Kedvezményes ajánlatok
Márka
C-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Aranyér

Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

Aranyér – mit tehetünk ellene?

Az aranyér egy olyan probléma, amiről nem szeretnek az emberek beszélni, de sokakat érint. Mivel kínosnak érzik, sokszor csak akkor mennek el orvoshoz, amikor már nagyon rossz a helyzet – ez azonban nagy hiba, mert minél hamarabb kezdjük el a kezelést, annál könnyebb megoldást találni a problémára.

Aranyér tünetei

Az aranyérnek számos különböző tünete lehet. Egyértelmű a helyzet, amikor kitüremkedik a végbél környékén egy duzzanat, csomó formájában. Van azonban olyan típusa, amikor ilyen kitüremkedést nem lehet tapintani, ilyenkor az alábbi tünetekre lehet hagyatkozni:

  • véres széklet
  • viszketés a végbélnél
  • fájdalom a végbélnél
  • fájdalmas székelés
  • ülés során jelentkező fokozott fájdalom
  • vérzés
  • székrekedés
  • váladékos széklet.

Aranyér tünetei férfiaknál

Bár sokan hiszik azt, hogy az aranyér női probléma, férfiakat is érinthet. Azért tulajdonítják elsősorban a nőknek, mert sokaknak szülés, illetve terhesség után jön elő. Ettől függetlenül a férfiaknál is előjöhet, túlzott erőlködés hatására például náluk is kialakulhat. Ebben az esetben ugyanazokkal a tünetekkel jár, mint a nőknél.

Az aranyér kezelése

Több módszer is rendelkezésre áll az aranyér kezelésére, általában a súlyosság és a gyakoriság dönti el, hogy melyiket alkalmazzák.

Első körben mindig a kevésbé invazív megoldásokat alkalmazzuk, ezek a krémek. Ha ezek kevésnek bizonyulnak, sebészeti úton oldják meg a problémát, vagyis kimetszik az aranyeret.

Aranyér kenőcs

Az aranyeret legtöbben először kenőccsel próbálják kezelni. Ha nem súlyos a helyzet, ez hatásos is lehet, különféle vény nélkül kapható krémek is rendelkezésre állnak. Ha ezek kevésnek bizonyulnak, a proktológus tud receptre írni hatékonyabb típusokat.

Mi az a külső aranyér?

Külső aranyérről akkor beszélünk, amikor az aranyeres panaszokat a végbél környéki kitüremkedés is kíséri. Ez már megjelenésekor is fájdalmat okoz, ami jelentősen képes fokozódni.

Hogy néz ki a külső aranyér?

Külső aranyér esetén egy kitüremkedés látható, ami a végbélnyílásból nyúlik ki. Súlyosabb esetben ez vérezhet is, ha nem vérzik, akkor nem üt el nagyon a környezetétől. Kézzel is tapintható az idegen képlet a területen.

Mi az a belső aranyér?

Az aranyérnek az a típusa, ami kívülről nem látszik, és nem tapintható ki. Nem könnyű észrevenni, inkább csak a tünetek utalhatnak rá: a székeléskor jelentkező vér lehet gyanús, esetleg fájdalom, viszketés.

Aranyér kezelése gyógynövényekkel

Enyhe esetben az aranyeret meg lehet próbálni gyógyhatású készítményekkel is kezelni, amiknek fő hatóanyagai gyógynövények. Aranyérre elsősorban krémeket találhatunk ebben a kategóriában, ha még nincsen súlyos fájdalom, és nem harapódzott el a probléma, akkor érdemes lehet ezekkel is tenni egy próbát.

Hogyan zajlik az aranyér vizsgálat?                  

Aranyér vizsgálatot végezhet a háziorvos is, de ha már bebizonyosodott, hogy ez a probléma, akkor a proktológus fog alaposabban megnézni. A proktológus egyrészt vizuális, másrészt tapintásos vizsgálatot végez, ami lehet kellemetlen, de nem fáj. Ezután úgynevezett anoszkóp segítségével láthatja az orvos a végbél alsó 4-5 cm es szakaszát, hogy felmérje az elváltozás méretét, az érintett területeket, és kizárja a további visszerek jelenlétét.

Tovább