkoholfogyasztást, vagy a dohányzó emberek társaságát) és meg kell találnia a módját, hogy minden egyes sóvárgáson túljusson.
 • Fejfájás és szédülés. Ezek általában enyhébbek és gyakran ezek az első elvonási tünetek, amelyek először jelentkeznek.
 • Fáradtság. A nikotin stimuláns és felpörget, ezért valószínűleg fáradtnak fogja érezni magát nélküle.
 • Székrekedés. Az első hónapban a székrekedés is kellemetlen mellékhatás lehet.

Mentális, érzelmi és viselkedési tünetek

A testi tünetekhez hasonlóan az is mindenkinél más és más lesz, hogy mennyire hat rá mentálisan és érzelmileg, amikor leszokik a dohányzásról. Azt feltételezzük, hogy az alábbi elvonási tünetek közül néhánnyal ,vagy mindegyikkel foglalkozni fog:

 • Szorongás. A dohányzás oldja a stresszt, így a szorongás az egekbe szökhet, amikor leszokik. Ez általában a 3. nap körül jelentkezik és néhány hétig is eltarthat.
 • Depresszió. A leszokás első napján kezdődhet, de általában egy hónapon belül elmúlik. Ha azonban a kórtörténetében már szerepel szorongás és/vagy depresszió, akkor az Öné tovább tarthat és előfordulhat, hogy orvosának további segítségére lesz szüksége a tünetek kezeléséhez.
 • Ingerlékenység. Előfordulhat, hogy a fizikai tünetekkel való megküzdés során időről időre rövidre fogja a száját - akár dühösnek is érezheti magát. Ez normális, és el fog múlni.
 • Mentális köd. Valószínűleg nehezen tud majd koncentrálni, ahogy a nikotin elillan és elhagyja a szervezetét.

A nikotin megvonás idővonala

A következőkre számíthat, miután befejezte az utolsó cigarettát:

 • 30. perctől 4 óráig: A nikotin hatása elmúlik, és elkezd vágyni egy újabb cigarettára.
 • 10. óra: Nagyon nyugtalan lesz, fizikailag is vágyik majd egy cigarettára és azon gondolkodik, hogyan töltse ki az időt. Szomorúnak és reménytelennek érezheti magát.
 • 24. óra: Ingerlékenység lép fel, és az étvágya megnő.
 • 2. nap: Fájni fog a feje, ahogy a nikotin elhagyja a szervezetedet.
 • 3. nap: A nikotinnak most már el kell tűnnie. A sóvárgás csökken, de a szorongás elkezd nőni.
 • 1. hét: Egy hétig bírta. Veregesse meg a vállát, túljutott a legrosszabbon. Kerülje továbbra is a kiváltó okokat.
 • 2-4. hét: Még mindig nem lesz sok energiája, de az agyi köd tisztulni fog és az étvágya is rendeződik. A köhögése, a depressziója és a szorongása is javulni fog.
 • 5. hét múlva: A kihívás most az erős mentális játék fenntartása.
Tovább