Bőrbetegségek

Herpesz kezelése – lehetséges 1 nap alatt?

2022.06.24 15:28
Herpesz kezelése – lehetséges 1 nap alatt?

A herpesz roppant kellemetlen probléma, amitől igen sokan szenvednek. Könnyen terjedő vírus okozza, és ha egyszer kijött, akkor életünk végéig hajlamosak leszünk rá. Egyrészt esztétikailag nagyon zavaró, főleg, ha a száj környékén bukkan fel. Másrészt fájdalmas is lehet, emellett lázat, levertséget, gyengeséget, rossz közérzetet okozhat.

Mi okozza a herpeszt?

A herpeszt egy herpes simplex (HSV) nevű vírusnak köszönhetjük. Ennek a vírusnak összesen nyolc alcsoportja létezik, amik az emberben képesek megbetegedést okozni.

A herpes simplex vírus gyakorlatilag mindenhol jelen van, ezért bárhol el lehet kapni. A lakosság szinte 100 %-a fertőződött herpesz vírussal, azonban az első fertőzés rendszerint tünetmentes. A fertőzés általában 4 éves kor alatt megtörténik, innentől kezdve pedig a vírus lappang a szervezetben.

Bizonyos hatásra azonban képes bármikor aktiválódni, ilyenkor pedig kellemetlen tüneteket okoz: hólyagosodást, melyekből fájdalmas sebek képződnek. Ez a hatás lehet a szervezet legyengülése, például valamilyen gyulladásos megbetegedés, láz, de lelki problémák is lehetnek a háttérben, mint a stressz, a fokozott leterheltség, egy erős trauma. Nem mindig kell azonban különösebb okokat keresni: egy egyszerű menstruáció vagy a terhesség is előidézheti a vírus aktiválódását.

A lényeg az, hogy a szokásosnál valamiért éppen gyengébb legyen az immunrendszer – a herpesz ezt rögtön kihasználja és lecsap.

Herpesz kezelésére ajánlott termékeink

A herpesz típusai

A herpesznek két típusát különítjük el:

  • az első típus a szájon megjelenő herpeszért felelős, ez az ajakherpesz vagy nyálkahártya herpesz,
  • a második a nemi herpesz, ami a nemi szerveket érinti.


Ajak herpesz

A hólyagok ebben az esetben az ajkakon, valamint a szájnyálkahártyán keletkeznek. A tünetek nagyon kellemetlenek, sokszor olyannyira fájdalmasak, hogy még a táplálkozás is nehezére esik a betegnek. Nem ritka, hogy baktériumokkal a herpesz felülfertőződik, ez súlyosabb tünetek megjelenéséhez vezethet.

Gyerek herpesz

A herpeszvírus természetesen gyerekeket is meg tud támadni, de amint már említettük, az első fertőződést az esetek nagy részében észre sem veszik. A későbbiekben a dolog pontosan ugyanúgy működik, mint a felnőtteknél: a szokásosnál gyengébb immunrendszert kihasználva a vírus aktiválódhat, és tüneteket okozhat.

Nemi herpesz

A nemi herpesz, ahogy arra a neve is utal, elsősorban a nemi szerveket érinti, valamint a végbélnyílás körüli területet. Férfiaknál általában a hímvessző érintett, nők esetében ugyanakkor nemcsak kívül, hanem belül is megjelenhetnek a hólyagocskák, a hüvely, valamint a méhnyak területén. Ritka esetben a húgycső is fertőződik, ebben az esetben vizeléskor heves fájdalom jelentkezik. A nemi herpesz elsősorban szexuális úton terjed, ezért megelőzésében a megfelelő védekezés kulcsfontosságú.

Nyelv herpesz

A herpesz I-es típusa sajnos a szájüreg belsejére is ráterjedhet, így a nyelven is lehetnek hólyagok. Ilyenkor nemcsak az evés, hanem a beszéd is nehézkessé válhat a fájdalom miatt.

Herpesz kezelésére ajánlott termékeink

A herpesz vírus kezelése

A herpesz vírus kezelése leginkább a tünetek enyhítéséből áll, egyébként nagyrészt az immunrendszer feladata megküzdeni vele. Azért tudunk tenni, hogy a vírus lehetőleg minél gyorsabban átvonuljon – általában ez a kezelés másik célja.

Fontos tudni, hogy a herpesz nem gyógyítható, azaz a vírus sosem tűnik el teljesen. Mindig ott lesz a szervezetben, mint egy ketyegő bomba, ami a megfelelő alkalomra vár, hogy robbanhasson. Elnyomni lehet, és ha szerencsénk van, évekig is lappanghat, de teljesen sosem tűnik el.

A herpesz vírus kezelése házilag

Házilag leginkább a tüneteket tudod enyhíteni, és persze ez is nagyon sokat számít, amikor éppen komoly fájdalmakat élsz át a herpesz vírus miatt. A herpesz kezelése házilag a fájdalom csökkentését jelenti, ami lehet hűtés, vagy lényegében bármi, ami jólesik. Borogatás, jegelés, de ha nagyon rossz a helyzet, nyugodtan vegyél be a szokásos fájdalomcsillapítódból is.