A homoktövis C-vitamin tartalma 10-szerese a citroménak. Több C-vitamin van benne, mint a sárgarépában, a kiviben vagy az eperben. Ezenfelül a homoktövis gazdag A-vitaminban, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-vitaminokban, K-vitaminban és P-, PP-vitaminban. E-vitamin tartalma magasabb a búzáénál vagy a kukoricáénál. Omega-3 (alfa-linolénsav), Omega-6 (linolsav), Omega-7 (palmitolajsav), Omega-9 (olajsav), b-sitosterin (hatékony koleszterincsökkentő), cis-vaccénolaj-sav, fitoncid és nyomelem tartalma nagyon magas.
A homoktövisnek magas a flavonoid tartalma, melyeknek a legújabb kutatások szerint kiemelkedőek az élettani hatásai. Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket.
Ez a vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében.