A kurkumában lévő kurkumin, gyulladás gátló hatású, külsőleg és belsőleg használva egyaránt.A Kurkuma antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval.A legújabb kutatások alapján hatóanyaga, a kurkumin, segíti a szervezetet a gyulladásos folyamatok leküzdésében, szerepet játszhat az ízületek védelmében.
Az ázsiai konyhára jellemző kurkuma, fűszerként, hazánkban is egyre népszerűbb. A kurkuma emésztőrendszerre gyakorol jótékony hatást, beindítja az emésztőnedvek termelését, serkenti a máj- és epeműködést, megakadályozza a zsírok felhalmozódását és megkönnyíti azok máj és epe által történő lebontását.
A kurkuma véd a szabadgyök-molekulák ellen, amelyek sejtkárosodást okoznak.Kutatók szerint a kurkuma nemcsak gátolhatja a rákos sejtek kialakulását, de meg is állíthatja a kór előrehaladását, illetve fokozza a szervezet saját antioxidáns védelmét is. Koleszterint szint-csökkentő és a vérlemezkék összecsapódását és így a vér alvadását gátló tulajdonságainak köszönhetően az érelmeszesedés kezelésére is alkalmas, még kisebb adagokban is.
A kurkuma antioxidáns és gyulladásgátló, valamint epesav-termelődést serkentő hatásai révén létfontosságú szerepe lehet a máj védelmében. A kurkuma megakadályozhatja a bélgörcs kialakulását.