Megfázás és légúti fertőzések

Megfázás, légúti fertőzések – indul a szezon!

Nincs ősz és tél megfázások, légúti fertőzések nélkül. Ezek a betegségek nagyon könnyen terjednek, főleg zárt helyen, közösségben. A munkahelyeken, óvodákban, iskolákban ezért nem nehéz őket elkapni, így biztos, hogy egy szezonban mindenki akár többször is megbetegszik miattuk. Az azonban, hogy mennyi ideig tart egy-egy ilyen betegség, nagymértékben függ attól is, hogy mi magunk mit teszünk a minél hamarabbi gyógyulás érdekében.

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei elég egyértelműek: orrfolyás, köhögés, tüsszögés jellemző. Az orr gyakran bedugul, emiatt nehezen kapunk levegőt, és jellegzetes orrhangon kezdünk el beszélni. Ehhez általános gyengeség rossz közérzet társulhat, olykor alsó légúti tünetek is jelentkeznek, azaz torokfájás, köhögés.

A tünetek kellemetlenek, de egy szimpla megfázás esetén nem súlyosak. Mivel mindannyian tapasztaljuk évente legalább egyszer, nem szoktunk különösebb jelentőséget tulajdonítani nekik, legfeljebb az általános közérzet javítása miatt alkalmazunk tüneti kezeléseket.

A megfázás kezelése

Mivel a legtöbb esetben vírusfertőzésről van szó, konkrét gyógyszer nincs rá: meg kell várni, amíg a fertőzés lezajlik. Annyit tehetünk, hogy enyhítjük a kellemetlen tüneteket. Orrspray a segíthet az orrduguláson, köhögéscsillapító mérsékelheti a köhögést. Fontos a sok pihenés, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, valamint a friss levegő: télen is szellőztessünk viszonylag gyakran, hogy cserélődőjön a helységben a levegő. Arra azonban érdemes vigyázni, hogy ne hűtsük ki a szobát, amiben tartózkodunk.

Légúti fertőzés – előzzük meg a szövődményeket!

A légúti fertőzések rendszerint nem súlyosak, néhány nap alatt túl lehet esni rajtuk. Előfordulhat néha felülfertőződés, amikor akár arcüreggyulladás, mandulagyulladás is kialakulhat, de szerencsére ez viszonylag ritkának mondható, és az orrváladék rendszeres ürítésével nagyrészt megelőzhető.

A légúti fertőzések egyébként a legelterjedtebb betegségtípusok, és a köznyelvben alkalmazott megfázás elnevezés nem teljesen fedi a valóságot. Nem a hidegtől leszünk ugyanis betegek közvetlenül, hanem a vírustól vagy baktériumtól, ami megtámadja a szervezetünket, ezeket ugyanis nagyon könnyen adjuk át egymásnak. A hideghez annyiban van köze a folyamatnak, hogy ezek a kórokozók könnyebben megélnek a hideg környezetben.

Felső légúti fertőzés

A felső légúti fertőzés elsősorban az orrjáratokat érinti. Fő tünetek az orrdugulás, esetleg orrfolyás, tüsszögés, a jellegzetes orrhang, tompaság, fáradékonyság, gyengeség, illetve a rossz közérzet. Szerencsére ezek a tünetek viszonylag könnyen enyhíthetők a megfelelő készítményekkel.

Alsó légúti fertőzés

Az alsó légúti fertőzések főként a torok környékén okoznak tüneteket, illetve a tüdőt is érinthetik. A fő tünet a torokfájás, köhögés, jellemző lehet hőemelkedés vagy láz, de súlyosabb esetben akár nehezített légzés is.

Vírusos légúti fertőzés

A légúti fertőzéseket legtöbbször vírusok okozzák, ezzel pedig a tüneti kezelésen kívül nem sok mindent tudunk tenni azon kívül, hogy megvárjuk, hogy elmúljon a fertőzés. Ahogy már említettük, a tünetek hatékonyan enyhíthetők a megfelelő készítményekkel, a legtöbb vény nélkül beszerezhető a patikákban.

A bakteriális légúti fertőzés tünetei

A bakteriális légúti fertőzés tünetei nagyjából megegyeznek a vírusos eredetűével. Kivétel talán, hogy a bakteriális fertőzéseknél gyakran tapasztalható magas láz, ami a vírusos megbetegedéseknél kevésbé valószínű, vagy sokkal kisebb mértékű. Biztosan egyébként csak tenyésztéssel lehet megállapítani, hogy vírusos vagy bakteriális eredetű betegséggel van dolgunk, egy megfázás esetén azonban erre legtöbbször nincsen szükség.

Mi a különbség a megfázás és az influenza között?

A megfázáshoz képest az influenza jóval erősebb tünetekkel jár. Kezdetben nehéz őket megkülönböztetni, mert nagyjából ugyanúgy indulnak: légúti tünetek jelentkeznek. A fő különbség, hogy az influenza súlyosabb lefolyású, általában magas lázzal jár, fejfájás, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak is jellemzőek lehetnek, a beteg közérzete sokkal rosszabb.

Az influenzának sajnos súlyosabb szövődményei is lehetnek, mint például a tüdőgyulladás. Mivel az influenzát is vírus okozza, ezért itt is a tüneti kezelés a fő kezelési forma, ugyanakkor a szövődmények megelőzésére is nagy hangsúlyt fektetünk.