Szexuális egészség

 

A szexuális egészség megőrzését szolgáló termékek között elsősorban a síkosítókat és óvszereket emelnénk ki. Az óvszer nemcsak a nem kívánt terhesség elkerülésére szolgál, de egyes, szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben is hatékony védelmet nyújt. Elterjedése nagyban hozzájárult a szexuális egészség fejlődéséhez. Ma már a sikosítók is óriási választékban elérhetőek, akárcsak az óvszerek, minden helyzetre, minden elvárásra megoldást kínálnak. Tovább olvasom

Szexuális egészség

A szexuális egészség fenntartása nem csupán az intim higiéniát követeli meg. 

Az egészséges szex, a kiegyensúlyozott szexuális élet élvezetes, biztonságos élményeket is jelent. 

Ennek eléréséhez számos termék, készítmény rendelkezésre áll, gondolunk itt a különböző óvszerekre vagy sikosítókra, masszázs zselékre vagy éppen a férfi nemi funkciók megőrzését segítő készítményekre.

Síkosító

Változatos kiszerelésben, ízesítésben, különböző illatokkal gazdagított síkosítókat, masszázs géleket használhat az intim helyzetek adta élmények fokozására. Felpezsdítik a hétköznapokat, játékosságot, erotikát, érzékiséget hoznak a szexuális együttlétekbe.

Többféle síkosító van forgalomban, akár kőolaj alapú, természetes, szilikon alapú vagy vegyes bázisú is lehet az összetétele.

Csökkentik a hüvely szárazságát, az intim részek érzékenységét, fájdalmát, így fokozzák az érzéki élményt.

Vízbázisú síkosító

A vízbázisú síkosító zselék igen népszerűek, mivel óvszerrel is alkalmazhatóak, nem irritálják a bőrt és könnyen le is moshatóak. Ionizált vízből, glicerinből és bőrbarát síkosító anyagból készülnek. 

Természetes síkosító

A természetes összetevőkből, főként növényi olajokból, vajakból készült olaj alapú természetes síkosítók esetén igen alacsony az esélye a bőrirritációnak. Állagukból kifolyólag nehezebben lemoshatóak és roncsolhatják az óvszert.

Szilikon alapú síkosító

A szilikon alapú síkosítókban nincs víz, tartós síkosságot eredményeznek, hiszen nem szívódnak fel a bőrön. A kondomra nem fejtenek ki roncsoló hatást, ezért ezek is elterjedt és keresett síkosítónak számítanak.

Óvszer

A nemi úton terjedő betegségek egy része ellen és a nem kívánt terhesség elkerülésének egyik módja lehet az óvszer használat. A gumióvszerek előnyei között tartják számon a könnyű beszerezhetőséget és a megfizethető árat. A hétköznapokban kondom, gumi vagy koton elnevezéssel is találkozni, ezek mindenki számára ismerősek lehetnek. 

A gyártók a kondomot latexből vagy poliuretánból készítik

Legelterjedtebb a latex, ugyanis kellően rugalmas, így a betegségek ellen is jobban véd. A poliuretán anyagú óvszer használata elsősorban a latexre érzékenyeknek ajánlottak. Ez kevésbé rugalmas, mint a latex gumi.

Mindenki más elvárásokat támaszt az óvszerekkel szemben. A különböző ízesítésű, méretű, színű termékek között sokszor nem könnyű eligazodni.

 Arra érdemes figyelni, hogy a gumik csomagolásán a gyártó milyen szexuális együttlét esetére ajánlja az adott terméket. (pl. vaginális, orális, anális)

Óvszer méretek

Az Európai Unióban szabvány rögzíti az átlagos óvszer méretet (M-es), aminek hossza 175 mm, szélessége 52 mm. Az európai standard szerint egyébként 41-109 mm között változhat a névleges átmérő, a hosszúság pedig 171-200 mm között.

Különböző hosszúságban és szélességben lehet kapni, ajánlott mindenkinek magának kitapasztalni, melyik számára az ideális.  Ha a csomagoláson nem szerepel külön megjelölés a méretre vonatkozóan, akkor az átlagos 52 mm szélességű kondomot tartalmazza.

Óvszer allergia

Egyeseknél előfordulhat óvszer allergia, ami igazából a latex anyaguk miatt okozhat bőrirritációt, ekcéma szerű tüneteket. Óvszer allergia tünetei között a bőrszárazság, bőrpír, viszketés, hüvelyi folyás jelentkezhet, de ritka esetben anafilaxiás sokk is kialakulhat. 

Számukra ajánlottak a poliuretánból készült gumik, amik lényegében latex mentes óvszerek.