Kedvezményes ajánlatok
Márka
Korosztály
Illat
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Óvszer

 

Az óvszer az egyik legnépszerűbb fogamzásgátlási módszer, ám sokan mégis ódzkodnak tőle. Jó azonban tudni a legfontosabbat: az óvszer nemcsak a nem kívánt terhességtől óv a megfelelő használat mellett, hanem a legtöbb egyéb módszerrel szemben, számos szexuális úton terjedő betegséget is kivéd. Megvizsgáljuk az óvszer használat előnyeit és hátrányait, illetve hogy hol lehet óvszert venni, hogyan válasszunk óvszert, valamint hogy létezik-e óvszer különböző méretekben. Tovább olvasom

 

A barrier-módszerek lényege (fizikai vagy mechanikus születésszabályozás), hogy akadályt állítanak a spermiumok útjába, így azok nem képesek eljutni a petesejtig és megtermékenyíteni azt. 

Az óvszer az egyetlen férfiak által használt mechanikus fogamzásgátló eszköz, amely a legbiztonságosabb megoldást nyújtja rövid távú kapcsolatok esetén. 

Az óvszer használat előnyei

Biztonságosan véd a terhességtől

Az óvszer az egyik legegyszerűbb és legbiztonságosabb fogamzásgátlási módszer.  A hivatalos adatok szerint 100 nőből csupán 2-12 esik teherbe óvszerhasználat után.

Az óvszer biztonságossága nagyban függ a megfelelő használattól és az óvszer minőségéről, tárolási körülményeitől, lejárati idejétől.

Véd a nemi betegségek ellen

Az óvszer megfelelő használat mellett számos nemi betegség ellen védelmet nyújt. Ilyenek az AIDS, a Chlamydia, vagy a herpesz, ám nem szabad elfelejteni, hogy az óvszer által nem védett területeken keresztül még megfertőződhetünk. 

Könnyedén megvásárolható, elérhető

Nincs szükség komoly előkészületekre és időre az óvszer beszerzéséhez, mert bármelyik kisbolt, nagyáruház, drogéria, vagy gyógyszertár kínálatában megtaláljuk az óvszereket. Ha nem szeretnénk személyesen megvenni interneten is rendelhetünk, vagy bizonyos helyeken automatákból vásárolhatunk óvszert. 

Igényre szabva - válogathatunk

Az óvszerek elérhetőek különféle színekben, textúrában, ízben, méretben és árban is. 

Az óvszer használat hátrányai

Csökkent érzékelés

Sokan tartanak attól, hogy a szexuális élmény rovására megy az óvszer használata. Tekintettel arra, hogy manapság már csak a fantázia szabhat határt a megfelelő óvszer kiválasztásának, és néhány századmilliméter vékonyságú változatokat is találhatunk a kínálatban, olykor a biztonság mellett épp a szexuális élet színesítésére is alkalmas eszköz az óvszer. 

Bőrirritáció

Latexérzékenység, allergia vagy kontakt dermatitis esetén külön figyelmet kell fordítanunk a speciális anyagból készült óvszer megvásárlására, amely szintén elérhető a gyógyszertárak kínálatában. Ebben az esetben a poliuretán-óvszer a megoldás.

A bőrreakciót nemcsak a latex válthatja ki, de a spermaölő spermicid anyagok is, amelyekkel az óvszert gyakran bevonják a gyártók. Ha ez a probléma akkor kifejezetten a spermicid mentes változatot keressük.  

Hogyan válasszunk óvszert: anyagok, méret

  • Óvszer méret alapján

Általában a standard méretű óvszereket találhatóak meg a polcokon, ám ha ezek kényelmetlennek, kicsinek vagy éppen nagynak bizonyulnak, akkor speciális méretű óvszert kell választani. Amennyiben ezeket nem találja a helyi bolt, drogéria, vagy gyógyszertár kínálatában, akkor elég csak az interneten körbenézni és biztosan megtalálja a keresett méretet. 

  • Anyag, textúra alapján

A  fent említett latexérzékenység, vagy allergia esetén válasszon poliuretán-óvszert, míg a spermicidre való érzékenység, allergia esetén spermicid (gyakran a nonoxynol-9 nevű anyag) nélküli változatot.

Az óvszerek számtalan textúrában, színben és ízben fellelhetőek, választhat például kifejezetten érzékeny partner számára alkalmas változatot is.

Az óvszer allergia tünetei

Az óvszer latexből készül, a latex a gumigyártás alapanyaga, az egészségügyben használt számos eszköz készül belőle, például fecskendők, kesztyűk, katéterek.

Az óvszer allergia, vagyis latex allergia tipikus tünete az érintkezés területén kialakult bőrpír, kiütés, viszketés.

Ha valaki fokozottan érzékeny, akár szénanáthaszerű tünetek is jelentkezhetnek, kötőhártyagyulladás, kiütések, viszketés

Ritka esetekben szívritumos emelkedés, remegés, mellkasi fájdalom, légszomj, extrém esetben anafilaxiás sokk is bekövetkezhet.

Erre ügyeljünk, ha óvszert használunk

  • Megbízható márkájú óvszert válasszon, amelyen feltüntetik a CE jelzést.
  • Csak ép csomagolással rendelkező óvszert használjon!
  • Figyelni kell az óvszer lejárati idejére is, mert a lejárt óvszer sérülékeny lehet.
  • Ne tárolja az óvszert napsütötte helyen, vagy olyan zsebben, pénztárcában, ahol bepréselve megsérülhet.

Az első használat előtt nyugodt körülmények között olvassa el a képekkel ellátott használati utasítást a helyes alkalmazás érdekében.

Tovább