Gyógynövények, kivonatok

A gyógynövények hatásai fizikai és mentális állapotunkra is befolyásolással lehetnek. Mindegyik gyógynövény ereje más és más, míg az egyik az idegrendszer nyugtatásában erős, a másik emésztést támogat vagy éppen gyulladáscsökkentő hatással bír. Tovább olvasom

Gyógynövények, kivonatok termékkategóriánkban a legismertebb gyógynövényeket, gyógynövény kivonatokat találja, melyek a népi gyógyászatban bizonyítottan jótékony hatásokkal rendelkeznek. A gyógynövények hatásai fajtánként eltérőek, de szinte nincs olyan tünet, panasz, amire ne lehetne akár egy vagy többféle növényi hatóanyagot fellelni. A gyógynövények természetesen nem helyettesítik az orvosi kezelést, de bizonyos esetekben elegendőek lehetnek a fennálló panaszokra, vagy kiegészítő terápiaként alkalmazhatóak – kezelőorvossal egyeztetve.


Gyógynövények hatásai

 

Az Ashwagandha például az Ayurvédikus és a népi gyógyászatban is használt növény, indiai ginzengként is ismert. Stresszoldó, antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatása kiemelkedő, általában kapszula, por vagy gumivitamin formájában beszerezhető.

 

A barátcserje a szervezet hormonháztartásának támogatására javallott, barátcserje kapszula, barátcserje tea is fogyasztható a hatóanyag bejuttatása érdekében. A galagonyát használják szíverősítőként, szívnyugtatóként, a Ginkgo Bilobát az agy vérellátásnak fokozására, a memória támogatására javasolják.

 

A különböző gombakivonatok, gyógygombák általánosan immunrendszer erősítő hatásúak, de fajtától függően élettanilag igen kedvező hatású különböző hatóanyagokat tartalmaznak. Antibiotikumok készítésére is használnak gyógygombákat, mivel erős baktériumölő képességgel bírnak.

 

A kurkuma ízületi fájdalmakra, reumatikus fájdalmakra gyakran alkalmazott növény vagy fűszer, hiszen ezt egyes országok konyhái fűszerként is használják.

 

A méhpempőt erős gyógyhatású anyagként tartják számon szerte a világon, hormonokat és hormonszerű anyagokat is tartalmaz. 150-nél is több, biológiailag aktív összetevőből áll és természetes előállítású hatóanyag, a méhek munkájának köszönhetően.

 

Napjainkban egyre keresettebbek az MSM étrendkiegészítő termékek, melyek – összetevőikön keresztül - gyulladáscsökkentő, allergia ellenes, stresszcsökkentő, energia szint növelő hatással bírnak.

 

A spirulina alga fehérjedús szuper élelmiszer, növeli az állóképességet, antioxidáns, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő.

 

Hogyan alkalmazzuk a gyógynövényeket?

 

Mivel a gyógynövények alkalmazási módja eltér, mindig tudni kell az adott problémára, az adott hatóanyag tekintetében, hogyan alkalmazzuk a gyógynövényeket!

 

A gyógynövények felhasználási mód szerint – gyógynövénytől függően – fogyaszthatóak teaként, alkalmazhatóak kenőcsként, krémként külsőleg, esetleg tinktúraként.

 

 • Gyógynövény tea: sokféle gyógynövényből elkészíthető, kamilla, csalán, menta, galagonya, citromfű, hársfa és sok más fajtából. A teák azontúl, hogy kiválóan pótolják a folyadékot, sokszor nyugtató, emésztést segítő vagy gyulladáscsökkentő hatást is kifejtenek. Ízletesek és jól is esnek a hűvös időben. Mindig az elkészítési útmutató szerint készítse el a gyógynövény teát! Általában 1-2 teáskanál szárított növényt kell 2-3 dl forró vízzel leönteni, és állni hagyni 5-10 percig.

 

 • Krémek, kenőcsök: külső használatra alkalmasak. Bőrpanaszok, ízületi panaszok, izomgörcsök kezelésére javasoltak. A gyógynövény krémek alapanyaga valamilyen zsírosabb anyag, például shea vaj, kókuszvaj, de glicerin is gyakran megtalálható az összetevők között. A gyógynövények jótékony hatóanyagai feloldódnak a krémes állagban.
 • Tinktúrák: erős kivonatok a tinktúrák, a gyógynövények alkoholos áztatásával hozzák létre a gyártók. Fájdalmat is csillapíthat, nyugtathat, immunrendszert erősíthet és számos előnyös hatást kifejthet egy minőségi gyógynövény tinktúra.

 

Legismertebb gyógynövények

 

Hazánkban közel 3000 féle gyógynövény terem meg, gyógyászati célokra nagyjából 300 félét alkalmaznak. A legismertebb gyógynövények a kamilla, menta, citromfű, csalán, hárs, levendula, útifű, bojtorján, medveszőlő, gyermekláncfű, nyírfalevél.

Az egyes gyógynövények betegségekre történő alkalmazása esetén mindig kérje ki kezelőorvosa tanácsát! A növényi hatóanyagok egyes gyógyszerek hatásait gyengíthetik, esetleg felerősíthetik, ezért gyógyszerszedés mellett óvatosan kell bánni velük, tájékozódni kell a használati lehetőségekről!

A legismertebb gyógynövények az alábbi panaszokra javallottak:

 • kamilla: nyugtató hatású, bőrirritáció ellen, emésztési problémákra
 • levendula: relaxáló, nyugtató hatású, alvászavarok ellen is javasolt
 • citromfű: stresszoldó, fertőtlenítő, vírusölő hatású
 • menta: emésztést segítő, görcsöldó hatású
 • csalán: erőteljes méregtelenítő, gyulladáscsökkentő gyógynövény
 • hársfa levél: náthaűző, vérképző, alvási nehézségek ellen is javasolt
 • bojtorján: méregtelenítő, emésztést javító hatású
 • medveszőlő: húgyuti rendszer egészségének megőrzésére javasolt, antibakteriális hatású
 • gyermekláncfű: méregtelenítő, étvágyjavító, májvédő
 • nyírfalevél: vízhajtó, veseműködést segítő
 • útifű: baktériumölő, nyákoldó hatású