Kedvezményes ajánlatok
Márka
C-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Torokfájás

Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

Torokfájás – mi okozza és mit tehetünk ellene?

A torokfájás egyáltalán nem ritka jelenség, tipikusan azok közé a szezonális betegségek közé tartozik, amiket az őszi-téli időszakban legalább egyszer elkapunk minden évben. Ettől még azonban nem lesz kevésbé kellemetlen, és minden alkalommal, amikor éppen benne vagyunk, próbáljuk kitalálni, hogy miként tudunk tőle a lehető leghamarabb megszabadulni. Szerencsére számos otthoni praktika, vagy rosszabb esetben gyógyszer áll rendelkezésre, amik segíthetnek átvészelni a legnehezebb napokat.

A torokfájás okai

Valószínűleg mindenki, akinek fájt már életében a torka, pontosan tudja, hogy a torokfájás kifejezés különböző jellegű fájdalmakat takarhat. Lehet, hogy csak nyelés közben fáj a torkunk, fájhat állandóan, kaparhat, viszkethet stb. Ez azért van, mert a fájdalom oka is nagyon különböző lehet.

Legtöbb esetben fertőzések állnak a torokfájás hátterében, ami lehet nátha, lehet mandulagyulladás, influenza, vagy egyéb légúti fertőzés. Ezeket általában vírusok, baktériumok okozzák. Allergia miatt azonban fennállhat például tartósan torokviszketés, de akár reflux miatt is fájhat a torok huzamosabb időn keresztül. Amennyiben a torokfájás nem enyhül, vagy gyógyul spontán néhány napon belül, esetleg rendszeresen visszatér, érdemes orvossal kivizsgáltatni a pontos okokat.

A torokfájás kezelése

Torokfájás esetében a tüneti kezelést szokott lenni az elsődleges, vagyis fontos cél a fájdalom elnyomása. A legtöbb torokfájás elleni készítmény azonban nem csak ennyit tud, hanem általában gyulladáscsökkentő, torokfertőtlenítő hatással is bírnak, így magát a gyógyulási folyamatot is elősegítik.

Hasznos továbbá a torok kímélése, azaz ne beszéljünk sokat, de főleg ne kiabáljuk, igyekezzünk pihentetni a hangszálakat, a torkot. Jó lehet a meleg is, egy sál a nyakban sokaknak segít, de van, akinek kifejezetten a hideg esik jól. Utóbbival azonban érdemes óvatosan bánni.

Torokfájásra cukorka

A torokfájás elleni készítmények legtöbbször cukorka formátumban érhetők el, és már szopogatás közben kellemesen megnyugtatják a torkot, a hosszútávú hatások pedig a már említett gyulladáscsökkentő, illetve fertőtlenítő hatásban rejlenek.

Torokfájásra spray

Torokfájásra spray is alkalmazható, ezt általában közvetlenül a torokban kell fújni, és egyfajta érzéstelenítő hatása van, így azonnal képes enyhíteni a fájdalmat.

Torokfájás terhesen

Sajnos várandósan fogékonyabbak vagyunk mindenféle fertőzésre, ezért torokfájás is gyakrabban keserítheti meg a mindennapjainkat, ha az őszi-téli időszakban várunk babát. Terhesen kissé mások a szabályok a gyógyszerek és gyógyhatású készítmények alkalmazását illetően, ezért mindenképpen célszerű orvossal egyeztetni, mielőtt bármit is használni kezdünk.

A csecsemő torokfájás jelei

Csecsemőknél sajnos sokszor nehéz megállapítani, ha fáj valamijük, mert nem tudják egyértelműen jelezni, hogy mi a probléma. A csecsemő torokfájásnak legtöbbször rossz közérzet, sírás, nyugtalanság a jele, valamint az étvágytalanság is megfigyelhető, hiszen fáj neki a nyelés. A tünetek enyhítése már csak azért is fontos, mert egy babával még nem lehet megértetni, hogy muszáj ennie vagy innia, annak ellenére, hogy kellemetlen.

Gyerekeknek torokfájásra

Gyerekeknél is gyakran okoz problémát a torokfájás, de a mentolos, citromos cukorka jellegű szopogatós tablettákat általában szívesen alkalmazzák. Elsődlegesen azonban inkább a citromos, mézes tea, gyógynövényes teák ajánlottak gyógyszer helyett, gyakran ezek is segítenek a problémán.

Visszatérő torokfájás

Visszatérő torokfájás esetén valamilyen folyamatosan fennálló problémát sejthetünk a háttérben, ilyen lehet például a reflux, de fül-orr-gégészeten érdemes lehet alaposan átnézetni a nyelőcsövet, garatot, gégét, hogy kizárjanak olyan súlyosabb problémákat, mint például az érintett terület daganatos elváltozása.

Tovább