Sebkezelés

Sebkezelés házilag

Kisebb-nagyobb karcolások, vágások és égési sérülések bármilyen életkorban előfordulhatnak a mindennapokban. A megfelelő sebkezelés nélkül azonban a legbanálisabb sebek is problémát okozhatnak, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az otthoni sebkezelés lépéseiről és kellékeiről.

 

Sebfertőzésre utaló jelek

  • szivárgó vér
  • gennyesedés, váladékozás
  • forró, piros bőr a seb környékén
  • duzzadtság a seb környékén
  • fájdalom
  • láz, rossz közérzet

Mély szúrt seb esetén, a szem sérülése esetén, harapott seb esetén minden esetben forduljunk orvoshoz!

Ha egyértelműen úgy látjuk, hogy a seb nem igényel orvosi ellátást, akkor a következő lépések szükségesek. 

Az otthoni sebkezelés lépései

1. Kézmosás

A seb piszkos kézzel történő tisztítása növeli a fertőzés kockázatát, ezért a legelső lépés mindenképpen az alapos, szappanos, minimum 20 másodpercig tartó dörzsöléssel egybekötött kézmosás legyen.

Bármilyen tisztának is látjuk a kezünket az tele lehet kórokozókkal, amelyek egy nyílt sebbe kerülve annak azonnali elfertőződését okozhatják.

2. A vérzés elállítása

Egy tiszta gézlappal,  ruhadarabbal, vagy egyéb kötszerrel nyomást kell gyakorolni a sebre egészen addig, míg a vér megalvad és eláll a vérzés.  Fontos, hogy ne lógassuk a sebesült testrészt, hanem emeljük meg egy kicsit, ezzel is elősegítve a vérzés csillapodását.

3. A seb tisztítása és fertőtlenítése

Ha a vérzés elállt legjobb, ha bő langyos vízzel, óvatosan mossuk le a sebet.

Az esetleges idegen testeket távolítsuk el a sebből egy gézlap, vagy fertőtlenített csipesz segítségével. 

Ezt követően alkalmazhatunk sebfertőtlenítő spray-t, vagy egy gézlap segítségével töröljük át a sebet. Számos sebfertőtlenítő terméket találhatunk a patikák és a drogériák polcain.

Amennyiben jódérzékenység áll fenn, kerüljük a jód tartalmú készítményeket.

4. A seb ápolása

A nagyobb sebeken alkalmazzunk antibiotikum-tartalmú krémet, amely a fertőtlenítőt kiegészítve elejét veszi a seb elfertőződésének.

5. A seb védelem

Fedjük be a sebet, amennyiben az olyan helyen van, ahol ez megoldható. Steril kötszert, ragtapaszt használjunk. Egészen apró horzsolások esetén természetesen nincsen szükség kötésre, ám a kisebb-közepes méretű sérülések esetén már fontos, hogy a seb védelmével megelőzzük a gyulladást és a felülfertőződést.

A kötés vagy a ragtapasz illeszkedjen megfelelően, ne túl lazán és ne is túl szorosan rakjuk fel. Használjunk méretben megfelelő, steril, rugalmas, jó légáteresztő anyagból készült kötszereket.

6. Seb gyógyulása

Amikor a seb már nem nedvedzik és elindult a sebgyógyulás folyamata, alkalmazhatunk hámosító készítményeket. A sebkezelő termékek között számos olyan hámosító krém, spray áll rendelkezésünkre a gyógyszertárakban, amelyek egyszerre csökkentik a gyulladást, segítik a bőr regenerációját és gátolják a felülfertőződést is.

Miért kell védeni a sebet

A nagyobb sebek fedett állapotban védettebbek a fertőzések ellen és a gyógyulási idő, valamint a hegek kialakulásának kockázata is csökken.

A korábbi hintőporozás gyakorlatát már nem alkalmazzák, mert az gátolja a seb gyógyulását. A fedett, nedves seb könnyebben és gyorsabban gyógyul.

A sebet naponta érdemes átkötözni, ám ha kötszer ennél hamarabb átázik, vagy esetleg megsérül, leesik akkor természetesen rögtön cseréljük egy újabb, steril kötésre, ragtapaszra.

Milyen sebtapaszra van szükség

A seb mérete és az elhelyezkedése határozza meg, hogy milyen sebtapaszt, vagy kötést alkalmazunk.

Vízálló sebtapasz

Ha víznek kitett területen helyezkedik el a seb, fontos szempont a vízálló sebtapasz alkalmazása még kisebb sérülések esetén is. Ezek a tapaszok vízállóak és taszítják a szennyeződéseket, ideálisak lehetnek például fürdés, úszás közben.

Érzékeny bőrre való sebtapasz

Érzékeny bőrre külön elérhetőek a  kíméletes, puha,  hipoallergén sebtapaszok. Ezek a tapaszok szilikon tapadóréteggel rendelkeznek, így az érzékeny, sérülékeny bőrről is fájdalommentesen eltávolíthatóak.

Nagy területek fedésére való sebtapasz

Nagy területek fedésére kaphatóak extra méretű tapaszok is, vagy választhatunk méretre vágható tapaszt is.

Sokat mozgó területekre való sebtapasz

Dönthetünk a spray formátumú filmkötszer mellett, amelyek a mozgékonyabb, ízületek környékén elhelyezkedő sebeket is biztonsággal védik.

Emellett a sokat mozgó területekre találhatunk extra-rugalmas sebtapaszt is.

Égési sérülésre való tapasz

A speciálisan égési sérülésekre való tapaszok hűsítő és fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek.

Gyerekeknek való tapasz

Szinte minden gyerek boldogan viseli a színes, vidám, bőrbarát tapaszokat, amelyek légáteresztőek, víz- és szennyeződéstaszítóak, ugyanakkor nem ragadnak bele a sebbe és a gyerek biztonsággal folytathatja a normál napi életvitelét a kisebb-nagyobb sérülések ellenére.