Daosin tabletta 60 db
részletek
Mi a hisztamin?
A hisztamin az élő szövetekben jelen levő természetes anyag (biogén amin), melyet a szervezet maga is előállít, de élelmiszer természetes alkotójaként is bekerülhet a szervezetbe. A hisztamin biológiai hírvivő anyagként sokféle funkciót tölt be. Idegrendszeri átvivőként többek között szabályozza az alvás-ébrenlét ritmust, az étvágyat, továbbá a tanulási képességet és a gondolkodási teljesítményt is.
Mely élelmiszerek tartalmaznak hisztamint?
Különösen azok halmozhatnak fel nagyobb mennyiségű hisztamint vagy más biogén amint, melyek hosszabb érési vagy tárolási folyamaton estek át. Egy sor másik élelmiszer pedig úgynevezett hisztaminfelszabadító, melyek plusz hisztamint tesznek szabaddá. Például a következők:
- alkohol, különösen a vörösbor, pezsgő
- sajtok
- tenger gyümölcsei, hal és halszószok,
-füstölt húsok, mint pl. szalámi vagy szalonna
- savanyú káposzta
- különféle zöldségek, pl. paradicsom, spenót, padlizsán
- különféle gyümölcsök, pl eper, ananász, banán
- Különösen megemelheti a szervezet hisztamintartalmát a hisztamintartalmú ételek, pl. alkohol és sajt együttes fogyasztása.
Figyelmeztetés: DAO enzim tartalmú étrendkiegészítő. A DAO a bélben a hisztamin bontására szolgáló testazonos enzimet. Hisztaminmentes fehérjekivonatot tartalmaz (természetes DIAminoOxidázt). Az alkohol és bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a DAO enzim aktivitását.
Ha rendszeresen fogyaszt gyógyszert, beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével, hogy van-e ezekben olyan összetevő, mely a táplálékkal bevitt hisztamin lebontását csökkenti
Tovább