Kedvezményes ajánlatok
Márka
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Terhességi tesztekMikor használjuk a terhességi tesztet?

Manapság a terhesség orvosi alátámasztását legtöbb esetben megelőzik az otthoni terhességi tesztek használata. Akik babát terveznek, minden hónapban elhasználnak 1-2 tesztet, de ha valaki a terhesség tüneteit veszi észre magán, akkor is gyorsan és egyszerűen bebizonyosodhat a terhesség ténye egy teszt segítségével Tovább olvasom

.

A HCG hormon a megtermékenyülést követően beágyazódás során kezd emelkedni a szervezetben.

Lehetőség van úgynevezett ovulációs tesztek használatára is, ezek a peteérés idejének meghatározásában nyújtanak segítséget. 

A petesejt megtermékenyülés után a méhbe vándorol, majd ott beágyazódik a méhfalba. Ekkor kezd a HCG hormon megjelenni a vizeletben. A HCG hormon néhány napon belül rohamosan emelkedni kezd. Mivel minden teszt más érzékenységű, a gyártók a csomagoláson feltüntetik, hogy mikor használható a terhességi teszt? Ha túl korai a tesztelés, lehet, hogy a teszt negatív lesz, ugyanakkor mégis jelen van a terhesség csak még nem kimutatható. A HCG szint egyénenként változik, és előfordulhat, hogy csak arról van szó, még nem érte el a pozitív eredményhez szükséges koncentrációt. Egyes tesztek gyártói megjelölése szerint már akár az esedékes menstruáció előtt 5 nappal is képesek kimutatni a terhességet, míg más tesztek csak picit később, a kimaradt menstruáció napjaiban.

Terhességi teszt használata

A terhességi tesztek használata egyszerű, de be kell tartani a használati utasítást, amely egyértelműen leírja, az adott tesztet hogyan kell alkalmazni! Mindegyik a HCG hormon kimutatásán alapul, de használatuk az alábbi pontokban eltérhet:

  • létezik olyan terhességi teszt, amelyiknél a tesztrúdra (csíkra) kell pisilni
  • olyan is van, ahol a vizeletet egy tiszta pohárba kell begyűjteni, majd a tesztrudat ebbe mártani
  • egyes fajtáknál pedig egy pipetta segítségével kazettára cseppenteni a vizeletből

A szakemberek a reggeli tesztelést ajánlják, mivel a reggeli órákban nagyobb mennyiségben termelődik a terhességi (HCG) hormon.  A terhességi teszteken csík jelzi, hogy fennáll -e a terhesség. Az egyik csík a biztonsági csík, a másik csík a hormontartalom hatására megjelenő. 

A tesztek elvégzése után várni kell picit, a legtöbb teszt már 1-2 percen belül megjeleníti az eredményt, de a gyártók feltüntetik, hogy hány percet kell „magára hagyni” és türelmesen várni a megbízható eredményhez.

Terhességi teszt eredménye

A terhességi tesztek eredménye 3 féle lehet:

  • pozitív
  • negatív
  • érvénytelen

A legtöbb terhességi teszt csíkokkal jelzi az eredményt, bár a kínálatban megtalálhatók a magas érzékenységű digitális tesztek is, melyek felirattal mutatják meg, hogy fennáll -e a terhesség vagy sem. A csíkok közül az egyik a kontrollcsík, ha ez megjelenik, a teszt megfelelően működik, a felhasználó is az utasításnak megfelelően járt el. A második, vagyis tesztcsík alkalmas a terhességet igazolni vagy kizárni.

Negatív terhességi teszt

A negatív terhességi teszt azt jelenti, hogy a kontrollcsík ugyan megjelent, de a tesztcsík nem. Digitális fajtáknál felirat is megjelenhet, pl. nem terhes vagy not pregnant. Sőt, léteznek + vagy – jelt mutató tesztek is, esetükben értelemszerűen a – jelzés utal a negatív eredményre.

A negatív eredményt mutató terhességi teszt ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs áldott állapotban a hölgy, hiszen elképzelhető, hogy a szervezetben lévő HCG szint még nem érte el azt a szintet, ami szükséges ahhoz, hogy a teszt alkalmas legyen a terhesség kimutatására. Ebben az esetben érdemes néhány nap múlva újra tesztelni.

Pozitív terhességi teszt

A pozitív terhességi tesztek eredmény leolvasásánál látható, hogy a tesztcsík is megjelent a kontrollcsík mellett. Digitális fajtáknál a terhes vagy pregnant felirat, esetleg a + jel utal a terhesség meglétére. Mindig a használati útmutató írja le pontosan, hogy melyik jelzés mit jelent, hogyan kell értelmezni az eredményt és pontosan mennyit kell várni az eredmény leolvasásával. A legelterjedtebb az, hogy a nők akár meglepődésük, akár a várva várt két csík megjelenése miatti izgalom folytán szeretnének biztosra menni, ezért még 1 vagy 2 másik tesztet is elvégeznek. Ha a kontrollcsík is megjelent és a tesztcsík is, nagy a valószínűsége, hogy a terhesség fennáll és a további tesztek is ezt fogják alátámasztani.

Terhességi teszt halvány csík

Sokakat érdekel, hogy hogyan kell értelmezni, amikor csak halvány csík jelenik meg a terhességi teszten?

Ha a teszt rendeltetésszerűen lett használva, és a kontrollcsík megjelenése is bizonyítja ezt, akkor a kis idő múlva, akár halványan is megjelenő tesztcsík is azt mutatja, hogy a terhesség fennáll, a teszt pozitív

A halvány színű tesztcsík oka általában a HCG hormon alacsony szintje. Ilyenkor a terhesség valószínűleg még nagyon korai szakaszban van. 

A tesztek elvégzését időzítse ébredés utánra lehetőleg, és ne fogyasszon előtte sok folyadékot, ez is hígíthatja a hormon koncentrációját!

Álpozitív terhességi teszt

Az álpozitív eredmény nagyon ritka. Míg a negatív eredmény hátterében állhat az is, hogy még nincs a HCG hormon kimutatható koncentrációban jelen, addig az álpozitív eredmény csak kivételes esetekben fordulhat elő. Ezek mögött az alábbi tényezők állhatnak:

  • HCG hormon tartalmú gyógyszerek szedése pl. termékenységi kezeléseknél
  • nemrégiben volt terhességmegszakítása, vetélése esetleg szülése
  • néhány ritka nőgyógyászati probléma

Amikor valakinek a terhességi teszt pozitív eredményt mutat, de később a szakorvos nem tudja alátámasztani a terhesség tényét, előfordulhat, hogy korai spontán vetéléses, méhen kívüli terhessége volt, bár ezek nem is számítanak álpozitívnak, hiszen valójában fennállt a terhesség.

Mikor mutatja ki a teszt a terhességet?

Ez mindig a terhességi teszt érzékenységétől függ. A forgalomban lévő tesztek közül a legérzékenyebbek már 10 mlU/ml HCG hormonszint mellett igazolják a várandósság meglétét, ezek általában a fogantatást követő 8. nap környékén használhatók biztosan. Az 50 mlU/ml érzékenységű tesztek csak a menstruáció kimaradásának napján végezhetők el leghamarabb. A teszt vásárlását mindig igazítsa ahhoz, hogy mennyi idő telt el a vélt fogantatástól. Az érzékenységük különbözősége miatt lehetősége van korai tesztek használatára is, de ha már a menstruáció kimaradása hívja fel a figyelmet egy esetleges terhességre, nagy valószínűséggel bármelyik teszt alkalmas lehet a terhesség tényének alátámasztására.

Tovább