Orr

Az orr ápolásának, tisztán és egészségesen tartásának fontos kellékei a különböző orrsprayk, orrcseppek, orrhigiéniai termékek. Az orrdugulás oka az orrlégzés akadályoztatása, ez lehet felsőlégúti betegség, allergia, de akár szűkület is. Ma már hatékony orrsprayk, orrcseppek kaphatóak a probléma kezelésére. Fontos, ha váladék van az orrjáratokban, azt ki kell fújni vagy segíteni annak kiürülését. Az orröblítő szettek, orr irrigátorok és a hozzájuk kapható sóoldatok, a tengervizes orrsprayk vagy az inhalálók mind ezt a célt szolgálják. Tovább olvasom

Az orr tisztán és egészségesen tartása

Az orrüreg megduzzadása, váladékozása, dugulása igen gyakori probléma. Az orrdugulás kezelése nemcsak azért fontos, hogy biztosítva legyen az orrlégzés, ezáltal komfortosabb legyen a légzés, de gyógyulás szempontjából sem elhanyagolható.

Az orr tisztán és egészségesen tartása kulcsfontosságú, hiszen egy felsőlégúti betegség esetén a toroknak sem tesz jót, ha a szájon át vesszük a levegőt, ráadásul az elhanyagolt orrdugulás akár középfülgyulladást, arc- és vagy homloküreggyulladást, fülkürthurutot is okozhat.

Orrcsepp

Számos orrcseppből választhat, ha az orrdugulást kell kezelni, a váladék kiürülését segíteni, esetleg allergia tüneteit kezelni vagy a horkolás ellen védekezni. 

A fiziológiás sóoldatot vagy tengervizet esetleg sótartalmú gyógyvizet tartalmazó orrcseppek hatékonyan segíthetik az orrnyálkahártya tisztán tartását. Sokszor magnéziummal, káliummal esetleg kalciummal is dúsítják a termékeket a jobb hatásfok elérése érdekében.

Orrspray

Orrdugulás ellen azok az orrsprayk, melyek orrnyálkahártya lohasztó hatásúak, néhány percen belül kifejtik hatásukat, mely ráadásul akár 12 órán át is kitart. Ezek az orrsprayk általában orrcsepp formájában is beszerezhetőek, kinek melyiket könnyebb alkalmazni.

Akinél allergia okoz orrdugulást, szteroid tartalmú orrspray válthat szükségessé, ezt általában a kezelőorvos írja fel. 

A tengervizes orrsprayk nem rendelkeznek káros mellékhatással, természetes módon segítik a váladék feloldását, annak kiürülését. Egyes termékek már csecsemőkortól használhatóak.

Orröblítő

Az utóbbi években igen népszerűvé váltak az orröblítő készülékek, az orr irrigátorok vagy orröblítő kancsók.

Ezek működési elve, hogy a sóoldatos vizet az egyik orrjáraton bejuttatja, majd a másikon távozik, miközben átmossa az üregeket. Nedvesítik a nyálkahártyát, tisztítják az orrüreget, segítik a bent rekedt váladék, allergének eltávolítását, gyorsíthatják a sebek gyógyulását.

Ezekhez a kínálatunkban sóoldat is beszerezhető.

 

Orrkenőcs

Orrkenőcsöt általában az orrnyálkahártya szárazsága esetén alkalmazunk. Kiegészítő kezelésként hatékonyak lehetnek eldugult orr, megfázásos tünetek esetén az orrnyálkahártya tisztítására, nedvesítésére, a beszáradt orrváladék oldására. 

Az orrkenőcsök segítik az újra hámosodás folyamatát is. Védik az orrnyálkahártyát a szárazság ellen, oldják a lerakódást, varasodást, orrvérzés, operáció után segítik az orrnyálkahártya regenerációját.

A helyes orrfújási technika fontossága nem kérdőjelezhető meg, nagyobb gyerekeknek is meg kell tanítani! 

Mindig csak az egyik orrlyukat fújjuk egyszerre! 

Kisebbeknél az orrszívók is célszerűek, hiszen ők még nem tudják fújni az orrukat. Ilyenkor a csecsemőknek, gyerekeknek szánt tengervizes orrsprayk, orrcseppek segíthetik a váladék kiürülését.