Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Illat
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Görcsoldó

Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

A már születés után pár órával jelentkező bélgörcsök, a menstruációs görcsök, a fej görcsös fájdalma, vagy éppen a kínzó vesegörcs során a simaizmok görcsös összehúzódását érzékeljük.  A simaizmok azok az izmok, amelyek működését normál esetben szinte nem is érezzük, ám ha valamilyen akadály, vagy sérülés éri a belső szervet a simaizom nehezen oldódó görccsel reagál, mely tünet görcsoldó gyógyszerekkel megszüntethető, enyhíthető. A továbbiakban áttekintjük, hogy milyen görcsoldó hatóanyagok és természetes görcsoldó hatású növények állnak a rendelkezésünkre!

Mi a görcs?

Az emberi testben háromféle izomtípus található:

 1. Harántsikolt izom - ez építi fel a vázrendszert
 2. Szívizom - A szívet működteti
 3. Simaizom - A belső szervekben, az érfalakban és a bőrben is megtalálható

A görcsök az izmok akaratlan összehúzódásából erednek és fájdalmat okoznak. Bizonyos fájdalomcsillapítók csak a fájdalmat enyhítik, ám a görcsoldók speciálisan az izmok görcsét oldják fel és ezáltal szüntetik meg a fájdalmat is. 

A fájdalom és maga a görcs is valamiféle problémára, zavarra hívja fel a figyelmet, így a görcs megszüntetése legtöbbször csupán tüneti kezelést jelent. 

Görcs típusai

A harántcsíkolt izom görcseinek is több típusát ismerjük.

 • Valódi izomgörcsök - sérülés, kiszáradás, vitamin- ásványi anyag hiánya, elektorlit egyensúly felbporulása okozhatja (kálium, magnézium, kalcium)
 • Merevgörcs -  test összes, az izmokat stimuláló idegsejtje aktiválódik és az egész testre kiterjedő izomösszehúzódásokat hoz létre
 • Disztónikus görcs - görcs hatására az izmok a normális iránnyal ellentétes módon húzódnak össze (pl. szemhéjrángás) 

A harántsikolt izmok görcseit sok esetben nyújtással, lazítással, tápanyagpótlással oldhatjuk, míg a simaizmok görcseinek oldására gyakrabban alkalmaznak gyógyszeres kezelést.

Tipikus simaizom görcsök

 • Epegörcs
 • Vese- és húgyúti görcs
 • Menstruációs görcs
 • Gyomorgörcs, bélgörcs
 • Fejgörcs

Leggyakoribb görcsoldó hatóanyagok

A görcsoldó gyógyszereket kizárólag orvossal, szakemberrel való konzultáció után javasolt alkalmazni, illetve rendkívül fontos, hogy a komoly, vagy visszatérő görcsök esetén forduljunk szakorvoshoz, aki  a tünet okát fogja megkeresni és kezelni.

 • Mebeverin
  A bél és a gyomor göcseire

 • Drotaverin, Papaverin
  Menstruációs görcsök esetén, illetve epe-, vese- és húgyúti fájdalmak esetén szokták alkalmazni. 

 • Hioszcin
  Epe- és húgyúti görcsöket csillapítják vele. 

 • Alverin
  A bélgörcsök enyhítésére

A görcsoldók kombinációit is szokták alkalmazni, illetve görcsoldók és egyéb fájdalomcsillapítók kombinációi is rendkívül hatékonyan csillapítják a fájdalmat bizonyos esetekben. A gyógyszereknek számos mellékhatása lehet, ezért fontos a szakember javaslata és felügyelete a szedésük esetén!

Természetes görcsoldók

Menstruációs görcsoldók, epegörcsoldók, bélgörcsoldók gyerekeknek 

A következő gyógynövények, görcsoldó teaként, vagy akár fűszerként, szirupként fogyasztva is jó hatással lehetnek a görcsökre.

Fontos kiemelni, hogy ezek a gyógynövények is túladagolhatóak, így az adagolásról feltétlenül konzultáljon szakemberrel mielőtt alkalmazni kezdené a természetes gyógymódokat!

 • Málnalevél
  A málnalevél különösen ajánlott a menstruációs görcsök esetén, jól ellazítja a méhizomzatot.

 • Gyömbér
  A gyömbér teaként, vagy akár önmagában is fogyasztható, amelynek szintén jó hatása van a menstruációs görcsökre, valamint a migrénre és egyúttal fantasztikus immunrendszer erősítő.

 • Édeskömény
  Ellazítja emésztőrendszer simaizmait, elősegíti a bélgázok távozását, enyhíti a görcsöket. Az édeskömény teát gyakorta alkalmazzák gyermekek hasi görcseinél.

 • Borsmenta
  Epegörcs oldására hatásos gyógynövény

 • Ánizs
  Terpinol- és timoltartalma miatt hatékony görcsoldó és nyákoldó hatása van. Légúti panaszokra és emellett hasi görcsök esetén is hatásos gyerekeknél, illetve menstruációs fájdalmak esetén is.

 • Bazsalikom
  Bélgörcs, felfúvódás esetén ajánlott

 • Kamilla
  Gyulladáscsökkentő és görcsoldó illóolaja rendkívül hatékonyan oldja a fájdalmat

A bőséges folyadékfogyasztás mellett olykor bizonyos ásványi anyagok fogyasztása is segíti a görcsök oldását, érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű magnézium, B1-, B5-, B6- vitamin és kalcium fogyasztására is.

Tovább